Klaus Iohannis pune cruce impozitării progresive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis s-a poziţionat împotriva unor modificărilor radicale la sistemul fiscal, în sensul reintroducerii impozitului progresiv, temă readusă în discuţie de PSD. PNL se împotriveşte dorinţei PSD, în timp ce UDMR, care de obicei joacă politic în funcţie de context, merge tot pe mâna liberalilor şi a lui şefului statului, susţin surse politice.

„La acest moment nu există o decizie la nivelul coaliţiei pentru a schimba sistemul de impozitare şi nu cred că se va întâmpla foarte curând. Nu este, după părerea mea, greşit să fie luate în discuţie diferite variante posibile, însă românii nu trebuie să trăiască cu teama că mâine se schimbă sistemul de impozitare şi dintr-o dată trebuie să plătească mai mult. Aceste lucruri deocamdată rămân cum sunt stabilite şi discuţiile care se poartă, în mod nu neapărat cu titlu de noutate, dar ele se poartă mai mult la televizor decât în coaliţie”, a transmis Iohannis de la Bruxelles.

Poziţionarea şefului statului reconfirmă faptul că PNL nici nu vrea să audă de impozitare progresivă, în ciuda insistenţelor PSD. Nicolae Ciucă a şi subliniat acest lucru de Ziua PNL, la 147 de ani de la înfiinţarea partidului. E o linie roşie a liberalilor. De altfel, aceştia încă nu au uitat că au mai făcut o mare concesie PSD la construcţia bugetului, adică acceptarea a mai puţin de 7% pentru investiţii. În această speţă, a susţinerii cotei unice, PNL se bazează şi pe UDMR, care nu e de acord cu reaşezarea radicală a sistemului fiscal.

PSD merge înainte cu modificarea Codului Fiscal

PSD ar trebui să vină cu o schiţă a modificărilor la Codul Fiscal zilele următoare. Surse social-democrate au precizat pentru „Adevărul” că tema va fi reluată serios în discuţie din mai 2023, când PSD va avea premierul. Atunci, PSD va avea la dispoziţie două luni să tranşeze subiectul dacă vor să fie aplicată cota progresivă de la 1 ianuarie 2024, într-un an electoral cu patru rânduri de alegeri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite