VIDEO Klaus Iohannis: Nu va fi nicio carantinare naţională după alegerile din 6 decembrie. Tendinţa infectărilor e în scădere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis şi Ludovic Orban
Klaus Iohannis şi Ludovic Orban

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut miercuri, de la ora 18.00, o conferinţă de presă ca urmare a şedinţei de evaluare a modului de gestionare a pandemiei de COVID-19. Şeful statului a subliniat că nu se pune problema unei decizii de carantinare naţională după 6 decembrie. De aseemena, preşedintele a explicat de ce are atac după atac la adresa PSD.

UPDATE Klaus Iohannis: Am avut azi o şedinţă cu Ludovic Orban, Nelu Tătaru şi Raed Arafat pe tema situaţiei pandemiei din România. Am analizat măsurile privind carantinarea zonală. Datele furnizate relevă că începând cu 20 noiembrie la nivel naţional se obţine o tendinţă de scădere a infecţiilor cu Sars Cov 2. Se vede în media zilnică a numărului de infectări, în gradul de pozitivare. De câteva zile încoace am ajuns pe un palier stabil. Tendinţa e de scădere. 

Nu am învins virusul. Măsurile rămân în vigoare. De ce este nevoie de carantinare în localităţi. Când creşte rata de infectare e nevoie de carantinare. Sunt reduse astfel întâlnirile. Se vede pe grafice că din momentul carantinării localităţii.

Eu nu promovez instituirea unei carantine la nivel naţional după alegerile din 6 decembrie. Nu e nicio intenţie de a intra în lockdown după alegeri.Sunt politicieni fără scrupule care se promovează cu ştiri senzaţionale. Mortalitatea e ridicată şi numărul la ATI e din ce în ce mai mare. Medicii şi personalul de suport, angrenaţi într-o bătălie, se luptă pentru a salva vieţi. Numai respectând regulile de prevenţie putem spera să obţinem rezultate pe termen lung. Înainte de a trece la întrebări mă refer şi la alt subiect: celebrarea Zilei naţionale. 

În acest an vom celebra sacrificând bucuria participării la manifestările publice clasice. Am decis ca ceremonia care avea loc în fiecare an la Arcul de Triumf să fie una foarte restrânsă.Va fi o ceremonie scurtă, fără paradă militară şi fără participarea publicului larg. Recomandarea experţilor e să renunţăm la reuniuni şi întâlniri publice şi private. Sunt recomandări pe care vă recomand să le respectăm.

Reporter: PSD a depus plângere la CNA, ca să fiţi pus pe timpii de antenă ai PNL?

Ca şi preşedinte al României mă simt chemat să am opinii, să emit opinii în chestiunile care privesc viaţa românilor. Preşedintele României nu poate fi cenzurat politic. Indiferent că le place sau nu pesdiştilor voi face evaluări. PSD s-a supărat tare că aseară am fost franc. Am spus că PSD a guvernat prost.

Cum comentaţi cazul Ianculescu, prezentat de Recorder, persoană care a trimis şi o petiţie la Administraţia Prezidenţială, care mai departe a trimis-o la Ministerul Mediului, adică la cei care au girat schimbările şi politizarea unei instituţii. Atât poate să facă Administraţia Prezidenţială?

Nu cunosc această speţă. O să mă documentez şi o să vă răspund. 

Am văzut că rata de infectare e destul de mare, în Capitală sunt numeroase cazuri. În urmă cu două zile au fost raportate aproximativ 10.000 de testări, deşi premierul spunea că avem o capacitate de 55.000 de teste pe zi?

Capacitatea de testare e mare. testările se fac fie la cei trimişi acolo de DSP, fie la cerere. La noi persoanele nu se testează în masă, pentru că procedurile nu sunt posibile cu instalaţiile existente. 

A trecut o lună de când Capitala a trecut în scenariul roşu. pe 20 octombrie vorbeam de 545 de cazuri, iar astăzi sunt 1475 de cazuri. Vorbim de o rată mult mai mare şi faţă de Ilfov. De ce nu sunt măsuri mai dure?

Carantinarea unei localităţi nu e o decizie uşoară. Din acest motiv s-a solicitat INSP o metodologie clară când e nevoie de carantinare. Acum, pentru Bucureşti, nu se discută despre carantinare. 

Care e raţionamentul pentru care aţi transmis faptul că nu vor fi introduse restricţii celor prezenţi la Vila Lac?

Cred că e legitimă curiozitatea despre măsuri care ar putea să vină. În acest moment nu există intenţia de a declara starea de urgenţă sau instituirea carantinei generale. trebuie să fim foarte precauţi. Nici nu se vor lua înapoi retricţiile fiindcă numărul de infectări e foarte mare.ATI sunt aproape toate pline, iar numărul de decese e mare. Nu putem vorbi acum de relaxare. 

Ministrul Economiei a spus că jumătate dintre măşti sunt neconforme şi nu protejează populaţia de infectare. E acesta un motiv pentru care cazurile au ajuns la 10.000 de cazuri pe zi?

Am vorbit cu el. Sunt producători în ţară care pot produce aceste măşti, probabil vor fi acum mai mult comercializate. ANPC să verifice că se vând măşti de protecţie, nu altceva. 

Care e poziţia României în ceea ce priveşte problematica închiderii staţiunilor montane şi pot merge românii la schi în vacanţă?

În Consiliul Uniunii s-a discutat mult despre staţiunile montante. Opiniile sunt divergente. Noi vom elabora reglemntări specifice şi vom comunica aceste lucruri. Măsurile generale rămân valabile: indiferent că e pe schi, patine sau că merg să admire peisajul. 

În urmă cu un, după alegerile prezidenţiale spuneţi că o să fiţi preşedintele tuturor românilor. Ieri aţi pomenit de 15 ori PSD în sens negativ, dar aţi făcut campanie pentru PNL. De ce aţ ales să fiţi doar preşedintele PNL? Nu o să fie PNL taxat la vot pentru atitudinea dvs?

Nu ştiu de unde aţi scos-o pe asta cu echidistanţa. Preşedintele nu trebuie să fie un mut, să nu aibă opinii politice. Am fost franc ieri, am arătat ce prost a guvernat PSD. Românii se aşteaptă de la mine să spun cum văd lucrurile. Ar fi o eroare fundamentală să nu spun. Preşedintele veghează la buna funcţionare a statului. 

În ciuda graficelor pandemia are evoluţii neaşteptate. Dacă unele localităţi vor fi prinse de alegeri înc arantină, cum vor putea ieşi la vot?

Carantina presupune evitarea ieşirilor unde nu e nevoie. Fiecare român are dreptul să meargă şi să voteze unde e arondat. Nu vor fi îngrădiri nici în localităţile carantinate, nici în altele. 

Pe 8 octombrie România a raportat prima dată peste 30.000 de teste pe zi, dar erau 3.000 de cazuri. Acum avem tot 30.000 de cazuri pe zi, dar sunt depistaţi 8.000, 9.000 de persoane. Statul are capacitate de 22.000 de teste. De ce nu respectă România recomandările OMS, ale Comisiei Europene şi ale specialiştilor din ţară? În ce sarcina cui puneţi testarea insuficientă sau absentă?

Numărul de testări depinde de cerere. capacitatea e maximal de 50.000. Însă această capacitate nu s-a schimbat într-o lună pentru că s-a ajuns la capacitatea maximă. Personalul care se ocupă de teste e acelaşi. Rata de pozitivare a crescut şi asta ne arată că pandemia se răspândeşti. Am ajuns la o rată de aproape 30%. Există o luminiţă, au început să apară testele rapide antigenice. 

Testele antigen sunt relativ noi. A existat şi experimentul Slovacia, care le-a procurat într-o relaţie directă cu ţara producătoare. E următorul pas care se va face. Ele d-abia au apărut.

S-au înteţit atacurile între PNL şi USR-PLUS. După locale spuneaţi că PNL şi USR devin forţele schimbării în bine. Credeţi că PNL şi USr vor să guverneze împreună?

Mesajul meu e simplu. Vor guverna împreună. E o nervozitate, sensibilitate, ca în campanie electorală. Unii sar mai repede cu anumite mesaje, acuzaţii. Între PNL şi USR există o apropiere care nu trebuie să se apropie pe simpatii între persoane, ci pe valori şi programe. Eu îi încurajez să se apropie şi electoratul aşteaptă acelaşi lucru.

****

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea miercuri, 25 noiembrie a.c., ora 15:00, la Palatul Cotroceni, o şedinţă de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei de COVID-19 la care vor participa Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat”, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Iohannis a convocat frecvent şedinţe de evaluare a modului de răspuns al autorităţilor la pandemia de COVID-19, precum şi de organizare a vaccinării anti-COVID-19.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite