Klaus Iohannis, explicaţii despre invitaţii de 1 Decembrie: MApN a dorit să-i facă o invitaţie specială doamnei Firea la paradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis spune că primarul General Gabriela Firea a primit invitaţie la parada militară de 1 decembrie din partea ministrului Apărării la solicitarea acestuia, gest prin care a dorit să-şi arate recunoştinţa pentru implicarea lui Firea în terminarea lucrărilor de la Arcul de Triumf. Iohannis a refuzat însă să explice de ce nu a invitat-o pe Firea la recepţia organizată la Cotroceni, care va avea loc în aceeaşi zi.

„Dacă vorbim de primarul genereal, în pregătirea evenimentelor de 1 decembrie, au apărut probleme. Bunăoară s-a pus problema încă din noiembrie unde să se ţină parada. Arcul de Triumf a fost împachetat de construcţii, iar Piaţa Constituţiei au fost dat unui târg de Crăciun. Am fost de acord ca ministerul Apărării să se implice în rezolvarea problemei de la Arcul de Triumf. S-au implicat destul de mulţi, printre doamna primarului general. MaPN a dorit, în recunoaşterea meritelor doamnei primar, să-i facă o invitaţie specială, ceea ce s-a întâmplat. Cu aprobarea mea“, a precizat  Klaus Iohannis. 

Şeful statului a mai explicat şi motivele pentru care a refuzat să invite anumiţi demnitari cu probleme penale. „Este Ziua Naţională, o zi dedicată unor manifestări foarte vizibile, care vor să sublinieze caracterul statului român de stat unitar, european, membru NATO. Noi, prin manifestările de 1 decembrie, nu dorim să comemărăm doar trecuturl, dar şi să creionăm viitorul. Se bazează pe valorile UE, NATO şi au un punct comun: statul de drept. Cred că este bine să dăm semnale puternice de înţeles că de la vârful statului se promovează curăţenia politică. Asta nu înseamnă că persoane acuzate nu sunt considerate nevinovate, dar această nevinovăţie este un principiu care stă la baza statului de drept“, a mai spus Iohannis.

Întrebat atunci dacă lui Traian Băsescu, urmărit penal, nu i se aplică aceleaşi criterii ca celorlalţi, Iohannis a răspuns: „ba da“. 

Invitată de MApN

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a fost invitată de Ministerul Apărării (MAPN) la ceremonia de 1 Decembrie de la Arcul de Triumf, însă nu a fost invitată de preşedintele Klaus Iohannis la recepţia de la Cotroceni.

„ Primarul general a primit invitaţie din partea MApN, care are calitate de organziator în desfăşurarea defilării militare. Parada militare este organziată de Ministerul Apărării Naţionale. Este o hotătâre de Guvern în baza căreia se face lucrul acesta. Invitaţiile au fost transmise, o parte dintre ele de Administraţia Prezidenţială, având în vedere articolul 92 din Constituţie, acela că preşedintele României este comandantul Forţelor Armate. Către autorităţi, în calitate de organizator, MApN este cel care a trimis invitaţiile. Doamna Firea este invitată la paradă“, a spus Mădălina Dobrovolschi, pentru „Adevărul“. La parada militară au fost invitate 600 de persoane.

Tot de 1 Decembrie, dar spre seară, preşedintele Klaus Iohannis va fi gazda unei recepţii, unde vor lua parte 500 de persoane, la Palatul Cotroceni, organizată de data aceasta exclusiv de Administraţia Prezidenţială. Acolo, Gabriela Firea nu a fost invitată. Motivul? „Din informaţiile pe care le am de la cei care s-au ocupat, cei de la Protocol, este vorba de persoane cu calitate de ministru, corpul diplomatic, culte, reprezentanţi ai domeniilor Sănătate, Educaţie“, spune purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale. 

Băsescu, da. Tăriceanu, ba

În criteriile de întocmire a listei de invitaţi, Cotroceniul a ţinut cont şi de problemele penale ale oficialilor. „Este vorba despre nişte criterii care au stat la baza întocmirii listei cu invitaţi şi nu pot şi nici nu vreau să vă ascund faptul că în constituirea acestor criterii care au fost luate în calcul bineînţeles că în primul rând este vorba despre criteriul ca acea persoană să deţină o funcţie în stat, dar să şi respecte nişte criterii de integritate, iar aici vorbim despre inexistenţa unor probleme penale”, a declarat Mădălina Dobrovolschi. Cu toate acestea, criteriile de integritate au fost respectate doar în parte. Spre exemplu, fostul preşedinte Traian Băsescu, urmărit penal, a fost invitat la Cotroceni, în schimb, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi el urmărit penal, a fost tăiat de pe lista invitaţilor. La fel, şi fostul premier Victor Ponta.

Întrebată de ce preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu sau fostul premier Victor Ponta nu au fost invitaţi, în timp ce fostul preşedinte Traian Băsescu a fost, Mădălina Dobrovolschi a evitat s[ comenteze cazuri concrete. „Este vorba despre nişte criterii şi nu vreau să vorbesc despre cazuri particulare. Voi rămâne la poziţia asta. Nu vorbesc despre cazuri particulare“, a mai spus purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale.

Întrebată la RTV dacă se încadrează în criteriile de integritate impuse de Cotroceni, Gabriela Firea a răspuns: „Eu ştiu că nu am probleme penale. Dacă cineva ştie că am, să spună public“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite