Klaus Iohannis se întâlneşte joi cu cancelarul german Angela Merkel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis FOTOSebastian Zachmann
Preşedintele Klaus Iohannis FOTOSebastian Zachmann

Preşedintele Klaus Iohannis se va afla joi la Berlin, unde se va întâlni cu cancelarul german Angela Merkel.  Iohannis va efectua prima sa vizită bilaterală în Germania în calitate de şef al statului.

Discursul preşedintelui Klaus Iohannis, înainte de plecarea în Germania:

Bună seara! Sunt bucuros să efectuez prima vizită la Berlin ca Preşedinte al României, la invitaţia domnului Preşedinte Joachim Gauck. Relaţiile de cooperare cu Germania au pentru noi o importanţă strategică. Aprofundarea acestei cooperări şi a dialogului cu Berlinul şi extinderea domeniilor de colaborare constituie o prioritate. Vizita va începe cu o întâlnire cu domnul Preşedinte Joachim Gauck, urmată de o întrevedere cu doamna Cancelar federal Angela Merkel. După-amiază voi avea o întâlnire cu Preşedintele Bundestagului, domnul Norbert Lammert, după care mă voi întâlni cu conducerea Forumului Germano-Român, altul decât Forumul Democrat al Germanilor, şi voi încheia ziua cu o întâlnire cu diaspora.

Vizita oferă prilejul intrării într-o etapă superioară a relaţiilor bilaterale, ce include şi o susţinere reciprocă pe teme de interes comun în cadrul Uniunii Europene, în plan regional şi internaţional. Contăm pe sprijinul german pentru integrarea reală şi în profunzime a României în nucleul european. Avem multe puncte comune care ne unesc. România, ca şi Germania, este un stat cu un profil comunitar bine conturat, susţinător al aprofundării integrării europene şi al consolidării Uniunii Europene ca proiect politic. În acest context, vom discuta tematica de actualitate de pe agenda Uniunii Europene. Vom aborda, desigur, inclusiv subiectul perspectivei aderării României la spaţiul Schengen şi, pe un plan mai general, cel al nevoii consolidării securităţii Uniunii Europene şi a cetăţenilor săi.

Vom discuta cu siguranţă şi despre evoluţiile în materie de securitate de pe continentul nostru şi, sigur, în mod special, despre situaţia din Ucraina. De un interes deosebit pentru noi este subiectul perspectivei europene a Republicii Moldova şi a ţărilor din Balcanii de Vest. Voi menţiona cu acest prilej şi rolul crescând al comunităţilor germane din România şi a comunităţii române din Germania ca punte de legătură şi factori de consolidare ai cooperării româno-germane. În toate aceste întrevederi, vom discuta despre paşii pe care România şi Germania trebuie să-i întreprindă în continuare pentru ca cetăţenii noştri să beneficieze de pe urma acestei legături puternice.Vă mulţumesc! Vă doresc o seară bună!

După declaraţia de presă, Klaus Iohannis a mai rămas câteva momente bune în salonul oficial pentru  a aştepta să i se aducă paltonul, care se afla în avion.Din delegaţie care îl însoţeşte pe Klaus Iohannis fac parte Dan Mihalache, şeful Cancelariei Prezidenţiale, consilierii prezidenţiali, George Scutaru, Lazăr Comănescu şi Leonard Orban, şi un reprezentant al Forumului German.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite