Kovesi rămâne singură în cursa pentru postul de procuror-şef european. Candidatul francez, audiat pentru o altă funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
LCK
LCK

Procurorul francez Jean-François Bohnert, rivalul Laurei Codruţa Kovesi pentru şefia Parchetului European, va fi numit în fruntea Parchetului financiar francez, post pentru care a fost audiat joi, 11 iulie, arată RFI. Practic, fosta şefă DNA a rămas singură în cursa pentru funcţia de procuror-şef european.

Bohnert si Kövesi erau cei doi candidaţi pentru şefia Parchetului European, cei doi având fiecare susţinerea unei instituţii europene: Consiliul UE şi Parlamentul European.

Negocierile din primăvară nu au putut produce un acord, cele două instituţii au convenit să se reunească din nou în toamna acestui an.Acum, teoretic, problema se simplifică pentru Kövesi (favorizată de Parlament) întrucât rămâne singură în cursă.

Dar procedurile interne ale Consiliului sunt ceva mai complicate decât cele ale Parlamentului European. Serviciul juridic al instituţiei poate fi cel care obligă statele membre să introducă în cursă un alt candidat, susţine RFI

Acela va trebui audiat de o echipă de specialişti, înainte ca statele membre să treacă la votul politic. In primăvară, acest vot politic îl favorizase pe procurorul francez Jean-François Bohnert. Franţa este aşteptată ca în zilele viitoare să exprime o susţinere publică pentru Kövesi. 

Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri, la recepţia de la Ambasada Franţei, acolo unde se afla şi Laura Codruţa Kovesi, că nu este oportună susţinerea fostei şefe DNA pentru funcţia de procuror şef european.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi-a arătat, din nou, susţinerea faţă de candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror şef european şi şi-a exprimat părerea privind şansele acesteia de reuşită.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite