Klaus Iohannis, la deschiderea anului universitar: Mă voi opune oricăror ingerinţe politice menite să deturneze şcoala românească de la misiunea ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kauls Iohannis FOTO Inquam Photos / George Calin
Kauls Iohannis FOTO Inquam Photos / George Calin

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la deschiderea anului universitar la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale, că se va opune oricăror ingerinţe politice menite să deturneze şcoala românească de la misiunea ei, aceea de a contribui la o Românie Europeană prin valori şi prin educaţie, pledând pentru libertatea academică şi dreptul la cunoaştere.

”Mă voi opune oricăror ingerinţe politice menite să deturneze şcoala românească de la misiunea ei, aceea de a contribui la o Românie Europeană prin valori şi prin educaţie. Nu există altă educaţie universitară decât cea autonomă bazată pe valori cardinale precum libertatea, toleranţa, diversitate, încredere, respecte, incluziune socială”, a declarat preşedintele.

Cu prilejul deschiderii noului an universitar, preşedintele a adus în discuţie subiectul libertăţii academice şi al dreptului la cunoaştere fără nicun fel de îngrădiri ideologizante, mai ales având în vedere că educaţia umanistă, care include artele, este o piatră de temelie a societăţilor noastre.

”Democraţia şi pluralismul se bazează tocmai pe aceste principii şi pe autonomia universitară ca valori pe care de altfel s-a construit întreaga Europă modernă căreia îi aparţinem. Libertatea de conştiinţă, libertatea de mişcare şi de asociere, libertatea de exprimare, dreptul la învăţătură, toate aceste fundamente constituţionale ale democraţiei sunt exemplificate, exersate şi dezvoltate în mediul universitar ceea ce contribuie semnificativ la asumarea lor în rândul întregii societăţi. De aceea, afectarea acestor libertărţi oricând, oriunde şi prin orice mijloace de către entităţi retrograde este de neconceput şi de netolerat. Mediul universitar românesc trebuie să rămână şi să se dezvolte ca un spaţiu al libertăţii deschis dezbaterii în care puncte de vedere diferite, complexe şi îndrăzneţe să dea contur viitorului”, a afirmat Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite