Klaus Iohannis, a două vizită oficială la Casa Albă în timpul mandatului. Cine este celălalt şef de stat român care a primit două invitaţii în fieful puterii din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedinţii României şi Statelor Unite, alături de soţii, la Casa Albă FOTO Facebook/ Klaus Iohannis
Preşedinţii României şi Statelor Unite, alături de soţii, la Casa Albă FOTO Facebook/ Klaus Iohannis

Preşedintele Statelor Unite ale Americii Donald Trump îl va primi pe 20 august, la Casa Albă, pe liderul român Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a primit a doua invitaţie oficială de a se întâlni la Casa Albă cu preşedintele Statelor Unite ale Americii. În cadrul întâlnirii programate pe 20 august 2019 se va discuta despre "provocări de securitate comune, precum şi despre modalităţi de avansare a parteneriatelor comerciale şi energetice corecte şi reciproce“, potrivit unui anunţ postat în seara zilei de marţi, 6 august, pe pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale a Stalelor Unite ale Americii.

Klaus Iohannis se află la a doua întâlnire oficială cu preşedintele Donald Trump în reşedinţa acestuia de la Washington, după cea din 9 iunie 2017. Cei doi preşedinţi au susţinut atunci o conferinţă de presă comună, în Grădina Trandafirilor de la Casa Alba, în cadrul căreia Trump a aplaudat curajul lui Iohannis în lupta anticorupţie, a anunţat că Statele Unite îl susţin oficial în această luptă şi că au încredere că şeful statului român o va câştiga. În acelaşi timp, Trump a lăudat România pentru majorarea bugetului Apărării la 2% din PIB şi a spus că speră ca ţara noastră să fie un exemplu pentru toate statele membre NATO.

Iohannis a fost primul lider din estul Europei invitat la Washington de Donald Trump după câştigarea mandatului de preşedinte al Statelor Unite ale Americii. În acelaşi timp, a fost primul preşedinte român post-decembrist care a susţinut o conferinţă de presă la Casa Albă.

Iohannis a mai efectuat o vizită privată în Statele Unite la sfârşitul anului 2014, în perioada 4-11 decembrie, imediat după câştigarea mandatului de preşedinte al României. De asemenea, în septembrie 2015, a participat la summitul ONU de la New York. Atunci s-a întâlnit cu vicepreşedintele SUA Joe Biden şi a participat la recepţia organizată de preşedintele Barack Obama în cinstea liderilor prezenţi la întâlnirea ONU.

Toţi ceilalţi preşedinţi români postdecembrişti au fost invitaţi oficial câte o dată la Casa Albă de către preşedintele SUA. Prima vizită oficială de după Revoluţie a unui şef de stat român la Washington a avut loc în 1998, atunci când Emil Constantinescu a fost invitat de Bill Clinton.

În 2003, aflat la al doilea mandat, Ion Iliescu a primit o invitaţie oficială la Casa Albă, din partea preşedintelui George W. Bush. Ion Iliescu a mai fost invitat de preşedintele SUA la Washington în două ocazii, în 1993 şi 1995. A fost vorba despre vizite de lucru, şi nu despre "descinderi" oficiale la Casa Albă.

Preşedintele Traian Băsescu a fost invitat de omologul George W. Bush în martie 2005, imediat după începerea mandatului, dar prima invitaţie oficială la Casa Albă i-a fost adresată în iulie 2006. Preşedintele Băsescu a mai ajuns la Casa Alba şi în 2011, în timpul mandatului lui Barack Obama, dar nu a fost o vizită oficială, la nivel înalt.

Singurul preşedinte român care a mai primit două invitaţii oficiale la Casa Albă este Nicolae Ceauşescu. Dictatorul român a ajuns la Washington în 1970 şi 1973, în timpul mandatului lui Richard Nixon.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite