Klaus Iohannis: Va fi nevoie de prelungirea stării de urgenţă cu o lună. Săptămâna viitoarea emit decretul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat, că săptămâna viitoare va emite un decret prin care va prelungi starea de urgenţă cu o lună. De asemenea, a cerut nu doar o rectificare bugetară, ci analize clare privind veniturile şi cheltuielile.

„A fost o şedinţă de bilanţ intermediar. Am dorit să tragem primele concluzii, cum au fost puse în practică măsurile. Am evaluat impactul acestor măsuri şi cum trebuie conduse lucrurile. O primă concluzie: în comparaţie cu alte ţări, creşterea umărului de persoane afectate de epidemie nu a fost aşa de mare. Noi am luat din timp măsuri ferme. Însă, trebuie să vă avertizez. Nu e momentul să ne relaxăm. Toţi medicii ne spun că evoluţia epidemiei depinde de modul cum respectăm indicaţiile autorităţilor. Dacă evităm contactul, e posibil să nu avem o creştere foarte mare. dacă nu le respectăm, ajungem în alte scenarii. Nu suntem încă la vârful epidemiei. Nu e momentul să ne relaxăm, să nu fim atenţi. 

O veste bună. La început se ştie că a fost greu de procurat materiale. Avem deja primele rezultate ale măsurilor luate d eGuvern. primim în această măsură aproximativ 2 milioane de măşti pentru medici, cinci milioane de măşti pentru jandarmi, poliţişti şi opt milioane de măşti pentru oameni. SUnt lucruri care se mişcă. Însă, trgând linie, am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgenţă. Am solicitat Guvernului să vină cu propuneri. Săptămâna asta vom elabora decretul, iar sptămâna viitoare emit decretul car eva prelungi starea de urgenţă cu încă o lună. 

Prin această epidemie avem o criză care nu e doar de sănătate, ci şi o criză care afectează întreaga economie. Va fi nevoie să se declare o creştere semnificativă a deficitului bugetar. E nevoie de mai mulţi bani în sănătate publică. E nevoie de bani mai mulţi pentru şomaj tehnic. Vom avea o situaţie complicată a bugetului. Guvernul va trebui să facă o analiză cuprinzătoare şi să nu se limiteze la o rectificare, ci să se reevalueze şi veniturile, dar şi cheltuielile pe întreg an fiscal.

Dragi români, respectaţi izolarea. Evitaţi orice contact fizic cu oricine. E foarte important. Boala se răspândeşte de la om la om. Staţi la distanţă faţă de alte persoane. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite