LIVE BLOG Klaus Iohannis a depus jurământul. Ponta a ieşit primul din sală, foarte grăbit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, a depus jurământul duminică, la ora 12.00, în şedinţa solemnă a Senatului şi Camerei Deputaţilor. După-amiază, la Palatul Cotroceni, are loc ceremonia de predare-primire a funcţiei între Traian Băsescu şi Klaus Iohannis.

UPDATE Şedinţa terminat. Premierul Victor Ponta i-a strâns mâna preşedintelui Klaus Iohannis şi a ieşit primul din sală, foarte-foarte grăbit.

UPDATE Klaus Iohannis rosteşte cuvântul de inaugurare al mandatului de preşedinte al României: 

Stau aici, în faţa dvs, astăzi, conştient de miza acestui moment pentru viitorul României. Sunt recunoscător şi onorat de încrederea pe care mi-au arătat-o cetăţenii României. Îi asigur că voi fi preşedintele tuturor românilor. Vă mulţumesc vouă, tuturor concetăţenilor mei, pentru că aţi arătat lumii întregi adevărata faţă a României. La 25 de ani de la căderea comunismului aţi făcut încă o dată să triumfe democraţia şi libertatea. Le spun românilor clar: aşteptarile mari pot duce la rezultate mari şi vor duce. Pentru că aşteptări mari însemană mai multă responsabilitate, mai multă muncă, mai mult efort din partea tuturor, iar eu voi fi primul. Momentul în care clasa politică se va ridica la înălţimea aşteptărilor nu poate aştepta mult. România lucrului bine făcut este angajamentul luat în faţa oamenilor şi cu care pornesc în acest drum. Prosperitatea vine când fiecare îşi face treaba. O Românie în care stabilitatea, calmul şi respectul valorilor va fi atractivă pentru investiţii. România nu are voie să rămână ţara proiectelor mereu începute şi niciodată terminate. România nu poate rămâne ţara timpului irosit şi nu va rămâne. La sfîrşitul mandatului meu, vreau ca oamenii să vadă că proiectele se duc la bun sfârşit. Primul pas în acest proces este reconstrucţia instituţiilor politice. Anul 2015 trebuie să fie dedicat reformării acestora. Mă bucur să constat că există discuţii pentru revizuirea Constituţiei, pentru schimbarea legislaţiei partidelor politice, pentru reducerea numărului de parlamentari, pentru votul prin corespondenţă. Înţeleg mecanismele din interiorul partidelor, dar vă rog să înţelegeţi că nu mai putem lua decizii conjuncturale. Reconstrucţia clasei politice nu poate porni de la calcule de partid, de la distribuiri de funcţii şi de la calcule pentu următoarele alegeri.

În domeniul consolidării statului de drept, paşii făcuţi până acum de Justiţie trebuie consolidaţi. Este nevoie de înţelegerea clară, la nivelul clasei poltice, a unui principiu: nu există altă şansă pentru România decît o ţară lipsită de corupţie. Mi-aş dori la finalul mandatului meu ca tema corupţiei să nu mai existe pe agenda publică. În cel mai scurt timp voi chema la consultări partidele politice pentru a discuta ce obiective de ţară ne asumăm şi pentru a stabili un calendar de lurcu pentru a trece de la vorbe la fapte. Guvernele nu vor găsi niciodată bani pentru Educaţie şi Sănătate, dacă nu vor şti încotro merg şii unde vor să ajungă.

În ceea ce priveşte politica externă, rămân cei trei mari piloni: parteneriatul strategic cu SUA, apartenenţa la NATO şi UE. Nu putem rămâne doar beneficiarul unui sistem de securitate, ci trebuie să devenim furnizori de securitate. Armata trebuie să primească 2% din PIB. Îmi propun ca în primele şase luni ale mandatului să prezint programul naţional de apărare. Îmi doresc o voce mai puternică a României în concertul european.

Rezultatele alegerilor din Republica Moldova ne obligă să-i susţinem pe fraţii noştri de peste Prut, pentru ca integrarea europeană a Republicii Moldova să nu rămână doar un deziderat.

Îmi doresc o Românie scoasă din zona senzaţionalului devenit cotidian. O Românie în care nu e timp de spectacol, pentru că Puterea şi Opoziţia lucrează. Ar trebui să lăsăm deoparte declaraţiile de complezenţă. Avem datoria de e veni în faţa românilor pentru a spune onest ce am făcut şi ce vom mai face. Aşa voi proceda eu ca preşedinte.
 

UPDATE Preafericitul Daniel a binecuvântat învestitura preşedintelui Klaus Iohannis.
 

UPDATE Valeriu Zgonea a citit declaraţia Parlamentului cu privire la depunerea jurământului de către preşedintele României.

UPDATE Klaus Iohannis depune jurământul: Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală a poporului român, să apăr suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!

UPDATE Augustin Zegrean, preşedinte CCR: Curtea Constituţională, în unanimitate de voturi, a hotărât validarea domnului Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al ROmâniei. Vă mulţumesc!

UPDATE Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele de şedinţă, îl prezintă de Iohannis, care intră în aplauzele sălii. Se cântă imnul. Iohannis ţine mâna la inimă.
 

UPDATE În sala de plen şi-au făcut apariţia şi miniştrii, în frunte cu premierul Victor Ponta. De asemenea, la şedinţa solemnă participă şi foştii preşedinţi, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu.

UPDATE Magistraţii CCR şi-au ocupat şi ei locurile în stânga sălii.
 

UPDATE Au început să sosească primii invitaţi: George Maior, directorul SRI, Livia Stanciu, preşedintele ÎCCJ, Tiberiu Niţu, procurorul general al României, Principele Radu Duda, Nicolae Văcăroiu, preşedintele Curţii de Conturi şi Mişu Negriţiu, preşedintele ASF.

Deschiderea şedinţei din Parlament va fi marcată de intonarea imnului naţional al României. Şedinţa solemnă va fi condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

După intonarea imnului, preşedintele CCR, Augustin Zegrean, va prezenta Hotărârea privind validarea alegerii preşedintelui României, potrivit Mediafax. După aceea, Klaus Iohannis va depune jurământul, conform prevederilor stipulate de Constituţia României.

Surse parlamentare au precizat, pentru Mediafax, că Iohannis va respecta protocolul de depunere a jurământului utilizat în situaţiile similare de până în prezent, el neavând solicitări suplimentare.

Familia lui Klaus Iohannis şi câţiva apropiaţi ar urma să asiste la ceremonie în sala de plen.

Totodată, va fi amenajată şi o altă sală în incinta Parlamentului, în care alţi invitaţi vor putea urmări ceremonia pe un ecran mare.

După şedinţa solemnă a Parlamentului, la Palatul Cotroceni urmează să aibă loc ceremonia de predare-primire a funcţiei între Traian Băsescu şi Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis va fi primit cu garda de onoare, la intrarea în Palatul Cotroceni. După intonarea imnului de stat şi primirea de către Traian Băsescu şi consilierii prezidenţiali şi de stat, Klaus Iohannis va fi primit în biroul preşedintelui, unde îi va fi înmânat Sigiliul de stat.

În încheierea ceremoniei, Klaus Iohannis îl va însoţi pe Traian Băsescu la ieşirea din Palatul Cotroceni, unde acesta va primi pentru ultima dată onorurile militare. Mandatul preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. 

Băsescu: Klaus Iohannis trebuie să pună virgulă după mandatul meu, nu să schimbe instituţii

Sâmbătă, cu o zi înainte de încheierea mandatului, Traian Băsescu a susţinut ultima conferinţă de presă în calitate de preşedinte al României, în cadrul căreia a făcut o radiografie a României după zece ani de mandat şi a transmis câteva sfaturi preşedintelui ales, Klaus Iohannis.

„După mandatul domnului Iliescu, eu am pus o virgulă şi am continuat, preluând ce am considerat că e bun şi îmbunătăţind ce am considerat că trebuie îmbunătăţit, în virtutea atribuţiunilor constituţionale. (...) Cred că, aşa cum am pus eu virgulă după mandatului domnului Iliescu, aşa şi Klaus Iohannis trebuie să pună virgulă după mandatul meu, nu să schimbe instituţii”, a declarat Traian Băsescu.

image

„Îi voi preda domnului preşedinte Iohannis o ţară care îndeplineşte toate criteriile de convergenţă pentru aderarea la zona euro, aşa cum sunt ele stipulate în Tratatul de la Maastricht”, a mai afirmat Băsescu.

Preşedintele în funcţie a comentat şi refuzul de a-l accepta premier pe Klaus Iohannis în 2009, când acesta era propus de majoritate. „Bine am făcut că azi nu mai era preşedinte”, a atras atenţia Băsescu.

„Îi ţin minte sloganul domnului Iohannis şi îi las câteva lucruri bine făcute, să le continue.”
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite