Iohannis, către PSD: Nu cumva cei care vor să îngenuncheze Justiţia şi-au dorit o diversiune pentru a construi o tensiune nejustificată şi falsă în societate?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un nou mesaj în urma violenţelor din Piaţa Victoriei. Şeful statului se întreabă dacă nu cumva liderii PSD au organizat o diversiune „cu scopul de a construi o tensiune nejustificată în societate“. Iohannis a îndemnat populaţia să rămână vigilentă la abuzurile Puterii şi a cerut Opoziţiei să strângă rândurile.

Preşdintele Klaus Iohannis

În ultimele zile zeci de mii de români au ieşit în stradă să protesteze, iar România traversează o stare gravă de tulburare din cauza violenţelor înregistrate vineri seara.

Atitudinea civică a fost aspru pedepsită cu gaze lacrimogene, tunuri de apă şi lovituri aplicate cu exces de zel. Este impresionantă mobilizarea românilor din ţară şi de pretutindeni. Mulţi oameni din diasporă, reveniţi acasă, au participat la aceste manifestări. Nu au fost aduşi nici de partide, nici cu autocarele, nici plătiţi. Au venit din proprie iniţiativă, arătând un puternic simţ civic, revoltaţi de modul în care PSD guvernează şi legiferează, de gravele atacuri la adresa statului de drept din ultimul an şi jumătate. Aceste demonstraţii au fost unele eminamente paşnice, cu excepţia unor instigatori care nu pot fi asociaţi cu marea majoritate a protestatarilor, aşa cum s-a încercat.

Protestele de sâmbătă şi duminică au arătat tuturor adevărata faţă a celor care ies în stradă de foarte mult timp şi a căror voce se aude peste tot în lume. Românii ştiu sa fie civilizaţi, civici, activi şi corecţi. Nu îşi merită etichetele primite din partea unor voci iresponsabile din politică. Toţi cei care ies în stradă pentru a transmite un mesaj au o voce legitimă, care va trebui ascultată şi înţeleasă.

Violenţa şi reprimarea brutală a manifestanţilor nu sunt acceptabile sub nicio formă. Atacarea oamenilor nevinovaţi, atacarea jurnaliştilor, atacarea femeilor şi copiilor este de neconceput pentru un stat european. Iar cei vinovaţi trebuie identificaţi rapid şi pedepsiţi. Indiferent cine sunt şi de unde sunt. Fie că vorbim de huligani sau de cei care nu au ştiut sau nu au vrut să îi izoleze pentru a permite deturnarea protestelor paşnice. Soluţia aleasă, aceea de a dispersa în totalitate manifestaţia, în loc de neutralizarea huliganilor violenţi, este condamnabilă şi nu poate fi justificată.

Rămân la convingerea pe care am exprimat-o încă de vineri noapte, intervenţia Jandarmeriei a fost puternic disproporţionată în raport cu manifestările majorităţii oamenilor din Piaţa Victoriei. Mărturie stau înregistrările video din Piaţă, relatările oamenilor şi miile de mesaje pe care le-am primit şi în care oamenii reclamă agresivitatea nejustificată a forţelor de ordine. Condamn la fel de ferm acţiunile violente ale celor care au instigat şi atacat jandarmii în încercarea de a deturna un proces paşnic.

Explicaţiile publice, extrem de subţiri şi de slab probate, ale Ministrului de Interne nu au convins, cum nu au convins nici explicaţiile Jandarmeriei.

Au trecut deja trei zile şi nu există niciun responsabil pentru ce s-a întâmplat vineri în Piaţa Victoriei. Aici există două planuri. Planul judiciar şi am cerut deja Procurorului General anchetarea faptelor antisociale produse în piaţă, iar ancheta trebuie dusă urgent până la capăt, aflat adevărul şi responsabilii traşi la răspundere. Violenţa împotriva cetăţenilor care se opun guvernului prin proteste paşnice este caracteristică regimurilor autoritare, nu României europene de astăzi.  Există, totodată, şi un plan politic. În orice ţară cu oameni responsabili aflaţi la conducere, până la această oră am fi avut cel puţin o demisie. Suntem, pentru a câta oară, martorii unui Guvern care se preface că nu aude şi nu vede revolta oamenilor. Nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea politică pentru ce s-a întâmplat.

Ne aflăm într-un moment de cotitură, de criză socială acută în care trebuie să ne concentrăm pe protejarea unei societăţi civice, democratice, europene - în care cei care încalcă legea sunt pedepsiţi, în care partidele reprezintă societatea şi nu grupuri infracţionale, în care normalitatea este regula, şi nu excepţia.

De ce am ajuns aici? Pentru că un protest legitim a degenerat în violenţe de stradă, cu manifestări agresive. Nu cumva cei care vor să îngenuncheze justiţia şi lupta anticorupţie şi-au dorit o diversiune pentru a construi o tensiune nejustificată şi falsă în societate? Ce se va întâmpla mai departe dacă acest Guvern va continua să trateze proprii cetăţeni de aceeaşi manieră şi să recurgă la înăbuşirea prin violenţă a vocilor care se opun întoarcerii în timp a României?

În ultimul an şi jumătate, PSD a compromis actul de guvernare şi legiferare şi, în ciuda scorului înregistrat la alegerile din 2016, a tulburat societatea prin măsurile controversate, o guvernare haotică, iraţională, în paralel cu legi extrem de controversate sau chiar vădit anticonstituţionale, atacuri repetate la adresa magistraţilor. Avem acum şi o componentă represivă, care ridică serioase semne de întrebare cu privire la ce intenţii are acest Guvern cu românii. Este evidentă şi extrem de gravă ruptura care există în acest moment între români şi actualul Executiv.

România este o ţară normală, echilibrată, respectată, însă cei din Guvern fac tot ce pot pentru a distruge această imagine. Sondajele arată că peste 80% dintre români cred că ne îndreptăm într-o direcţie greşită. Ceea ce arată că milioane de români sunt solidari cu cei care, prin protestele lor din întreaga ţară, s-au săturat de proasta guvernare, de aroganţa politicienilor şi de corupţie.

PSD a câştigat alegerile, nu am contestat niciodată acest lucru, însă actuala sa conducere abuzează de acea victorie pentru a ataca populaţia, pentru a ataca justiţia, pentru a scoate România de pe drumul său european şi euro-atlantic. Majoritatea românilor nu este de acord cu direcţia în care PSD duce România. Sunt însă de acord membrii PSD cu această direcţie? Riscă ei să arunce România în haos doar pentru a ţine în braţe această grupare care a confiscat partidul? Sau îşi asumă responsabilitatea înainte de a fi prea târziu?

Nu avem nevoie de instabilitate şi de o criză socială prelungită. Oamenii se vor revolta şi în continuare dacă sunt ignoraţi. PSD trebuie să înţeleagă că actuala conducere a partidului şi a Guvernului este profund nocivă, cu efecte nebănuite pe termen lung. Fac pe această cale un apel la membrii PSD să ia foarte în serios protestele din aceste zile şi să înţeleagă că trebuie să guverneze pentru oameni şi nu împotriva lor.

În acelaşi timp, fac un apel la societatea civilă. Nu vă lăsaţi descurajaţi de actuala situaţie, lucrurile se pot schimba în bine, este nevoie de efortul nostru, al tuturor! Este foarte important ca societatea civilă să fie vie şi vigilentă, să se implice cu toată forţa în viaţa socială şi politică întrucât contribuţiile ei din ultimele decenii sunt incomensurabile pentru evoluţia democraţiei româneşti. Acest apel nu este un apel la revoltă, ci la responsabilitate şi la implicare. Doar împreună putem să schimbăm această stare de lucruri.

În fine, un ultim apel vreau să îl adresez opoziţiei şi politicienilor care se află în opoziţie faţă de actualul Guvern. Alternativa nu vine de la sine. Doar lucrând cu determinare şi înţelepciune, se poate ajunge în situaţia de a obţine încrederea oamenilor. Stă şi în mâinile opoziţiei responsabilitatea de a asigura stabilitatea ţării şi menţinerea României pe drumul normalităţii. Este nevoie, fără îndoială, de un dialog susţinut între toate forţele de opoziţie. Oamenii politici responsabili ştiu să lase deoparte interesele mărunte şi orgoliile şi să pună mai presus interesul ţării. Iar interesul românilor este de a opri abuzurile actualei majorităţi. Cu înţelegere între partidele de opoziţie se obţine ceea ce spuneam mai devreme: alternativa aşteptată de români.

În final, vreau să vă asigur că oricât de mare ar fi presiunea PSD şi a propagandei lor voi continua să susţin fără rezerve interesele fundamentale ale românilor, instituţiile statului care luptă împotriva corupţiei, precum şi nevoia de face din România o ţară puternică şi prosperă.

Ca Preşedinte, voi continua să acţionez pentru menţinerea unui stat de drept, în care instituţiile sunt puternice, dar sunt puternice pentru aplicarea legii, pentru protejarea cetăţenilor şi pentru protejarea drepturilor cetăţenilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite