Klaus Iohannis va semna luni decretele de numire pentru noii miniştri, după ce premierul s-a arătat „mirat” de întârzierea revocării lui Constantin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis va semna, luni, decretele privind numirea noului ministru al Mediului, Graţiela Gavrilescu, şi numirea noului ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie. Declaraţia vine după ce premierul Sorin Grindeanu a spus, joi seara, că i se pare „ciudat” că preşedintele Klaus Iohannis nu a semnat încă decretul de revocare a lui Daniel Constantin şi  îl miră ritmul şefului statului, ritm cu care el nu lucrează.

„I-am trimis luni după-amiază propunerile pe care le avem. Şi pe mine mă miră acest ritm. E dreptul legal al preşedintelui de a-şi lua un drept de 45 de zile, dacă nu mă înşel. E adevărat că eu nu lucrez cu acest ritm şi probabil mulţi dintre noi nu lucrăm cu ritmul ăsta. E ciudat”, a apreciat Sorin Grindeanu.

Însă potrivit Constituţiei, preşedintele nu este obligat să se încadreze în niciun termen pentru semnarea decretului de revocare din funcţia de ministru.

„În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.”, se arată în art. 85 din Constituţiei, acelaşi ideea fiind dezvoltată şi în legea privind Guvernul.

Premierul Grideanu a ţinut să precizeze şi  că revocarea lui Constantin din Executiv nu are legătură cu activitatea guvernamentală a acestuia, ci că este doar „o decizie politică”

”Am luat act de o decizie politică pe care ALDE a luat-o în forul de conducere – decizia de a-l retrage. Nu a avut nicio legătură cu activitatea pe care dl. Constantin a avut-o în Guvern”, a adăugat primul-ministru.
Biroul Politic Central al ALDE a votat, duminică, retragerea sprijinului politic pentru copreşedintele Daniel Constantin, cu 86 de voturi  „pentru" şi 12 „împotrivă".

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite