Klaus Iohannis, despre mitingul unionist: Sunt sceptic în ceea ce priveşte utilitatea acestor manifestări în demersul de unificare. Politicienii au fost populişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis crede că mitingul unionist de la Bucureşti nu ajută nicidecum unirea dintre România şi Basarabia. Şeful statului taxează, în special, atitudinea liderilor politici care au tratat subiectul „într-o notă populist-electoralistă“.

„Ca observator extern, recunsoc că manifestanţii au exagerat un pic. Jandarmenii au fost un pic nervoşi, aşa se explică evoluţia de acolo. Dacă despre proiectul unificării pot să spun că este un proiect de mare greutate, sunt sceptic în ceea ce priveşte utilitatea acestor manifesători în demersul de unificare. Politicienii au sărit, mulţi au avut păreri, au fost într-o notă populist-electoralistă.E păcat, pentru că acest demers, unirea, necesită foarte multă pregătire, trebuie întrunite condiţii ineternaţionale pentru a face posibil acest demers“, a spus Klaus Iohannis, la Satu Mare. 

Politicienii români s-au încălzit pentru campania electorală

Liderul Platformei Unioniste „Acţiunea 2012“, George Simion s-a întâlnit în cursul zilei de ieri cu reprezentanţi ai partidelor parlamentare. Primul a fost liderul PMP Traian Băsescu, politician care susţine unirea cu Republica Moldova mai ales în perspectiva alegerilor parlamentare, întrucât se bazează foarte mult pe votul românilor de peste Prut. La început, Băsescu le-a cerut unioniştilor să renunţe să stea în corturi la Universitate, mai ales că nu au autorizaţie. „Eu vă garantez că, dacă până la finalul zilei ne întâlnim cu toate partidele, diseară, la ora 20.00, retragem toate corturile“, a răspuns George Simion.

Liderul unioniştilor a avut şi un schimb de replici mai dur cu Traian Băsescu. „Eu am venit aici la partid, cu flash-mobul, şi am spus că domnul preşedinte Băsescu este şmecher“, a spus Simion, arătând că a avut o „exprimare pitorească“. „Poţi să renunţi la ea?”, i-a răspuns Traian Băsescu. ”Pot să fiu şi eu foarte pitoresc şi o să îţi pară rău de pitorescul meu”, a continuat fostul şef al statului.

George Simion a discutat apoi cu vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu. Principalele solicitări au vizat înfiinţarea unui Oficiu pentru Republica Moldova, în subordinea premierului, şi a unei funcţii de vicepreşedinte al partidului pe problema unirii, dar şi ca Basarabia să fie inclusă în manifestările de aniversare a Marii Uniri, din 2018. Ecaterina Andronescu a spus da.

A urmat întâlnirea cu liderul ALDE, Daniel Constantin, încheiată însă cu o răfuială internă: Constantin, dar mai ales  Călin Popescu Tăriceanu au cerut demisia ministrului de Interne, Dragoş Tudorache, pentru că jandarmii au răspuns în forţă la protestul unioniştilor.

Şi Nicuşor Dan, liderul USR, l-a primit pe George Simion. „Consider că avem o responsabilitate pentru ei. În momentul de faţă nu există încă voinţa majorităţii cetăţenilor din Republica Moldova pentru unire. Sigur că România are partea ei de responsabilitate, de multe ori banii pe care România i-a trimis către Republica Moldova cu cele mai bune intenţii au ajuns în buzunarele unor oameni pe care cetăţenii din Republica Moldova îi consideră nepotriviţi şi există această asociere între corupţie şi România, nefericită“, a spus Nicuşor Dan.

Liberalii nu au fost de găsit

Liberalii au fost singurii politicieni care nu au discutat cu unioniştii. La ora 10, George Simion a mers şi la sediul central al PNL, din Aleea Modrogan, însă liderii liberali nu erau prezenţi în sediu. „În afară de PNL, am fost la toate sediile. Sunt şapte partide care candidează integral la aceste alegeri şi mergem la ele. Cu PNL, această tăcere este îngrijorătoare. Dacă aceasta este atitudinea lor nu putem decât să rămânem consternaţi, dar credem noi că o să fim primiţi mâine sau poimâine sau în zilele următoare de către doamna Alina Gorghiu. E un semn de respect faţă de românii basarabeni şi faţă de toată mişcarea unionistă de pe ambele maluri ale Prutului”, a mai spus Simion.

Cadouri de la Ghiţă
Spre seară, Simion a fost primit şi de reprezentanţii PRU, formaţiunea naţionalistă condusă de Bogdan Diaconu şi Sebastian Ghiţă, încheiată cu câteva cadouri din partea politicienilor români, evident, cu tentă naţionalistă: o monedă din vremea Împăratului Traian găsită în Dacia; o  baionetă de luptă a unui soldat român din Primul Război Mondial; însemnările Mareşalului Antonescu în care condamna cedarea Basarabiei şi Bucovinei; o carte a lui Theodore Roosvelt care confirmă dreptul naţiunilor de a se autodetermina şi de a modifica graniţele în Europa prin voinţa cetăţenilor; primele acţiuni în original emise de Compania Astra Română care să arate că românii pot avea identitate economică şi se pot dezvolta armonios şi pot genera prosperitate.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite