Corespondenţă din Slovacia. Iohannis: Dacă lăsăm frica să pătrundă în ţesutul social al ţărilor noastre, abia atunci teroriştii îşi ating obiectivul adevărat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kus Iohannis şi omologul său slovac, Andrej Kiska FOTO presidency.ro
Kus Iohannis şi omologul său slovac, Andrej Kiska FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit astăzi, la Bratislava, cu omologul său slovac, Andrej Kiska. În conferinţa de presă comună, cei doi lideri au vorbit despre problema migraţiei şi a cetăţenilor musulmani, în contextul atentatelor teroriste de la Paris. România şi Slovacia sunt două dintre ţările UE care au votat împotriva cotelor obligatorii de imigranţi.

UPDATE La întalnirea cu un grup de români din Bratislava, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va promulga mâine după-amiază legea votului prin corespondenţă.

„Astăzi, CCR a dat o decizie, iar în acest moment legea votului prin coresponenţă este promulgabilă“, a spus Iohannis în cursul discursului ţinut în faţa românilor din Capitala Slovaciei. 

UPDATE Şeful statului s-a întâlnit în această după-amiază şi cu premierul Slovaciei, Robert Fico, însă presa nu a avut acces.

UPDATE Klaus Iohannis a participat la deschiderea Forumului bilateral al oamenilor de afaceri români şi slovaci. "În prezent, Slovacia ocupă locul 15 în topul partenerilor comeriali externi, însă pe viitor ţările noastre pot atinge un nivel sporit de interconectare", a spus Iohannis. Comerţul bilateral ajunge la circa 2,3 miliard de euro, în acest moment. 

UPDATE România ar putea exporta anticorupţie în Slovacia. "Am discutat şi despre corupţie. L-am întrebat pe domnul preşedinte dacă ar putea să ne transmită know how-ul şi ce a determinat ca în România lupta împotriva corupţiei să ajungă la un aşa înalt nivel", a spus preşedintele Kiska. 

UPDATE Întrebat, de "Adevărul", dacă instituţiile europene  ar trebui să vină cu o altă strategie de combatere a migraţiei, după atentatele de la Paris, preşedintele Klaus Iohannis a răspuns: "În primul rând tragedia de la Paris trebuie luată ca atare. Este un atac terorist împotriva Franţei. Asta pe fondul unui val imens de refugiaţi care vin să caute siguranţă pentru ei şi familiile lor în Europa. România nu a fost şi nu este stat ţintă pentru acest refugiaţi, cum de altfel nici Slovacia nu este. Terorismul şi atacurile teroriste funcţionează şi au urmări extrem de grave doar dacă reacţia este frica, şi nu vorbesc aici de emoţii naturale - aceste tragedii au provocat revoltă, consternare, empatie, tristeţe, nu despre asta vorbesc - ci despre frică. Dacă lăsăm frica să pătrundă în ţesutul social al ţărilor noastre abia atunci teroriştii îşi ating obiectivul adevărat şi nu avem voie să lăsăm aşa ceva să se întâmple. Nu avem voie să lăsăm să fie distrus ţesutul social al statelor noastre. Nu avem voie să lăsăm xenofobia, ultranaţionalismul, şovinismul să devină relevante în societăţile noastre. În niciun caz nu avem voie să lăsăm această frică să ducă la stigmatizarea unor colectivităţi religioase care nu au nicio vină în această chestiune. Pericolul este mare".

Chiar dacă România a votat împotriva cotelor obligatorii de imigranţi, şeful statului spune că în acest moment solidaritatea este mai presus de orice. "Trebuie să mergem mai departe, să rămânem solidari, să continuăm munca începută în Consiliul European, Comisia Europeană, să punem în practică lucrurile care au fost hotărâte deja. Am face bine, chiar suntem obligaţi în acest context, ca noi - UE, împreună cu toţi actorii internaţionali care vor să rezolve problema să găsim soluţii urgente pentru ţările sursă Siria, Libia şi împreună cu ţările de tranzit, de exemplu cu Turcia", a spus Iohannis. 

UPDATE Klaus Iohannis şi Andrej Kiska au susţinut o declaraţie de presă comună. La final, şeful statului român a fost întrebat de un jurnalist slovac dacă autorităţile de la Bucureşti intenţionează să monitorizeze populaţia musulmană din România.  Iohannis a răspuns: "Nu, populaţia musulmană de la noi nu va fi supervizată. Noi respectăm minorităţile etnice şi religioase în România. Majoritatea din România sprijină activ minorităţile şi credem că ele fac parte din ţesutul nostru social şi credem că este obligatoriu să rămână aşa. Sunt dintre noi".

Întrebarea jurnalistul slovac a venit în contextul în care premierul slovac, Robert Fico, a declarat luni că musulmanii aflaţi pe teritoriul Slovaciei sunt consideraţi acum o ameninţare potenţială la adresa siguranţei naţionale, motiv pentru care, în urma atacurilor teroriste de la Paris, autorităţile de la Bratislava monitorizează întreaga comunitate musulmană.

UPDATE Klaus Iohannis a ajuns la Bratislava. Şeful statului a fost primit de preşedintele Andrej Kiska la Palatul Grassalkovich, reşedinţa şefului de stat slovac. Iohannis a fost aşteptat cu pâine şi sare de doi tineri slovaci îmbrăcaţi în costume tradiţionale, apoi cei doi lideri au salutat garda de onoare. De la ora 13.00, cei doi şefi de stat vor susţine o declaraţie de presă comună. 


Preşedintele Klaus Iohannis va fi primit astăzi, la Bratislava, de omologul său slovac Andrej Kiska, începând cu ora 10.30. După-amiază, şeful statului va participa la deschiderea Forumului bilateral al oamenilor de afaceri români şi slovaci, apoi va fi primit de premierului Slovaciei, Roberto Fico. 

„Discuţiile cu demnitarii slovaci se vor concentra asupra principalelor teme de interes curent pentru cele două ţări, cu accent pe intensificarea cooperării economice bilaterale, securitatea energetică a regiunii şi europeană - cu precădere în contextul evoluţiilor din vecinătatea estică a Uniunii Europene şi în perspectiva Preşedinţiei slovace a Consiliului UE de anul viitor, evoluţiile de securitate - cu accent pe flancul estic al NATO şi situaţia din vecinătatea estică, criza migraţiei şi coordonarea în cadrul Uniunii Europene şi cooperarea regională. Preşedintele României şi omologul său slovac vor inaugura Forumul de afaceri româno-slovac, la care participă peste 20 de reprezentanţi de companii din România şi Slovacia din domenii precum energie, auto, IT şi transporturi. De asemenea, va avea loc şi o întâlnire cu un grup de tineri români care trăiesc şi lucrează în Slovacia“, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Vizita va include şi o deplasare la Zvolen, unde Preşedintele României va depune o coroană de flori la cimitirul militar român din localitate, loc în care se află mormintele a 11.000 de militari români căzuţi pe frontul de luptă pentru eliberarea Cehoslovaciei din al doilea Război Mondial. Cu acest prilej, Preşedintele Iohannis va decora un grup de veterani slovaci care au luptat alături de ostaşii români în 1944-1945.

Din delegaţia care îl va însoţi pe Klaus Iohannis fac parte consilierii prezidenţiali Leonard Orban, Cosmin Marinescu, Ion Oprişor, Laurenţiu Ştefan, Andrei Moraru, şeful Cancelariei Prezidenţiale Dan Mihalache, dar şi noul ministru de Externe Lazăr Comănescu, fost consilier prezidenţiale pe politică externă. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite