Kovesi, invitată din nou la Comisia privind alegerile. E invocată o decizie a CSM care ar permite audierea şefei DNA

Kovesi, invitată din nou la Comisia privind alegerile. E invocată o decizie a CSM care ar permite audierea şefei DNA

Laura Codruta Kovesi Foto Inquam Photos/ Octav Ganea

Preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009, Mihai Fifor, i-a adresat o scrisoare procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în care invocă o decizie a CSM din 2007 care le-ar permite procurorilor, „în mod excepţional”, să participe la audieri în Parlament, cerându-i să se prezinte pe 20 iunie la Comisie.

Ştiri pe aceeaşi temă

În scrisoare sunt enumerate obiectivele Comisiei, precum şi baza legală a constituirii ei, atrăgându-se atenţia asupra riscurilor pentru persoanele care „obstrucţionează” activitatea ei.

„Refuzul persoanelor invitate la comisia de anchetă de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţia acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deţinute utile activităţii comisiei poate fi considerat ca obstrucţionare sau împiedicare a aflării adevărului şi poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală”, se arată în scrisoarea obţinută de News.ro.

Sunt contestate şi deciziile CCR invocate de Kovesi potrivit cărora nu ar putea veni la audieri, scrisoarea arătând că prevederile din Regulament declarate neconstituţionale, prin care persoanele erau obligate să participe, au fost modificate între timp de Parlament.

„Cu privire la decizia nr. 317 din 13 aprilie 2006 şi decizia nr. 45 din 17 mai 1994, prin care CCR a decis că dispoziţiile din regulamentele Senatului sau Camerei Deputaţilor care prevăd obligativitatea persoanelor citate de a se prezenta la comisia de anchetă sunt neconstituţionale, precizăm că prevederile declarate neconstituţionale nu mai sunt cuprinse în actualul text al Regulamentelor celor două Camere ale Parlamentului”, se arată în scrisoare.

Decizia CSM care le permite procurorilor să participe la audieri

Kovesi este invitată la Comisie miercurea viitoare, invocându-se şi o decizie a CSM care ar permite prezenţa procurorilor la audieri.

„Având în vedere cele menţionate anterior, precum şi hotărârea Plenului CSM din data de 24 mai 2007, potrivit căreia - în mod excepţional, procurorii pot participa în calitate de invitaţi la comisiile parlamentare, atunci când este necesară lămurirea unor aspecte de natură tehnică sau pentru clarificarea unor informaţii de interes public, sunteţi invitată la şedinţa Comisiei din data de 20.06.2017”, se mai arată în scrisoare.

Procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a anunţat comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 că nu va veni la audiere, invocând o hotărâre a CSM care interzice obligarea procurorilor de a se prezenta la comisiile parlamentare, precum şi o decizie a Curţii Constituţionale din 1994, conform căreia dispoziţiile din regulementele Parlamentului care obligă persoane de a se prezenta la comisiile de anchetă sunt neconstituţionale.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările