Klaus Iohannis critică voalat Comisia Europeană, după ce Bruxelles-ul a acuzat Polonia că a încălcat statul de drept

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis şi Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene
Klaus Iohannis şi Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene

Preşedintele Klaus Iohannis se întreabă cât de oportună a fost poziţia Comisiei Europene (CE) de a avertiza Polonia pentru nerespectarea statului de drept, în contextul în care, peste numai o lună, Varşovia va găzdui summitul NATO. Este a doua poziţie negativă a Cotroceniului faţă de liderii UE, după ce, ieri, consilierul prezidenţial Leonard Orban a taxat decizia preşedintelui CE Jean Cluade Juncker de a vizita Ruisia.

„Peste numai câteva săptămâni, la Varşovia, vom discuta viitorul relaţiilor de securitate transatlantice în cadrul unuia dintre cele mai importante Summituri NATO de după anul 1989. (…) În acest context, nu pot să nu remarc recenta adoptare de către Comisia Europeană, pe 1 iunie, a Opiniei privind statul de drept în Polonia. Dincolo de semnele de întrebare asupra oportunităţii momentului ales de către Comisie, am deplină încredere în capacitatea democraţiei poloneze de a găsi cele mai bune soluţii în conformitate cu cerinţele statului de drept, având în vedere tradiţia Poloniei de implicare activă în consolidarea, în perioada post-comunistă, a unei reale democraţii. Sper că instituţiile europene vor sprijini constructiv aceste eforturi ale Poloniei, pentru că actualul context dificil, mai ales în Vecinătatea Estică, dar şi în interiorul UE, reclamă concentrarea tuturor demersurilor în direcţia asigurării stabilităţii şi securităţii noastre, în sensul cel mai larg. Contăm, în acest sens, în acest demers, pe contribuţia Poloniei, partener strategic al României“, a susţinut preşedintele Klaus Iohannis la conferinţa „Romania’s Security Leadership in South East Europe”, desfăşurată vineri la Cotroceni.

Poziţia preşedintelui Klaus Iohannis vine după ce, în urmă cu două zile, Comisia Europeană a avertizat oficial Polonia pentru nerespectarea statului de drept. Anunţul Comisiei Europene a fost făcut după ce în urmă cu o săptămână Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele CE, a discutat cu premierul polonez Beata Szydlo pe marginea disensiunilor dintre UE şi Polonia legate de exercitarea statului de drept.

„Problemele care ne îngrijorează sunt componenţa Tribunalului Constituţional, Curtea Supremă din Polonia, publicarea hotărârilor sale şi respectarea lor şi modificările prerogativelor aduse acestei instanţe”, a anunţat Timmermans.

Alte semne de întrebare

Este pentru a doua oară în decurs de numai câteva ore când Preşedinţia nu este de acord cu deciziile liderilor de la Bruxelles. Ieri, consilierul prezidenţial pe afaceri europene, Leonard Orban, a criticat faptul că preşedinte CE, Jean Cluade Juncker, a anunţat că se va întâlni cu Vladimir Putin la un forum  organizat în Rusia.

„Avem semne de întrebare legate de participarea preşedintelui Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, eveniment care se va deschide în data de 16 iunie", a declarat Orban pentru HotNews.ro. „Semnele de intrebare se referă mai ales la contextul acestei vizite, chiar înaintea unei decizii importante privind reînnoirea sancţiunilor impuse Moscovei", a mai spus consilierul prezidential.

Dacă Juncker va merge în Rusia, va fi prima vizită a unui lider UE in Rusia dupa ce Moscova a anexat ilegal Crimeea, în urmă cu doi ani. În luna iunie, UE trebuie sa decida daca păstreaza sancţiunile la adresa Rusiei.


 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite