Klaus Iohannis a contestat Codul penal la CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis a contestat Codul penal la CCR.
Preşedintele Klaus Iohannis a contestat Codul penal la CCR.

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat miercuri Curtea Constituţională a României pentru legea privind modificarea Codului penal. Modificările aduse Codului penal au fost deja contestate de PNL, USR şi PMP, termenul fixat de CCR pentru dezbatere fiind de 17 septembrie.

Klaus Iohannis a atacat miercuri la CCR modificările aduse Codului penal. Legislaţia penală a fost contestată la Curtea Constituţională şi de partidele de opoziţie, PNL, USR şi PMP susţinând că peste 30 de articole ar fi neconstituţionale, printre ele şi cele referitoare la abuzul în serviciu sau la abrogarea neglijenţei în serviciu. 

În sesizarea către CCR, preşedintele arată că ambele legi au fost adoptate de Parlament cu încălcarea Constituţiei şi conţin mai multe prevederi neconstituţionale. Preşedintele Klaus Iohannis anunţase din 4 iulie că va ataca la CCR modificarea Codurilor penale, spunând că este „revoltătoare” şi că ceea ce fac PSD-ALDE este o dictatură a majorităţii profund dăunătoare democraţiei.

Proiectul de modificare a Codului penal a fost adoptat în sesiunea extraordinară a Parlamentului de către plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 167 de voturi „pentru”, 97 de voturi „împotrivă" şi 19 abţineri, în condiţiile în care erau necesare minimum 165 de voturi favorabile, iar printre cele mai importante modificări la Codul penal se numără redefinirea abuzului în serviciu şi abrogarea neglijenţei în serviciu.

Joia trecută, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au anunţat şi ei că au transmis o sesizare la CCR pe motive de neconstituţionalitate privind Codul penal.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite