Lansarea fundaţiei lui Baconschi, în aşteptarea lui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Baconschi, proaspăt membru PDL Foto: Mircea Păun
Teodor Baconschi, proaspăt membru PDL Foto: Mircea Păun

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, şi-a lansat ieri seară, în holul Ateneului Român, Fundaţia Creştin-Democrată. De la eveniment a lipsit preşedintele Traian Băsescu.

Deşi confirmase că va da curs invitaţiei adresate de cel pe care îl nominalizase recent drept posbil prezidenţiabil la alegerile din 2014, şeful statului nu a mai apărut. După o oră de aşteptare în care şi-au făcut apariţia foştii miniştri Adriean Videanu şi Vasile Blaga, miniştrii Elena Udrea, Cătălin Predoiu şi Ion Ariton, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, vicepreşedinţii PDL Valeriu Stoica, Petru Filip şi Cristian Boureanu alături de mulţi parlamentari PDL, lansarea a început.

„Băsescu ne-a ţinut aici ca pe nişte proşti. Am venit mai devreme şi nici măcar după o oră lansarea asta nu a început. Nici măcar consilierii preşedintelui nu ştiu să ne spună dacă mai vine sau nu. Şi-a bătut joc de noi”, comenta unul dintre senatorii PDL, nemulţumiţi de aşteptarea prelungită. După o pipă fumată cu nerăbdare în faţa Ateneului şi fără vreun semn că şeful statului ar urma să-şi facă apariţia,  Baconschi însuşi a intrat în hol şi a dat startul evenimentului.

A urmat o prezentare de 15 minute în care ministrul a vorbit audienţei deja plictisite despre „crearea între punţilor între elitele politice, intelectuale şi corporatiste în scopul definirii unui proiect popular de societate”, dar şi despre „principiul subsidiarităţii”. „Ce vrea ăsta cu subsidiaritatea, frate? Putem noi să ne ducem în campanie cu cuvinte din astea pompoase în faţa oamenilor?”, întreba retoric un invitat angajat într-o discuţie cu un altul, trăgând din când în când cu urechea şi la discursul lui Baconschi. Dealtfel, discursul său a fost ignorat de aproape toţi invitaţii care au preferat să dezbată subiecte de pe agenda politică.

Deputatul Sever Voinescu a discutat aprins cu ministrul Blaga, iar Elena Udrea cu alţi doi invitaţi dornici să-i cunoască părerea pe diverse subiecte. Unul dintre principalele subiecte dezbătute de invitaţi a fost anunţul privind posibila candidatură la şefia PDL a lui Vasile Blaga. „Da, l-aş susţine pe Vasile Blaga pentru preşedinţia PDL. Candidatura sa cred că va avea multă susţinere”, a declarat Udrea, cunoscută pentru disensiunile avute cu fostul ministru. Imediat după încheierea discursului lui Baconschi, invitaţii s-au grăbit să plece, puţini fiind cei care au rămas să-l felicite şi să-i ureze succes.

Lansarea platformei creştin-democrate a ministrului Baconschi este considerată de unii democrat-liberali ca fiind rampa de lansare a acestuia către vârful PDL, în condiţiile în care bătălia pentru conducerea partidului a început deja. Baconschi este văzut ca reprezentantul gărzii vechi a partidului, ai cărei exponenţi sunt foştii miniştrii Vasile Blaga şi Adriean Videanu. „Împingerea” lui Baconschi în prima linie a PDL vine să subrezească poziţia gărzii noi din care fac parte Elena Udrea, Gheorghe Falcă, Sever Voinescu sau Roberta Anastase.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite