Klaus Iohannis über alles: liderul PNL a câştigat lupta internă cu Cătălin Predoiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Predoiu- învinsul, Klaus Iohannis- învingătorul FOTO Mediafax
Cătălin Predoiu- învinsul, Klaus Iohannis- învingătorul FOTO Mediafax

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a ieşit deasupra lui Cătălin Predoiu în sondajele separate comandate de PNL şi de PDL. Primarul Sibiului va fi desemnat luni candidatul Alianţei Creştin Liberale la alegerile prezidenţiale.

PNL şi PDL se reunesc luni pentru a-şi desemna candidatul comun la alegerile prezidenţiale. În urma cercetărilor sociologice comandate separat de cele două partide, liderul liberal Klaus Iohannis l-a învins clar pe contracandidatul său Cătălin Predoiu şi va fi nominalizat luni candidatul Alianţei Creştin Liberale (ACL) la alegerile prezidenţiale.

Liderii celor două partide de dreapta s-au ferit să oficializeze rezultatul sondajelor, deşi cercetările au fost finalizate încă de sâmbătă. Luni, conducerile PNL şi PDL se vor reuni într-o şedinţă comună, vor discuta pe marginea sondajelor şi vor valida politic candidatura „neamţului“ Iohannis.  Potrivit unor surse din interiorul alianţei, sondajul realizat CSOP, la comanda PDL,  i-a scos pe cei doi competitori la diferenţă de numai cinci procente: 21% - Iohannis, 16% - Predoiu. De altfel, aceasta este cea mai mică diferenţă înregistrată între cei doi combatanţi. În ciuda acestor procente strânse, democrat-liberalii au sunat deja mobilizarea pentru campania electorală şi spun că îl vor susţine cu toate forţele pe Klaus Iohannis, în toamnă.

„Iohannis stă mai bine în sondaje, asta e clar. De când au fost primele discuţii între cele două partide, liberalii au spus că îl vor pe Iohannis candidat la Preşedinţie. El este favorit şi toate drumurile duc către el. Proiectul este să câştigăm alegerile prezidenţiale. Mâine o să fie şi un vot politic, dar lucrurile vor fi tranşate până atunci pentru a nu apărea surprize. O să fie o poziţie clară şi a lui Cătălin Predoiu, dar sunt sigur că îl va susţine pe Iohannis“,a declarat deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu, pentru „Adevărul“. Rezultatele sondajului nu l-au surprins nici pe primarul Aradului, Gheorghe Falcă, membru al comisiei de negociere între cele două partide. „Nu este nicio surpriză. Iohannis iese mai bine. Îl vom susţine“, a spus, scurt, Falcă.

„Iohannis este primul şi la noi“

Totuşi, democrat-liberalii au apelat la un mic tertip politic pentru a micşora diferenţa dintre Iohannis şi Predoiu: l-au inclus în sondaje pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, personalitate publică ce conduce în toate sondajele de opinie la capitolul încredere. „Singura diferenţă între cele două sondaje este că cei de la PDL l-au testat şi pe Mugur Isărescu, noi nu. Într-un sondaj în care este inclus şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu, raportul între Klaus şi Predoiu este mai mic. Ce contează este că Iohannis este primul şi la ei şi la noi“, a spus secretarul general al PNL Marian Petrache, pentru „Adevărul.  Aşa se explică şli diferenţa de numai cinci procente dintre preşedintele PNL şi prim-vicepreşedinte PDL.

Mişcarea democrat-liberalilor l-a luat prin surprindere pe Ludovic Orban, vicepreşedinte PNL. „Nu a existat o înţelegere ca Mugur Isărescu să fie testat în sondaje, ci am decis să fie testaţi doar cei care vor candida, în mod real, la alegerile prezidenţiale“, a spus Orban. Deputatul PNL a mai explicat că, în sondajul liberalilor, Iohannis îl surclasează pe Predoiu la toate categoriile, nu numai la intenţie de vot. „Este o diferenţă foarte clară între cei doi. Mai mult decât atât, cel mai mare potenţial de creştere îl are Klaus Iohannis. Are grad de respingere de 2 – 3%. Iohannis stă cel mai mai bine şi la cotă de încredere, deci a câştigat pe toate planurile“, a mai spus Orban.

„Diferenţă consistentă“
În sondajul PNL, distanţa dintre Iohannis şi Predoiu depăşeşte zece procente atât în turul I, cât şi în turul II, au declarat surse liberale, pentru „Adevărul“. Deci, dublu decât în studiul efectuat de CSOP la comanda PDL. Marian Petrache, secretar general al PNL,  a mai explicat că Iohannis, spre deosebire de Predoiu, are capacitate mai mare de a prelua din voturile celor care nu trec în turul II al alegerilor. Iohannis are potenţial de a atrage şi un procent din nehotărâţi, adaugă şi liderul deputaţilor PNL, George Scutaru. „Este o diferenţă destul de consistentă între ei. Noi am testat şi cât de mult pot lua de la nehotărâţi şi cât de la cei care nu trec în turul II, iar la toate ieşea mai bine Iohannis“, a spus George Scutaru.  Pentru a fi uns oficial prezidenţiabil al ACL, Klaus Iohannis mai are de trecut de votul conducerii celor două partide, care, potrivit ambelor formaţiuni, va fi o simplă formalitate.

Klaus e ardelean, Predoiu e doar liniştit

Analistul politic Radu Magdin i-a aşezat pe Klaus Iohannis şi pe Cătălin Predoiu faţă în faţă. Care sunt punctele forte şi care sunt slăbicunile celor doi candidaţi? „Klaus Iohannis are notorietate la nivel naţional, spre deosebire de Cătălin Predoiu, a cărui prestaţie în arena politică nu a fost remarcabilă. Însă, Predoiu are experienţă guvernamentală, experienţă la vârf, în timp ce Iohannis a sărit peste niveluri. Predoiu a ratat startul, chiar dacă şi-a anunţat candidatura încă din toamnă, a început să fie vizibil în media abia în ultima lună, când şi-a intensifcat şi campania online. La capitolul experienţă internaţională, Predoiu a mai fost la câteva reuniuni în calitate de ministru al Justiţiei, în timp ce Iohannis nu bifează la acest capitol. Din câte ştiu eu, ambii stau bine cu limbile străine. Ambii sunt persoane liniştite, un plus, în condiţiile în care românii îşi doresc un preşedinte moderat. Însă Iohannis ar avea un avantaj, pentru că este ardelean, pare mai credibil, în timp ce Predoiu pare doar liniştit“, i-a caracterizat, succint, Radu Magdin.

Totuşi, cine ar fi un candidat mai bun pentru dreapta? „Răspunsul este Iohannis, pentru că are mai multe şanse de câştig, pentru simplul motiv că lumea îl respectă mai mult. În privinţa lui Iohannis, funcţionează o prejudecată pozitivă: este perceput ca bunul gospodar neamţ. În plus, a reuşit să transforme Sibiul în capitală culturală. În schimb, Predoiu nu a reuşit să marcheze decisiv la capitolul Justiţie, acolo unde Băsescu şi Macovei s-au remarcat“, a spus Magdin.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite