„Klaus Iohannis, preşedinte-lucrător“. Ce spun analiştii despre gestul lui Iohannis de a-l împinge pe Dacian Cioloş în politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful statului i-a cerut premierului să renunţe la eticheta de tehnocrat dacă vrea să rămână la Palatul Victoria şi după alegerile parlamentare. Analiştii politici spun că Iohannis a început să devină, pe tăcute, poreşedinte-jucător, în timp ce Dacian Cioloş este văzut drept salvatorul PNL.

Preşedintele Klaus Iohannis dă semne tot mai clare că nu va numi un premier apolitic după alegerile parlamentare din decembrie. Şeful statului i-a transmis lui Dacian Cioloş să-şi asume, măcar declarativ, apartenenţa la un partid politic, dacă îşi doreşte un nou mandat. „Recunosc că personal cred că ar face bine să continue, are proiecte bune începute, dar atunci să îşi declare măcar simpatia, sau adeziunea, sau preferinţa pentru partidul cu care ar putea să colaboreze în viitor, după alegerile parlamentare“, a declarat Klaus Iohannis. De remarcat că şeful statului nu i-a cerut explicit lui Cioloş să devină membru de partid, ci se mulţumeşte să-şi arate simpatia.

Declaraţia preşedintelui vine în contextul în care Dacian Cioloş discută cu liderii PNL un mproiect comun pentru alegerile parlamentare. Mai exact, Cioloş ar vrea ca PNL să-l susţină pentru un nou mandat, însă tot din postura de tehnocrat. De partea cealaltă, liberalii ar agrea ideea, cu condiţia ca viitorii miniştri să fie numiţi politic, deci să fie liberali. Tocmai pentru a a arăta că respectă Constituţia, preşedintele Klaus Iohannis are nevoie ca Cioloş să fie asumat de un partid. „După alegeri vom avea un guvern politic, asta însemnând că toată lumea va reprezenta un partid, aşa funcţionează democraţia“, a mai spus Iohannis.

Liberalii i-au deschis deja o portiţă lui Dacian Cioloş. „Din punctul meu de vedere, Dacian Cioloş este o opţiune foarte bună pentru continuarea mandatului de prim-ministru, sprijinit de PNL şi cu participarea PNL la guvernare“, a spus Mihai Voicu, liderul PNL Sector 1. Mai rămâne doar ca Dacian Cioloş să spună da.

Analistul politic Radu Magdin crede că Cioloş va bate rapid palma cu liberalii, întrucât o alianţă ar fi în avantajul ambelor tabere. „PNL are nevoie de lideri, fie că vorbim de un copreşedinte sau de un preşedinte plin, iar opţiunea cea mai populară rămâne Dacian Cioloş. Acum, PNL aşteaptă un răspuns clar de la Cioloş, iar această invitaţie, lansată de la cel mai înalt nivel, oferă un moment bun ca Cioloş să facă pasul către PNL. Şi e de aşteptat ca premierul să facă acest pas în cel mai scurt timp“, a declarat Radu Magdin pentru „Adevărul“.

Dragnea şi Tăriceanu ies la atac

Liderii  PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, care şi-au propus să formeze noul Guvern, i-au transmis preşedintelui Iohannis să se ţină departe de jocurile politice. „Preşedintele Iohannis ne-a spus astăzi că, pentru dânsul, nu contează rezultatul algerilor din 11 decembrie. Din declaraţia sa reiese că nu contează cum vor vota românii, ci doar cu ce partid va dori Dacian Cioloş să formeze viitorul guvern. Altfel spus, ceea ce decide amicul său e mai important decât ce vor decide mai bine de 18 milioane de români“, a scris Dragnea, joi la amiază, pe pagina sa de Facebook. Spre seară, la o întâlnire cu pensionarii PSD, Liviu Dragnea l-a taxat şi pe Cioloş, deşi mesajul a fost ambiguu. „Domnul Cioloş se află într-o campanie electorală mascată făţişă“, a spus Dragnea, alăturând doi termeni contradictorii.

Călin Popescu Tăriceanu a fost şi mai vehement. „Este limpede că domnul preşedinte este parte a unui plan ocult împotriva poporului român şi a libertăţilor câştigate la Revoluţie. Îi atrag atenţia domnului preşedinte, cu tot respectul datorat funcţiei sale, că îşi asumă o grea responsabilitate şi consecinţele care decurg de aici acum, când, într-un total dispreţ faţă de Constituţie, s-a angajat deschis într-o campanie electorală partizană”, a spus liderul ALDE.

„Încearcă să se poziţioneze ca jucător“
Analistul politic George Rîpă, preşedintele Centrului de Analiză Strategică Aplicată (CASA), traduce schimbarea de atitudine a preşedintelui. „Klaus Iohannis încearcă să se poziţioneze ca jucător şi renunţă treptat la atitudinea de până acum ce i-a adus deservicii, aruncându-l uneori chiar în derizoriu. Preşedintele îşi doreşte un Guvern în jurul PNL şi înţelege că este nevoit să se implice ca acest lucru să se întâmple. În logica aceasta trebuie înţeles şi sfatul dat lui Cioloş de a-şi exprima o poziţie ideologică“, a declarat George Rîpă pentru „Adevărul“.

Radu Magdin vine cu o nouă sintagmă: preşedinte-lucrător. „Aş zice mai degrabă că, în percepţia publică, Iohannis a devenit preşedinte-lucrător. Sesizăm o accelerare a agendei preşedintelui, îl vedem mult mai des în teritoriu. Klaus Iohannis a ieşit din dinastia Facebook şi a intrat în viaţa reală“, a comentat Magdin.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite