UPDATE Klaus Iohannis, aplaudat de PSD în Parlament: Cum va arăta România peste 10 ani cu legile pe care le votaţi acum? Va fi mai puternică?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, marţi, un discurs în faţa plenului reunit al Parlamentului cu pentru a celebra 140 de la declararea independenţei României, dar şi Ziua Europei. Şeful statului i-a îndmenat pe parlamentari să nu se gândească doar "la un câştig electoral de moment" când votează legi, ci să ţiună cont de viitorul României. Faţă de precedentul discurs, când PSD a părăsit sala, acum Iohannis a fost apludat în picioare.

UPDATE Discursul preşedintelui Klaus Iohannis:

9 Mai este o zi cu multiple valenţe istorice şi politice pentru România. Aniversăm astăzi 140 de ani de la declararea Independenţei de Stat şi celebrăm, în acelaşi timp, Ziua Europei. Astfel de momente sunt un prilej nu doar pentru a rememora evenimente, ci, mai ales, pentru a stărui mai mult asupra semnificaţiilor lor.

Am dorit să mă adresez astăzi Parlamentului pentru că aici este forul suprem de reprezentare şi dezbatere, cel mai potrivit loc în care să vorbim despre responsabilitatea de a înţelege resorturile prin care, în perioade dificile din trecut, România a progresat şi s-a modernizat.
Din această perspectivă, faptele celor care au pregătit politic Independenţa României, precum şi memoria celor care s-au sacrificat pentru ea ne fac cu atât mai conştienţi de răspunderea şi datoria care, peste secole, ne revin nouă.

Doamnelor şi domnilor,
Obţinerea Independenţei probează viziunea patriotică a Principelui Carol şi determinarea politică a Guvernului condus de Ion C. Brătianu. Ea a fost expresia consensului politic şi a sprijinului popular, o dovadă a conlucrării dintre autorităţile statului şi toate corpurile societăţii. În final, Independenţa s-a consfinţit prin eforturile diplomatice ale politicienilor care au reprezentat România la Congresul de Pace de la Berlin.

O democraţie autentică nu poate fi funcţională fără un Parlament puternic. Iar o Românie modernă nu se poate dezvolta fără un cadru legislativ coerent. Aşadar, misiunea dumneavoastră este una esenţială pentru progresul ţării, pentru că de îndeplinirea ei depind performanţa şi stabilitatea arhitecturii instituţionale a statului. România a avut la momentul declarării Independenţei o clasă politică formată din oameni care au propus ţării proiecte şi ţinte ambiţioase, importante.


A stat în puterea generaţiei de la 1848 să facă primii paşi spre modernizarea României. A fost în sarcina urmaşilor paşoptiştilor să ducă mai departe idealurile independenţei şi unităţii naţionale şi să le îndeplinească.

A stat în sacrificiul tinerilor din 1989 schimbarea drumului României spre un parcurs democratic, urmat apoi de un puternic angajament pro-european şi pro-Nord-Atlantic.
La 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, marile demonstraţii din luna februarie a acestui an au exprimat angajamentul unei noi generaţii de a reîncărca în conţinut şi semnificaţie noţiunile de libertate, stat de drept şi democraţie.

image

FOTO presidency.ro 
 

Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi,
Ca în fiecare an, la 9 Mai sărbătorim şi Ziua Europei, ziua în care a luat naştere proiectul european în urmă cu 67 de ani. Sunt, aşadar, 10 ani de când ne bucurăm de avantajele statutului de ţară membră a Uniunii, 10 ani de când România a devenit parte a procesului decizional la nivel european.

Beneficiile aderării la marea familie europeană sunt indiscutabile şi sunt greu de contestat chiar şi de cele mai eurosceptice voci. Cifrele vorbesc de la sine şi nu pot fi ignorate: creşterea consistentă a Produsului Intern Brut, dublarea valorii exporturilor, creşteri semnificative ale câştigului salarial mediu, a valorii adăugate brute în economie, industrie şi servicii, în ciuda crizei economice care s-a interpus.

Mai mult, România este un beneficiar net de fonduri europene. Între 1 ianuarie 2007 şi 28 februarie 2017, diferenţa dintre fondurile pe care le-am absorbit şi cele pe care le-am plătit la bugetul Uniunii este de 27,7 miliarde euro în favoarea României. Toate acestea s-au reflectat pozitiv în calitatea vieţii.

Indiscutabil, pentru România nu există altă opţiune decât aceea a dezvoltării sale în continuare în cadrul unei Uniuni Europene solidare şi puternice. Mă bucur să constat că, la 10 ani de la momentul aderării noastre la Uniunea Europeană, românii au rămas profund ataşaţi valorilor care definesc Uniunea şi sunt determinaţi să ducă mai departe procesul de integrare europeană.

Avem de trecut însă peste unele bariere la nivel intern, care ne împiedică să ne manifestăm pe măsura capacităţii noastre naţionale şi ne constrâng în mod injust să ne auto-caracterizăm ca un stat de rangul doi în Uniunea Europeană. Trebuie să depăşim această percepţie şi aceste prejudecăţi. Nu suntem un stat de rangul doi în Uniunea Europeană!


Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi,
Celebrăm astăzi un arc peste timp – 140 de ani de la declararea Independenţei de Stat şi sărbătorirea Zilei Europei - într-un context complicat pentru continentul nostru. Trăim într-una dintre acele perioade istorice la care, peste ani, urmaşii vor privi înapoi şi vor judeca dacă noi, oameni de stat şi politicieni, am înţeles corect direcţia spre care să ducem ţara, sau am ratat un moment important pentru viitorul naţiunii.

Dumneavoastră, doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, vă revine un rol esenţial. Puneţi pe agendă legi cu un impact major asupra viitorului românilor. Nu vă gândiţi doar la beneficiile pe care unele măsuri le au acum, nu vă gândiţi doar la un câştig electoral de moment! Întrebaţi-vă cum va arăta România în cinci ani, în zece ani, cu legile pe care le adoptaţi dumneavoastră acum.

Întrebaţi-vă dacă în anii următori România va deveni mai puternică sau dacă, dimpotrivă, va fi slăbită de impactul legilor votate de dumneavoastră. Aveţi responsabilitatea şi capacitatea de a restabili încrederea cetăţenilor în Parlament, această instituţie fundamentală a democraţiei. Aveţi responsabilitatea şi vă rog să o exercitaţi! Vă chem să faceţi din aceasta un obiectiv politic demn de Centenarul comemorării eroilor Marelui Război şi aniversarea Marii Uniri.

Vă propun ca, asumându-ne importantele învăţăminte ale trecutului, cât şi mesajul preocupat, atent şi activ al societăţii româneşti, să facem din angajamentul european al României cel mai durabil monument al independenţei şi unirii naţionale! La mulţi ani, România! La mulţi ani, Europa!”

image

FOTO presidency.ro 

UPDATE Klaus Iohannis a ajuns la Parlament.

Preşedintele Klaus Iohannis a adresat, la 7 aprilie, o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului în care cere să se adreseze Legislativului pe 9 mai, cu ocazia sărbătoririi a 140 de ani de la Proclamaţia de Independenţă, precum şi a Zilei Europei.

„În conformitate cu prevederile art. 88 din Constituţia României, republicată, doresc să adresez Parlamentului un mesaj cu ocazia sărbătoririi a 140 de ani de la Proclamarea Independenţei de Stat a României, precum şi cu ocazia Zilei Europei“, se arată în scrisoare.

Preşedintele Iohannis s-a adresat Parlamentului şi pe 7 februarie, odată cu începerea noii sesiuni parlamentare.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite