La ce s-au gândit parlamentarii în ultimele zile de mandat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul senator Ioan Iovescu vrea ca 10 mai să fie ziua românilor de pretutindeni. FOTO Arhivă Adăvărul
Fostul senator Ioan Iovescu vrea ca 10 mai să fie ziua românilor de pretutindeni. FOTO Arhivă Adăvărul

Ultimele proiecte depuse de parlamentarii care nu au mai fost realeşi se referă la condiţii mai bune pentru folosirea armelor în scop sportiv, creşteri salariale pentru personalul nedidactic sau zi de sărbătoare pentru românii din Diaspora.

Social-democratul Ovidiu Cristian Iane nu a părăsit Parlamentul înainte să le facă un cadou sportivilor care deţin arme, arătând că presa exagerează atunci când relatează despre victime care au fost rănite cu arme. „Îngrijorarea vehiculată cu privire la pretinsa «creştere» a incidentelor cu arme este o temă falsă şi exagerată pentru a se determina înăsprirea nejustificată a regimului procurării, deţinerii, portului şi folosinţei de arme şi muniţii“, arată iniţiatorul, în expunerea de motive.

Fostul deputat PSD vrea eliminarea discriminării dintre vânători şi sportivi, susţinând că vânătorii se bucură de dreptul complet de deţinere, port şi folosinţă a armelor cu destinaţia vânătoare şi, în anumite condiţii a celor cu destinaţie sportivă. Ovidiu Iane propune, inclusiv, organizarea unor poligoane pentru activităţile sportive cu arme.

Un alt fost deputat PSD care nu a mai câştigat un nou mandat, Florin Cristian Tătaru, a lăsat moştenire actualului Parlament un proiect de lege care prevede creşterea salariilor personalului nedidactic din Inspectoratele Şcolare. „O categorie importantă de angajaţi a fost lăsată la o parte, anume personalul nedidactic din inspectoratele şcolare“, a explicat Tătaru, care a arătat că OUG 20/2016 reglementează doar salarizarea personalului didactic şi didactic auxiliar, cât şi personalul Ministerului Eduicaţiei la nivelul a 70% din salarizarea Secretariatului General al Guvernului.

10 mai, ziua românilor de pretutindeni

În ultima zi de mandat, fostul senator Ioan Iovescu, ales PPDD în fosta Legislatură, a depus un proiect pentru sărbătorirea Zilei Românilor de Pretutindeni în data de 10 mai. Iovescu propune organizarea unui Congres al Românilor de Pretutindeni, care să aibă loc annual, pe data de 10 mai, la Parlament.  Fostul senator mai vrea ca românii din comunităţile istorice - cum ar fi Serbia sau Republica Moldova - să îşi asume într-o declaraţie pe propria răspundere '„identitatea etnică, lingvistică şi culturală română în faţa autorităţilor române şi a celor din ţara de provenienţă'' şi să dovedească că pot purta un dialog în limba română.

Liberala Elena Uioreanu a depus după alegeri un proiect prin care propune reducerea valabilităţii permisului de conducere la 1 an în cazul celor care au împlinit 70 de ani. Fosta deputată atrage atenţia că există multe accidente rutiere în care sunt implicate persoane vârstnice. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite