UPDATE Antena 3 şi RTV, amendate de CNA după reclamaţiile lui Klaus Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele României, Klaus IohannisFOTO Presidency.ro
Preşedintele României, Klaus IohannisFOTO Presidency.ro

Klaus Iohannis a sesizat CNA cu privire la Antena 3 şi România TV, care au difuzat pe 13 noiembrie emisiuni în care au prezentat modul în care ar fi fost finanţată campania sa la prezidenţiale, acesta acuzând cele două televiziuni că au încercat să îi lege numele de pretinse ilegalităţi. CNA a decis, astăzi, amendarea celor două posturi de televiziune.

UPDATE CNA a amendat, joi, România TV cu 10.000 de lei, pentru emisiunea "Dosar de preşedinte" din 13 noiembrie 2014, în care i-au fost aduse acuzaţii lui Klaus Iohannis, la momentul respectiv candidat la alegerile prezidenţiale, referitor la modul în care îşi finanţează campania.

În sancţiune a fost reţinută şi emisiunea "România de la ora 7" difuzată la România TV pe 14 noiembrie, în care a fost prezentată o ştire cu titlul "Tupeu incredibil al lui Iohannis înainte de vot; Iohannis are în birou un tablou luat din Muzeul Brukenthal". În ştire se spunea că "prezidenţiabilul are în biroul de la primărie un tablou de patrimoniu luat de la Muzeul Brukenthal". "Tabloul nu este expus însă pentru vizitatori, ci a ajuns în biroul primarului. Iohannis se mândreşte cu pictura extrem de valoroasă de la muzeu. De altfel, chiar el a retrocedat Muzeul Brukenthal Bisericii Evanghelice, deşi baronul care l-a construit l-a lăsat prin testament comunităţii". În urma difuzării ştirii, CNA a primit o sesizare de la Muzeul Brukenthal.

Decizia de sancţionare a România TV a fost luată la propunerea membrului CNA Monica Gubernat, pentru încălcarea articolului 64, alineatul 1, litera b din Codul audiovizualului, potrivit căruia "În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă", şi a articolului 65, litera c din Cod - "În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli: titlurile şi textele afişate pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate".

"Pentru" aplicarea acestei amenzi au votat Monica Gubernat, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu şi Răsvan Popescu, în timp ce "împotrivă" a votat Radu Călin Cristea.

De asemenea, CNA a amendat, joi, Antena 3 cu 10.000 de lei, pentru emisiunea "Esenţial" din 13 noiembrie, în care i-au fost aduse acuzaţii lui Klaus Iohannis, la momentul respectiv candidat la alegerile prezidenţiale, referitor la modul în care îşi finanţează campania.

Decizia de sancţionare a Antena 3 a fost luată la propunerea membrului CNA Monica Gubernat, pentru încălcarea articolului 67 din Codul audiovizualului, potrivit căruia "în exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii".

În ce priveşte Antena 3, Klaus Iohannis a reclamat faptul că, pe 13 noiembrie, începând cu ora 15.00, emisiunea "Esenţial" a debutat cu un subiect pe care moderatoarea Alina Petrescu l-a prezentat cu titlul "Acuzaţii grave la adresa lui Klaus Iohannis pe marginea modului cum îşi finanţează campania".

"În întreaga prezentare a subiectului, există un amestec total al opiniilor moderatorului şi al invitaţilor cu declaraţii apărute în presă, fără nicio dovadă, fără a se face o distincţie clară a acestora", spune Klaus Iohannis în sesizarea transmisă CNA.

Klaus Iohannis s-a referit la afirmaţii făcute în emisiune de moderatoarea Alina Petrescu, care a spus printre altele: "Un politician moldovean dezvăluie că principalul sponsor al candidatului ACL la prezidenţiale, Michael Schmidt, este cumnatul unuia dintre cei mai controversaţi politicieni milionari din Republica Moldova, Renato Usatîi (...) Poţi, aşadar, să te întrebi care este circuitul banilor şi cum este finanţată campania lui Klaus Iohannis?".

La rândul său, în aceeaşi emisiune, invitatul Sorin Ilieşiu (senator PLR, n.r.) spune: "Îmi aduc aminte de proverbul românesc «spune-mi cu cine te însoţeşti, ca să-ţi spun cine eşti» şi fac o paralelă între domnul Traian Băsescu şi candidatul domniei sale, Klaus Iohannis. Mă refer la faptul că domnul Băsescu se însoţeşte cu lumea interlopă, cu Bercea Mondial, cu alţi oameni din mafie şi văd că la fel şi domnul Iohannis face (...)".

Potrivit lui Klaus Iohannis, "dând dovadă de totală lipsă de imparţialitate, moderatorul emisiunii încearcă să atragă antipatie în rândul invitaţilor" invocând un subiect care nu are nicio legătură cu el, respectiv "subiectul asasinatelor comandate".

Astfel, a precizat Iohannis, moderatoarea i s-a adresat invitatului Toader Paraschiv (preşedinte al Federaţiei Naţionale a Poliţiştilor şi Personalului Contractual din MAI, n.r.): "Sunt convinsă că aţi auzit de acest scandal pentru că, în România cel puţin, asasinate comandate nu ştiu cât de des auzim de aşa ceva. Adică Vitalie Proca şi toate numele astea vă sună foarte cunoscut, sunt convinsă". În replică, invitatul Toader Paraschiv a spus: "Regretabil este să auzi că există o încrengătură sau aceste drumuri ale acestor asasini plătiţi sau ai celor care comandă aceste asasinate ajung în sfera politicului, pentru că asta înseamnă că trebuie să ne pregătim pentru ce este mai rău (...)".

"În opinia mea, întreaga emisiune este o încercare de a lega numele şi imaginea mea de personaje dubioase, de pretinse ilegalităţi, fără vreo dovadă, fără vreun temei legal, de pretinsele fapte ale acestor personaje, cu acuzaţii grave care mi se aduc fără niciun fundament", a arătat Klaus Iohannis.

El a afimat că şi pe site-ul Antena 3 a fost publicat, pe 14 noiembrie, un material pe acelaşi subiect, intitulat "Cine este cel care a finanţat campania lui Iohannis. «Numele său este legat de tentativa de omor a unui bancher rus»".

Atât în cazul sesizării cu privire la Antena 3, cât şi în cel al sesizării privind România TV, Klaus Iohannis a spus că "libertatea de exprimare nu este absolută", iar "protecţia pe care o oferă dă naştere unor îndatoriri şi responsabilităţi inerente exerciţiului său".

"Astfel, relatarea jurnalistică trebuie să fie echilibrată şi obiectivă, informaţiile oferite să fie exacte, verificate şi demne de crezare, iar prezentarea lor să se facă cu bună-credinţă", a arătat Klaus Iohannis.

El a mai arătat că, dincolo de "încălcarea evidentă" a dreptului său la imagine, atitudinea Antena 3, respectiv a România TV "este de natură a afecta şi interesul general". "Libertatea de exprimare şi alegerile libere sunt două drepturi fundamentale ce stau la baza unui regim democratic. Atunci când, abuzându-se de libertatea de exprimare, se prezintă informaţii neconforme realităţii, libera expresie a opiniei cetăţenilor cu privire la alegerea preşedintelui României este la rândul ei supusă unei tentative de viciere, întregul proces democratic având de suferit",  a detaliat Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite