Iohannis atacă din nou Guvernul Dăncilă. „Nu stau să asist până dăm cu oiştea în gard“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat la Sofia la reuniunea informală a Consiliului European şi la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest, a afirmat că nu este opţională, ci obligatorie colaborarea Guvernului cu Administraţia Prezidenţială în chestiuni de politică externă.

Referitor la acuzaţiile că ar fi ameninţat-o pe Viorica Dăncilă, în caz că nu îşi dă demisia, Klaus Iohannis a spus că el nu ameninţă pe nimeni şi că o astfel de acţiune ar fi una primitivă. Totodată, el a menţionat că acuzaţiile lui Liviu Dragnea conform căreia ameninţarea a fost una în stil mafiot ar fi din cauză că preşedintele PSD se uită „prea mult la filme cu mafioţi“.

„Eu nu îmi permit să ameninţ pe nimeni. Ar fi o atitudine primitivă. Eu m-am referit exact la demisie, iar dacă cineva se uită prea des la filme cu mafioţi, e problema sa", a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a taxat din nou, într-o discuţie cu jurnaliştii, atitudinea Guvernului Dăncilă în legătură cu mutarea ambasadei României la Ierusalim. 

El a afirmat că nu este opţională, ci obligatorie colaborarea Guvernului cu Administraţia Prezidenţială în chestiuni de politică externă.

"În chestiunea politicii externe colaborarea nu este opţională, este obligatorie. Nu există, sau cel puţin nu ar trebui să existe abordări diferite. România va fi puternică doar în măsura în care va vorbi pe o singură voce în chestiuni importante de politică externă şi acest lucru a fost bine înţeles toată lumea" a spus Klaus Iohannis, întrebat dacă la discuţiile pe care le-a avut marţi la Cotroceni cu premierul Dăncilă au fost tranşate lucrurile. 

Abordarea pe care am criticat-o a fost că s-au dus în Israel şi fără să se consulte cu mine, fără să se consulte măcar cu specialişti pe politică externă, s-au trezit vorbind despre mutarea ambasadei. Aşa ceva nu se face. Pur şi simplu nu se face. Nu că nu ar fi frumos, nu că nu ar denota o educaţie selectă, nu. Astfel de abordări dăunează grav României şi din acest motiv ele nu trebuie să aibă loc", a mai afirmat preşedintele.

Iohannis îşi menţine solicitarea ca premierul să demisioneze

Întrebat dacă îşi menţine solicitarea adresată premierului Viorica Dăncilă de a demisiona, Iohannis a răspuns "Evident că da". El a mai spus că rolul său este de a veghea, iar în situaţia în care observă că lucrurile merg prost, este obligaţia sa să atragă atenţia. 

„În privinţa informării cu privire la discuţiile preşedintelui, Liviu Dragnea ar fi bine să mai citească legea şi să se informeze de la sursa primară. Un decident care se trezeşte vorbind într-o ţară străină greşeşte. Eu nu am de gând să greşesc. 

Conform art. 80, preşedintele veghează la buna desfăşurare. A veghea nu este o stare pasivă. Nu stau să asist până dăm cu oiştea în gard. Dacă văd că lucrurile merg prost, este obligaţia mea să atrag atenţia, să convoc la discuţii, să cer opinii informate. A, că celor de la PSD şi din Guvern nu le place să le arate cineva oglinda, atunci nu au decât să lucreze mai bine, mai cu spor şi mai cu rezultate. Dacă celor de la PSD şi din Guvern nu le place să le arate cineva oglinda, atunci n-au decât să lucreze mai bine", a afirmat preşedintele.

Întrebat despre evaluarea pe care Guvernul o face în prezent în privinţa mutării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, Klaus Iohannis a spus că trebuie luate în considerare toate aspectele şi că el va avea ultimul cuvânt.

"Este bine să ştim unde stăm. De acolo se va lua o decizie şi ultimul cuvânt, conform Constituţiei, îl voi avea eu. Dar nu am decis niciodată în chestiuni importante sau chiar mai puţin importante pentru România fără să fiu informat. Deci un decident care se trezeşte vorbind într-o ţară străină fără să cunoască toate datele problemei greşeşte profund. Nu am de gând să greşesc în această chestiune", a adăugat preşedintele.

Iohannis a comentat şi decizia Autorităţii Palestiniene de a-l rechema pentru consultări pe ambasadorul din România, în urma participării ţării noastre la ceremoniile organizate înaintea mutării ambasadei SUA la Ierusalim, şeful statului spunând că lucrurile se vor rezolva de la sine. 

„Se va rezolva de la sine. Nu trebuie să exagerăm nici unii, nici alţii", a afirmat Klaus Iohannis. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite