Klaus Iohannis: Ne confruntăm global cu provocări precum schimbările climatice, migraţia, terorismul şi populismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presidency.ro
FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a participat joi la conferinţa anuală Transatlantică, unde a declarat că Uniunea Europeană şi Statele Unite ar trebui să-şi întărească cooperarea, şi a scos în evidenţă că în prezent există mai multe provocări globale, precum schimbările climatice, migraţia, terorismul sau populismul.

Preşedintele a pledat şi pentru o întărire a securităţii informatice şi a lăudat parteneriatul economic dintre UE şi SUA, explicând că este „corect echilibrat” şi că „funcţionează pentru ambele părţi. Azi şi mâine Şeful Statului se va afla la Bruxelles,  unde va mai participa la summitul Partidului Popular European şi la reuniunea Consiliului European.

Discursul integral al lui Klaus Iohannis:

„Excelenţe, doamnelor şi domnilor,

Îmi face o deosebită plăcere să fiu oaspete al Camerei de Comerţ Americane din Europa şi să mă adresez acestui distins auditoriu.

Vreau să încep prin a evidenţia rolul important al AmCham în sprijinirea cooperării transatlantice.

O cooperare transatlantică puternică a fost dintotdeauna şi va rămâne o condiţie esenţială a prosperităţii pentru economiile noastre şi pentru cetăţenii noştri. Parteneriatul transatlantic rămâne relaţia strategică esenţială pe arena globală. Împreună, ţările noastre reprezintă de departe grupul de ţări cu cea mai mare influenţă din lume. Ceea ce nu ar trebui să reprezintă, însă, un motiv de delăsare.

România este pe deplin dedicată unei relaţii transatlantice puternice, cooperării strânse între Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, precum şi între Uniunea Europeană şi NATO. Ca Partener Strategic al Statelor Unite, România consideră că mandatul său la conducerea Consiliului UE reprezintă o oportunitate de a promova o agendă pozitivă de cooperare între Uniunea Europeană şi Statele Unite.

Distinşi invitaţi,

Relaţia transatlantică este un proiect de pace, prosperitate şi libertate fără precedent în istoria modernă, o ancoră de stabilitate globală şi motorul prosperităţii noastre comune. O Europă puternică, unită şi cu o economie de succes rămâne o necesitate pentru Statele Unite. Securitatea şi prosperitatea Europei nu pot f separate de securitatea şi prosperitatea Americii.

Relaţia economică dintre Statele Unite şi Europa este cea mai cuprinzătoare şi cea mai importantă din lume.

Anual, au loc schimburi comerciale de aproximativ un trilion de dolari în bunuri şi servicii pe relaţia transatlantică, ceea ce înseamnă aproape o treime din întregul comerţ global. Aceste schimburi comerciale creează locuri de muncă pe ambele maluri ale Oceanului Atlanticul – în jur de 7 milioane de locuri de muncă în Statele Unite şi 5 milioane în Uniunea Europeană.

Mai simplu spus, Europa este bună pentru afacerile americane şi ne bucură să constatăm acest lucru. Peste 70% din investiţiile străine directe din Statele Unite provin din Europa. Avem un parteneriat de comerţ corect echilibrat, care funcţionează pentru ambele părţi.

Este adevărat că UE exportă mai multe bunuri în SUA decât importă, dar situaţia se compensează când vine vorba de servicii. Fiecare parte beneficiază de avantaje competitive, dar împreună suntem, cu siguranţă, mai puternici decât suma părţilor.

Doamnelor şi domnilor,

România consideră că multilateralismul şi respectarea normelor de drept internaţional reprezintă pietre de temelie importante pentru securitatea şi prosperitatea noastră colectivă. Avem acum nevoie de acestea ele mai mult decât oricând, mai ales pentru că suntem nevoiţi să gestionăm o lume in schimbare. Acolo unde sunt necesare ajustări, trebuie să căutăm, pe cât posibil, să operăm în cadrul instituţional deja existent.

Sistemul comercial multilateral reglementat, guvernat de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), stă la baza prosperităţii în Europa, în SUA şi peste tot în lume. Cu toate acestea, este, într-adevăr, nevoie de schimbare.

Din punctul său de vedere, UE va trebui să îşi adapteze politica comercială pentru a apăra interesele noastre strategice şi pentru a reflecta noile realităţi din economia globală, inclusiv pe fondul situaţiilor care implică practici anticoncurenţiale.

România sprijină modernizarea OMC. Este nevoie de mai multă transparenţă şi de stabilirea unor mecanisme care să abordeze, în faze incipiente, tensiunile comerciale dintre parteneri. Această muncă nu este deloc uşoară, dar rămâne esenţială şi poate da rezultate mult mai bune în contextul unui efort conjugat cu Statele Unite şi cu alţi parteneri cu viziuni asemănătoare.

Dialogul transatlantic strategic referitor la comerţ, inclusiv în contextul unui viitor parteneriat pentru comerţ şi investiţii, trebuie să continue într-o manieră constructivă şi pozitivă.

Dragi prieteni,

Nu trebuie să uităm niciodată care ne sunt interesele. Cred că este nevoie de o reînnoire a angajamentului SUA în Europa în domenii strategice precum energia, noile tehnologii şi infrastructura critică. De asemenea, este nevoie să întărim cooperarea în domeniul securităţii cibernetice şi în ceea ce priveşte viitorul infrastructurii noastre digitale.

Trebuie să luăm măsuri suplimentare pentru a sprijini antreprenoriatul şi competitivitatea întreprinderilor noastre mici şi mijlocii, ca strategie de creştere pe termen lung. Antreprenorii au un rol crucial în dezvoltarea competitivităţii economice de mâine.

Este nevoie, de asemenea, de o intensificare a cooperării strategice în domeniul energiei. SUA poate juca un rol esenţial în ceea ce priveşte securitatea energetică a continentului nostru. Companiile americane au pornit o veritabilă revoluţie energetică în America, iar aceasta evoluţie se poate dovedi esenţială pentru securitatea energetică a Europei din perspectiva opţiunilor energetice ale regiunii.

Încurajez companiile americane să îşi îndrepte atenţia serios şi pe termen lung înspre omoloagele lor din Europa şi către oportunităţile de afaceri de pe această coastă a Oceanului Atlantic.

În acest context, vreau să amintesc Summitul Iniţiativei Celor Trei Mări, pe care l-am găzduit la Bucureşti în 2018.

Iniţiativa a pus bazele unui angajament al Europei Centrale şi de Est cu UE şi SUA cu scopul promovării interconectivităţii regionale în energie, transport şi sectorul digital.

Salutăm iniţiativele de afaceri şi de investiţii din regiune, care pot promova în continuare creşterea economică şi vor crea parteneriate pe termen lung între ţările noastre.

Doamnelor şi domnilor,

Nu putem nega faptul că au loc schimbări profunde la nivel global. Peste tot in lume, noi actori îşi fac apariţia, modalităţile de a face comerţ se schimbă, se conturează noi dinamici demografice. Ne confruntăm cu provocări serioase precum schimbările climatice, fenomenul migraţiei, terorismul şi populismul. În plus, noi tehnologii ne afectează viaţa de zi cu zi, iar geopolitica pare să joace un rol mult mai important acum decât în trecutul recent, de la Războiul Rece încoace.

În confruntarea cu aceste dificultăţi, nu trebuie să uităm însă ceea ce ne leagă, dar şi faptul că unele provocări cu care ne confruntam ar putea fi transformate în oportunităţi.

Un astfel de exemplu este domeniul securităţii şi apărării. Acest domeniu devine tot mai important într-o lume marcată de instabilitate crescută şi de provocări de securitate, care pot afecta negativ economiile noastre.

Dificultăţi economice reale sunt resimţite de prea mulţi cetăţeni, de pe ambele maluri ale Atlanticului. Trebuie să acţionăm împreună şi să arătăm că există un viitor pentru toţi şi că nimeni nu va fi lăsat în urmă.

Schimbările accentuate aduse de economia globală afectează anumite categorii vulnerabile ale societăţilor noastre şi în special lucrătorii din clasa mijlocie. Trebuie să fim conştienţi de dificultăţile lor şi să fim pregătiţi să luăm decizii îndrăzneţe pentru a asigura viitorul nostru comun. Ar trebui avute în vedere politici şi măsuri mai apropiate de cetăţenii noştri şi de nevoile lor. Aş vrea să punctez importanţa crucială a investiţiei în tinerii noştri, pentru a-i ajuta să deprindă abilităţile necesare pentru adaptarea la această lume aflată în continuă schimbare.

Doamnelor şi domnilor,

Dragi prieteni,

Ne vom confrunta în continuare cu provocări şi dificultăţi, dar eu cred cu tărie că împreună vom putea depăşi orice obstacol, cu puţină înţelepciune şi moderaţie colectivă.

Strânsa noastră alianţă politică, economică şi strategică este rezultatul intereselor noastre comune din istoria noastră recentă, dar ceea ce ne leagă cu adevărat este împărtăşirea aceloraşi valori.

Doresc să felicit AmCham UE pentru efortul său continuu de a investi în viitorul relaţiei transatlantice. Fiţi siguri că nu veţi fi dezamăgiţi!”, a explicat Klaus Iohannis în discursul său.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite