Klaus Iohannis, întrevedere cu premierul Japoniei. Ce au discutat preşedinele României şi Shinzo Abe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită în Japonia, a fost primit luni, la Palatul Akasaka-Geihinkan, de prim-ministrul nipon Shinzo Abe. Cei doi au discutat de la subiecte economice la  teme care ţin de securitate.

„Agenda discuţiilor, derulate într-o atmosferă excelentă, s-a concentrat pe modalităţile cele mai bune de continuare a punerii în aplicare a deciziilor pe care cei doi înalţi demnitari le-au adoptat în contextul vizitei întreprinse de către Premierul Shinzō Abe la Bucureşti, la data de 16 ianuarie 2018, prima vizită oficială din istoria relaţiilor româno-nipone realizată în România de către un Prim-ministru al Japoniei”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. 

În cadrul întrevederii de la Tokyo, o atenţie specială a fost acordată finalizării pregătirilor pentru lansarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Japonia, ca urmare a deciziei luate de către cei doi înalţi demnitari cu prilejul vizitei premierului nipon de anul trecut de a iniţia demersurile ca relaţia dintre cele două ţări să fie ridicată la nivelul de Parteneriat Strategic.

Astfel, preşedintele Klaus Iohannis şi prim-ministrul Shinzō Abe „au exprimat dorinţa ca lansarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Japonia să aibă loc în contextul aniversării, în anul 2021, a 100 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două state, ceea ce va consolida relaţia bilaterală, pe baza Parteneriatului bilateral Întărit ce datează din anul 2013. Premierul nipon a arătat că viitorul Parteneriat Strategic va conduce la o relaţie de substanţă între cele două ţări, foarte strategică şi puternică. La rândul său, Preşedintele României a subliniat că ridicarea relaţiei la nivel de Parteneriat Strategic vine la momentul potrivit şi va produce efecte benefice nu doar pe plan politic, ci şi pe plan economic”.

Preşedintele Klaus Iohannis a mulţumit pentru invitarea sa la ceremoniile dedicate întronării Împăratului Naruhito, şi a adresat felicitări pentru intrarea Japoniei în noua Eră Reiwa (de „aleasă armonie”), exprimând încrederea  că aceasta va aduce mai multă prosperitate poporului japonez. 

Cei doi înalţi demnitari au discutat, de asemenea, despre strângerea cooperării în domeniul securităţii şi apărării, inclusiv în ce priveşte apărarea împotriva rachetelor balistice, plecând de la experienţa României cu privire la găzduirea facilităţii antirachetă de la Deveselu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite