Klaus Iohannis, de Ziua Internaţională a victimelor Holocaustului: „Anumite persoane instrumentalizează acest episod pentru interese politicianiste” | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Captură - Youtube / Administraţia Prezidenţială
FOTO: Captură - Youtube / Administraţia Prezidenţială

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, cu ocazia Zilei internaţionale a victimelor Holocaustului, că, în prezent, pericolele la adresa democraţiei „îmbracă forme noi şi înşelătoare”, alimentate de pandemie şi care se ascund de multe ori „în spatele unei clamate libertăţi de expresie”. Şeful statului a subliniat că este „inaccepabil” ca anumite persoane să se folosească de amintirea Holocaustului „pentru interese politicianiste, de moment”.

GALERIE FOTO

„Aduc un pios omagiu victimelor Holocaustului şi reiterez angajamentul ferm de a nu uita şi de a transmite generaţiilor viitoare misiunea prezervării memoriei Holocaustului. Promovarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, respectarea adevărului istoric şi înţelegea cauzelor care au determinat apariţia unor astfel de atrocităţi ne dau asigurări că astfel de crime împotriva umanităţii nu vor mai avea loc niciodată.

Astăzi, pericolele la adrsa democraţiei îmbracă forme noi şi înşelătoare. Exacerbarea antisemitismului, a xenofobiei, a intoleranţei, a rasismului şi a discriminării, încercările de reabilitare a criminalilor de război pot readuce în actualitate experienţele tragice ale istoriei. Este inacceptabil ca anumite persoane sau grupuri instrumentalizează în mod cinic acest episod cumplit pentru interese politicianiste de moment. Toate acestea riscă să pericliteze progresele pe care România le-a înregistrat în ultimii ani în domeniul asumării trecutului şi combaterii extremismului. Este imperativ ca fiecare dintre noi să spună un NU hotărât urii, minciunii, dezinformării, teoriilor conspiraţiei, pentru că doar aşa poate fi garantată respectarea valorilor şi a principiilor democratice”, a transmis preşedintele Iohannis, la templul Coral din Bucureşti. 

Şeful statului a subliniat că pandemia de COVID-19 a amplificat „virulenţa atacurilor antisemite şi a creat un cadru propice răspândirii teoriilor conspiraţiei”.

„Să nu închidem ochii în faţa acestor pericole reale care se ascund de multe ori abil în spatele unei clamate libertăţi de expresie. Escaladarea atitudinilor şi a manifestărilor antisemite, radicale şi discriminatorii are loc tocmai pe fondul unei stări de apatie, când societatea nu consideră suficient de serioasă ameninţarea extremistă. Istoria ne-a arătat ce monştri poate naşte abdicarea de la valorile fundamentale, dispreţul faţă de democraţie. Nu avem voie să rămânem tăcuţi. O voce care spune adevărul poate stinge mai multe voci mincinoase. Să ne implicăm, aşadar, cu toţii pentru apărarea libertăţilor fundamentale şi pentru menţinerea democraţiei noastră. Abuzurile şi extremismele de orice fel nu pot fi tolerate şi încălcarea legii trebuie ferm sancţionată”, a mai adăugat Klaus Iohannis. 

Totodată, preşedintele a precizat că România este un model de bune practici în regiune, prin paşii pe care i-a făcut pentru asumarea corectă a trecutului, precum extinderea şi consolidarea programelor educaţionale despre Istoria evreilor şi a Holocaustului. „Educaţia ne oferă anticorpii necesari pentru a lupta împotriva tendinţelor toxice. (...) Totodată, realizarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului în România şi colaborarea cu parteneri naţionali şi internaţional în vederea combaterii antisemitismului sunt angajamente naţionale”, a precizat şeful statului. 

Mesajul preşedintelui Iohannis vine în urma comunicatului de presă al Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) care a stârnit un val de reacţii în societate, prin intermediul căruia partidul a transmis că istoria Holocaustului şi educaţia sexuală reprezintă „teme minore” care au fost ridicate la rangul de materii, acuzând că se urmăreşte „subminarea calităţii învăţământului din România”, în contextul în care Parlamentul României a aprobat recent ca istoria Holocaustului să devină o disciplină de sine stătătoare. 

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, marţi, la ceremonia dedicată Zilei Internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului şi comemorării victimelor Pogromului legionar antievreiesc din Bucureşti, Templul Coral din Capitală. La eveniment au mai fost prezenţi premierul Nicolae Ciucă, miniştrii Cătălin Predoiu (Justiţie), Bogdan Aurescu (Externe), Vasile Dîncu (Apărare), Adrian Câciu (Finanţe), Marius Budăi (Muncă), Virgil Popescu (Energie), dar şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, vicepremierul Kelemen Hunor şi mai mulţi parlamentari. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite