Kovesi refuză pentru a patra oară să se prezinte în faţa Comisiei „Alegeri 2009“

Kovesi refuză pentru a patra oară să se prezinte în faţa Comisiei „Alegeri 2009“

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi. FOTO Octav Ganea

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a refuzat, marţi, pentru a patra oară să se prezinte în faţa comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, unde fusese chemată pentru miercuri dimineaţă. Aceasta a reiterat că nu deţine informaţii sau documente necesare clarificării împrejurărilor şi cauzelor în care s-au produs evenimentele supuse cercetării parlamentare.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Vă aduc la cunoştinţă că nu deţin «informaţii şi / sau documente necesare clarificării împrejurărilor şi cauzelor în care s-au produs evenimentele supuse cercetării parlamentare»“, le-a transmis Laura Codruţa Kovesi marţi parlamentarilor din Comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, printr-o scrisoarea adresată Parlamentului.
 
Şefa DNA a fost chemată din nou, pentru miercuri, la audieri de către Comisia „Alegeri 2009“ după ce decizia CCR privind obligativitatea acesteia de a se prezenta în faţa comisiei a fost publicată în Monitorul Oficial.
 
„Nu am idei preconcepute, ne facem datoria în continuare. Este decizia dânsei dacă vine sau nu (...) Din păcate, România a inclus în Constituţie, după modelul altor state, posibilitatea de a avea comisii speciale de anchetă, dar nu a înţeles pe deplin importanţa acestei comisii şi greutatea lor”, a declarat preşedinta comisiei de anchetă, Oana Florea, întrebată ce se întâmplă dacă şefa DNA nu va da curs nici de această dată invitaţiei. „CCR statuează obligativitatea oricărei persoane care deţine o funcţie publică de a veni la Parlament în virtutea principiului colaborării loiale şi în virtutea bunei credinţe pentru a lămuri aspecte şi evenimente semnificative din viaţa societăţii”, a mai spus ea.
 
Curtea Constituţională a admis, pe 3 octombrie, sesizarea formulată de preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, în ceea ce priveşte obligaţia şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a se prezenta sau de a răspunde în scris în faţa comisiei parlamentare de anchetă privind prezidenţialele din 2009.
 
CCR susţine în motivarea deciziei prin care o obligă pe Kovesi să se prezinte în faţa comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 că aceasta a încălcat autoritatea Parlamentului prin refuzul de a se prezenta în faţa comisiei şi nu a dovedit loialitate faţă de valorile şi principiile consacrate de Constituţie. 
citeste totul despre: