Klaus Iohannis a subliniat la reuniunea Consiliului European rezultatele pozitive ale Preşedinţiei române de la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Presidency.ro
FOTO Presidency.ro

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat joi şi vineri la reuniunea Consiliului European de primăvară de la Bruxelles, unde şeful statului a scos în evidenţă rezultatele pozitive ale Preşedinţiei române la Bruxelles şi şi-a reiterat poziţia privind integritatea teritorială a Ucrainei.

În cadrul întâlnirilor, liderii europeni au discutat subiecte economice, aspecte legate de aprofundarea Pieţei Unice, domeniul digital, industrie, comerţ, combaterea schimbărilor climatice, relaţiile externe ale UE, anexarea Ucrainei de către Rusia şi aspecte legate de alegerile europarlamentare din luna mai.

Într-o intervenţie, Klaus Iohannis a scos în evidenţă rezultatele realizate de Preşedinţia României la Consiliul UE, „materializate prin finalizarea unui număr considerabil de dosare.


Preşedintele României a avut, în calitate de reprezentant al statului membru care deţine Preşedinţia în exerciţiu la Consiliului UE, o intervenţie privind progresele obţinute în implementarea obiectivelor strategice formulate la Consiliul European din decembrie 2018, precum şi în raport cu tematicile de discuţie din cadrul actualei reuniuni a Consiliului European. Aceste rezultate sunt cu atât mai importante cu cât actele adoptate au un grad ridicat de complexitate şi un impact deosebit pentru cetăţenii europeni”, se arată într-un comunicat de presă publicat de Administraţia Prezidenţială.

Despre Brexit

Privind Brexit, liderii europeni au decis adoptarea documentelor agreate anterior la Strasbourg de către preşedintele Jean-Claude Juncker şi premierul Theresa May (Instrumentul referitor la Acordul privind retragerea Regatului Unit din UE şi declaraţia comună în completarea Declaraţiei politice privind cadrul relaţiilor viitoare) şi au convenit amânarea datei retragerii Regatului Unit până la 22 mai 2019, cu condiţia aprobării, săptămâna viitoare, a Acordului de Retragere în Camera Comunelor din Marea Britanie.

„În cazul în care Acordul privind Retragerea nu va fi aprobat de Camera Comunelor săptămâna viitoare, şefii de stat şi de guvern au agreat o amânare până la data de 12 aprilie a.c. şi aşteaptă ca Regatul Unit să indice, înainte de această dată, o cale de urmat care să fie supusă dezbaterii Consiliului European” explică Administraţia Prezidenţială.

Despre alegerile europarlamentare

În contextul alegerilor europarlamentare din lunamai, Consiliul European a discutat despre tema dezinformării şi a subliniat că este important ca eforturile statelor membre să se intensifice.

„Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că Preşedinţia României la Consiliul UE a promovat, încă de la debutul mandatului său, măsuri de combatere a dezinformării, cu precădere în vederea asigurării unui proces electoral european liber şi corect, în contextul apropiatelor alegeri pentru Parlamentul European”, se mai arată în comunicatul oficial.

Despre anexarea Ucrainei

În contextul împlinirii a cinci ani de la anexarea ilegală a Crimeii şi a oraşului Sevastopol de către Rusia, liderii europeni „au reafirmat susţinerea fermă” a UE pentru „suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”. Totodată, Iohannis a „reiterat angajamentul şi sprijinul României faţă de integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, în interiorul graniţelor sale recunoscute internaţional”, conchide Administraţia Prezidenţială.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite