VIDEO Klaus Iohannis, după întâlnirea cu preşedintele CEDO: Nici vorbă de o presiune din partea CEDO. Nu există nicio amendă de 80 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma întâlnirii cu preşedintele CEDO, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că sancţiunea de 80 de milioane de euro pe an ca urmare a supraaglomerării închisorilor, sumă invocată de liderul PSD Liviu Dragnea, nu există în realitate. Şeful statului a mai spus că nu exclude graţierea, dar să fie adoptată prin lege, nu prin ordonanţă de urgenţă, şi să nu se aplice parlamentarilor.

„Nici vorbă de o presiune din partea CEDO. Lucrurile sunt rezonabile. Sancţiuni sau amenzi  nu se pun în discuţie acum. Nu se va discuta o sancţiune pentru România. Pot să vă spun că nu există nicio amendă. Dacă România elaborează un pachet de măsuri care satisface cerinţele CEDO, toate dosarele vor fi returnate României şi trebuie să fie rezolvate intern. Este posibil să apară o sancţiune pentru România, dar de acele 80 de miloane de euro nici nu poate fi vorba. Este o speţă care s-a referit la Italia. Aceste calcule nu le-a făcut nimeni. Haideţi să aşteptăm, să vedem ce doreşte CEDO de la noi, să elaborăm un pachet serios pentru România şi nu va fi nicio pedeapsă“, a spus Klaus Iohannis, după întâlnirea cu preşedintele CEDO. 

„Decizia pilot (a CEDO, n.r.) va fi redactată şi făcută cunoscută în prima jumătate a anului şi se va referi la situaţia din închisorile româneşti. Lucrurile trebuie privite şi cu realism şi cu optimism. Se va arăta unde sunt problemele şi se va da un termen destul de generos pentru ca în România să găsim soluţii”, a declarat Iohannis.

Întrebarea de la Referendum

Preşedintele a mai spus că este posibil ca întrebarea care se va regăsi pe buletinul de vot de la Referendum să difere de cea trimisă la Parlament. 

„Pe întrebare mai lucrăm. Chestiunea cu Referendumul se referă la abordarea politică. CEDO este o chestiune tehnică şi se referă la o speţă anume, unde graţierea trebuie să fie o mică parte. Graţierea poate să fie o parte mică din pachetul cu soluţie. Problema s-a pus total greşit la noi acasă. Ştiu şi cei de la Ministerul Justiţiei“, a mai spus Iohannis.

Costurile Referendumului

Totodată, preşedintele Iohannis a afirmat că subiectul costurilor referendumului trebuia analizat de cei care au iniţiat demersul care a dus la declanşarea procedurilor de consultare populară pe tema luptei anticorupţiei. Preşedintele răspunde astfel ministrului de Interne, Carmen Dan, care a apreciat că plebiscitul va costa foarte mult şi că România are alte priorităţi.

”Ar fi fost mai natural să se gândească ei la costuri înainte să înceapă un demers care a adus la această situaţie. Nu cred că democraţia se poate măsura în bani, iar un referendum trebuie făcut din când în când. Sunt sigur că nu de aici sărăceşte bugetul României”, a răspuns preşedintele Iohannis întrebării unui jurnalist legată de preocupările exprimate în spaţiul public în legătură cu costurile referendumului.

Şeful statului a mai precizat că nu este împotriva graţierii, dar nu a celor din Parlament. „Nu ştiu ce va face Guvernul. Vom vedea cu toţii. Nu exclud graţierea, dar ea nu trebuie făcută pe politicieni. Să fie graţiaţi cei din închisori, nu cei care stau în Parlament. România riscă să se facă de minune. Nu concep să nu adoptăm un pachet de soluţii. Evident că am un plan B, dar nu vi-l spun astăzi“, a mai spus Iohannis. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite