Iohannis: Comunic fără să caut senzaţionalul. Tonul în spaţiul politic e unul mai calm. Nu mai avem veşnicele certuri între preşedinte şi premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis. FOTO Mediafax
Preşedintele Klaus Iohannis. FOTO Mediafax

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a vorbit, miercuri seară, într-un interviu acordat pentru TVR, despre scandalul Panama Papers, noile numiri de ambasadori, printre care şi cea a lui Dan Mihalache în Marea Britanie, necesitatea modificării legislaţiei privind siguranţa naţională, precum şi despre semnarea decretului de reînvestire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef al DNA.

Liderul de la Palatul Cotroceni a abordat în interviul acordat televiziunii publice mai multe teme de actualitate. Iohannis a început prin a preciza faptul că miercuri a a semnat decretul de reînvestire a procurorului şef al DNA, Laurei Codruţa Kovesi, pentru un nou mandat de trei ani, urmând a discuta despre un subiect aflat în atenţia întregului mapamond: scandalul Panama Papers. 

De asemenea, Iohannis a precizat că săptămâna viitoare va începe consultările cu partidele politice pe tema modificării legislaţiei privind siguranţa naţioanală. Preşedintele României a criticat şi faptul că parlamentarii continuă să-i potejeze pe cei certaţi cu legea în momentul în care aleg să respingă solicitările DNA privind ridicarea imunităţii parlamentare. 

Nu în ultimul rând, preşedintele a anunţat că şeful Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache, va fi numit ambasador al României în Marea Britanie. 

Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis: 

Despre Laura Codruţa Kovesi şi scandalul filajului realizat asupra sa

Având în vedere că e o speţă aflată sub investigaţie, nu pot să intru detalii. Am convingerea că procurorii DIICOT vor face lumină. Rezultatele obţinute de DNA în anii trecuţi sunt impresionante. Ba mai mult, în această după-amiază am semnat decretul de numire a lui Kovesi pentru încă trei ani. Acesta va fi publicat mâine în Monitorul Oficial. 

Despre vizita în SUA

Participarea la acest Summmit dedicat securităţii nucleare are o importanţă deosebită. Din acest motiv am mers eu la summit. Este al patrulea summit pe această temă. Înainte a fost în Coreea de Sud, apoi Olanda. Pe acesta l-am considerat mai important. România face parte din puţinele ţări care posedă întregul ciclu nuclear de la minerit până la reactorul de Cernavodă. 

Am avut discuţii cu Barack Obama, Joe Biden. John Kerry. Am avut discuţii aprofundate cu cei din Polonia, cu preşedintele Ucrainei. A fost un summit concentrat, dens. Concluziile: din ce în ce mai mult trebuie să ţinem cont de un lucru - terorismul e un fapt îngrozitor şi trebuie să nu dăm ocazia teroriştilor să folosească material nuclear.

Despre Panama Papers

Cred că această chestiune trebuie privită cu toată seriozitatea. Acest scandal e mai mult de un simplu scandal. Sunt enorm de mulţi politicieni, oameni de afaceri cunoscuţi. Trebuie să vedem despre ce e vorba. Mulţi oameni de afaceri au căutat să profite de fenomenul globalizării şi să fugă de plătirea de taxe în ţările lor. Dacă un om de afaceri dacă câştigă foarte bine în România şi face o asemenea schemă, atunci mi se pare că e un lucru care nu poate fi judecat doar legal, ci şi moral. Sunt mulţumit că nu am regăsit nume foarte cunoscute sau în poziţii politice foarte înalte din România. Sunt nume din România, dar acestea sunt şi în alte procese tot pentru evaziune fiscală.

Au fost scandaluri similare legate de bănci, de modul cum conturile au fost ascunse. Atunci s-a vorbit că nu mai putem avea secret bancar total. Aceşti bani care au fost ascunşi, nu cumva provin şi din corupţie? La această întrebare anchetatorii vor trebui să vină cu răspunsuri pertinente. Sunt urmări politice. Un prim-ministru şi-a dat demisia. Şi instituţiile s-au sesizat. La noi, ANAF-ul a spus că va face verificări. 

Legile siguranţei naţionale

Participând la bilanţul SRI am spus că legislaţia a rămas în urmă. E nevoie de modernizare, chiar de înlocuire în anumite părţi cu o legislaţie mai bună. Aceste chestiuni sunt sensibile. Nu priveşte doar pe un partid sau altul. Priveşte pe toată lumea. Trebuie să fie consens pe această legislaţie. Atunci a apărut ideea unor consultări cu partidele politice. Voi avea aceste consultări săptămâna viitoare, marţi şi miercuri. Luni voi discuta cu premierul pe această temă .Avem nevoie de o legislaţie îmbunătăţită. 

Pe de o parte cetăţenii se aşteaptă ca statul să-i apere, pe de altă parte avem drepturile şi libertăţile civile pe care tot statul trebuie să le garanteze. Trebuie să avem grijă în elaborarea acestei legislaţii să fie respectat şi un criteriu şi celălalt. Sunt convins că Parlamentul va găsi soluţiile cele mai bune. Doresc o consultare şi cu societatea civilă. 

Despre solicitările DNA privind ridicarea imunităţii parlamentare pentru anumiţi deputaţi şi senatori

Vă aminţiţi că în toamna anului trecut am desemnat un premier independent politic şi l-am rugat să propună un Guvern independent exact pentru a da partidelor un respiro pentru a-şi face ordine în propria ogradă. Partidele au luat în serios această cerere. Marile partide s-au ocupat de transparenţă, integritate, selecţia candidaţilor. Sunt progrese. Însă, modernizarea sau actualizarea clasei politice nu se petrece de azi pe mâine. 

Se vede la felul în care Parlamentul reacţionează la solicitările Justiţei. Cred că imunitatea parlamentară trebuie folosită doar pentru a preveni abuzuri politice. Nu trebuie folosită pentru a împiedica procurorii să cerceteze pe cineva. Acest Parlament încă mai are câteva restanţe referitor la modul de reacţie la aceste solicitări. 

Mă aştept ca după alegeri să avem un Parlament mai performant. Partidele au înţeles cerinţele societăţii. Noi avem un Parlament ales după model uninominal. Următorul Parlament va fi ales pe liste. Mă aştept ca partidele să aibă o selecţie mai bună. Cred că suntem pe calea pe care am dorit să o promovez: reformarea clasei politice (...) Nu trebuie umblată la proceduria de imunitate parlamentară, ci pe procedura ministerială. Cred că ar trebui să-i aducem şi pe miniştri la categoria imunităţii parlamentare.

Despre o posibilă remaniere guvernamentală 

Când l-am rugat pe Cioloş să propună un cabinet i-am lăsat libertatea să-şi aleagă echipa. Cum i-am lăsat şi pentru a împărţi sarcinile şi să evaluare. Când va simţi nevoia să schimbe pe cineva din Guvern, cu siguranţă vom afla acest lucu. Dacă va fi cazul sau nu, e decizia premierului. Aşteptăm să aflăm de la premier dacă doreşte să facă schimbări. 

Premierul mă informează în mod regulat de procedurile în curs, cum abordează anumite lucruri. Guvernul funcţionează şi transpune în practică ceea ce îşi doreşte. Am avut creşteri salariale stabilite de acest Guvern încă din toamna anului trecut. Am avut o creştere a salariului minim. Avem un şomaj relativ mic. 

Despre nivelul de mulţumire al românilor (prezentate de sondajul INSCOP)

Trebuie să vedem despre ce vorbim. Modelul de mulţumire se corelează cu realizările economice şi cu tonul media. Faptul că avem datele macro bune. Dar în acelaşi timp trebuie să recunoaştem că sunt mulţi români cărora nu le merge bine. Mulţi nu sunt mulţumiţi de prestaţiile din sistemul sanitar, sunt tineri care nu-şi găsesc un loc de muncă. Aceste lucruri induc nemulţumire. Omul care nu are ce pune pe masă nu se poate hrăni cu datele macro. Nenumăratele ştiri negative nu îi fac pe oameni mai liniştiţi sau nemulţumiţi. Ştirile bune sunt puţine. Ştirile negative fac rating. 

Comunic lucruri fără să caut senzaţionalul, dar cel mai important, am dorit şi doresc ca dezbaterea în spaţiul politic să fie serioasă, echilibrată, pe un mai calm. Tonul de acum e mai calm. Lumea se concetrează pe ce vrea să prezinte. Nu mai avem aceleaşi breaking-news-uri pe veşnicele certuri dintre premier şi preşedinte. 

Despre alegerile locale şi noile teme de campanie 

Am această speranţă. E foarte important ca cetăţenii să meargă la urne, să-şi exprime votul. Sunt doi paşi. 1.E important să vrea să meargă. 2.Să cunoască candidatul. Să vadă planurile sale concrete. Cetăţenii trebuie să aleagă cu grijă, să aleagă dintre candidaţi. Votul e în mâna cetăţeanului.  

Despre Dan Mihalache 

Pot să confirm că domnul Mihalache a fost propus pentru poziţia de ambasador în Marea Britanie şi am aprobat această solicitare. Avem în lucru un pachet de aproape 20 de poziţii de noi ambasadori. Avem o propunere bună pentru Chişinău. E vorba de domnul Ioniţă. Domnul Lazurca pentru Budapesta. Mai sunt şi alţii

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite