Corespondenţă din SUA. Klaus Iohannis, întâmpinat la Muzeul Holocaustului de un supravieţuitor născut în Transilvania. „Ce soţie tânără şi frumoasă aveţi!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis, la Muzeul Holocaustului FOTO Sebastian Zachmann
Klaus Iohannis, la Muzeul Holocaustului FOTO Sebastian Zachmann

Aflat la Washington pentru a participa la Summitul Nuclear, preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, au vizitat joi Muzeul Holocaustului. Cuplul prezidenţial a fost întâmpinat de unul dintre ultimii surpravieţuitori ai lagărelor naziste, născut în Transilvania. „Ce soţie tânără şi frumoasă aveţi”, i-a spus bătrânul preşedintelui. Şeful statului i-a zâmbit.

Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa au fost primiţi la Muzeul Holocaustului de Radu Ioanid, unul dintre directorii memorialului, de Hans Klemm, amabsadorul SUA în România, şi de unul dintre ultimii supravieţuitori ai Holcaustului, care, după ce-l de-Al Doilea Război Mondial, a devenit procuror în procesul de la Nurenberg. Bătrânul, mic de statură şi foarte dezinvolt, a schimbat câteva vorbe cu şeful statului. “Ce soţie tânără şi frumoasă aveţi”. “În tinereţe, am fost şi eu la fel de înalt ca dumneavoastră, dar cu timpul m-am micşorat”. “M-am născut în Transilvania”. Iohannis a răspuns scurt: “Şi eu”. Apoi a zâmbit.

Iohannis vrea să-i educe pe politicieni

La finalul vizitei, şeful statului a aprins o lumânare în memoria victimelor şi a anunţat că va susţine deschiderea unui asemenea muzeu şi în România. "Este prima dată când vizitez Muzeul Holocaustului. M-a impresionat. Mi-am dorit să aduc personal un pios omagiu tuturor victimelor Holocaustului şi să exprim recunoştinţa faţă de această instituţie. Administraţia Muzeului este extrem de mulţumită de aportul ţării noastre. Suntem foarte hotărâţi în asumarea propriului trecut şi a luptrei împotriva manifestărilor antisemite şi xenofobe. Suntem pe deplini hotărâţi pentru înfiinţarea în România a unui muzeu al evreilor şi al Holocaustului. Am lansat ideea unei strcuturi educaţionale pentru funcţionari publici şi oamenii politici având ca temă istoria holocaustului şi combaterea xenofobiei", a spus Klaus Iohannis, la Washington. 

klaus

Este a doua oară în ultima lună când şeful statului vizitează un memorial al Holocaustului. "Nu este o coincidenţă", a spus Iohannis, în SUA. În urmă cu două săptămâni, în Israel, preşedintele Klaus Iohannis a mers la Memorialul Martirilor şi Eroilor Holocaustului "Yad Vashem". "Cele două vizite reprezintă un semnal foarte important pe care România îl transimte", a conchis şeful statului. 

Şi în Israel preşedintele a vorbit despre construirea unui muzeu al Holocaustului în România. "Proiectul meu de ţară – România educată – are implicaţii şi asupra temei Holocaustului. Educaţia reprezintă primul pas pentru o mai bună înţelegere a Holocaustului şi pentru reconcilierea cu trecutul. Luând în considerare aceste lucruri, în calitate de Preşedinte al României, voi pleda pentru construirea unui astfel de muzeu la Bucureşti. Sunt pe deplin hotărât să sprijin înfiinţarea în România a unui Muzeu al Evreilor şi Holocaustului. Voi discuta cu Guvernul să avem un plan concret cât de curând", spunea Iohannis.

Lacrimile lui Băsescu

În urmă cu 11 ani, fostul preşedinte Traian Băsescu, aflat pe atunci în primul an de mandat, a început să plângă la conferinţa de presă de după vizită. "E greu să vorbeşti după ce ai văzut vagoane româneşti transportand evrei (în muzeu se afla asemenea fotografii ) şi armata română conducându-i pe evrei la moarte în Transnistria", a spus atunci Băsescu, apoi i s-au ivit lacrimile în colţul ochilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite