VIDEO Klaus Iohannis: Am solicitat premierului şi ministrului Sănătăţii să crească capacitatea secţiilor de terapie intensivă pentru a fi gata de situaţii mai grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presidency.ro
FOTO presidency.ro

Preşedintele României Klaus Iohannis a susţinut marţi o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni. Şeful statului a declarat că a cerut premierului şi ministrului Sănătăţii să ia măsuri pentru creşterea numărului de paturi la terapie intensivă.

Rămâi pe adevarul.ro pentru cele mai noi declaraţii.

Klaus Iohannis:  Cel mai dramatic este că în ciuda eforturilor medicilor prea mulţi români pierd zilnic lupta cu acest coronavirs. Suntem deja într-o etapă dificilă, într-un aşa numit val doi. E imperativ să inversăm acest trend negativ. Nu înseamnă că trebuie să intrăm în panică. Doar înţelegând corect imaginea de moment putem să depăşim cu bine criza fără precedent. Fără un efort colectiv va fi imposibil să reuşim. Fac din nou apel la cetăţeni să fie prudenţi şi să respecte cu stricteţe regulile în vigoare. 

Pentru a ţine sub control epidemia e obligatoriu să întrerupem lanţul cauzal al infectărilor. Nu ne putem permite supraaglomerarea spitalelor. În acest sens am solicitat premierului şi ministrului Sănătăţii să crească capacitatea secţiilor de terapie intensivă pentru a fi gata de situaţii mai grave.

Experienţa din ultimele luni ne arată că situaţia pote fi ţinută sub control prin respectarea normelor sanitare.Avem acum mai multe informaţii medicale despre virus, iar autorităţile se adaptează permanent şi învaţă. Este mult mai uşor să respectăm măsurile sanitare şi să fim foarte precauţi. Suntem într-o perioadă de transmitere galopantă a acestui coronavirus. Suntem o naţiune puternică.

Reporter: Potrivit INSP rata de infectare în Bucureşti e de peste 3. GCS a tranmis că e mai mică rata. V-au explicat cei de la Guvern de ce calculează diferit indicile de infectare?

E ciudat că două instituţii guvernamentale dau două calcule diferite. E urgentă corelarea datelor. 

Consideraţi că în acest moment e obligatorie purtarea măştii în toate spaţiile publice? 

E recomandarea făcută de mine după ce am finalizat vizita de la Institutul de Sănătate Publică. Eu sunt de aceiaşi părere cu experţii. E bine să purtăm tot timpul să purtăm mască indiferent că suntem înăuntru sau afară. 

Ambasadorul SUA a declarat sprijinul SUa pentru două proiecte de infrastructură. Care va fi sursa de finanţare a proiectelor şi orizontul de timp?

Sunt două megaproiecte de infrastructură. S-au făcut paşi importanţi, s-au asociat camere de comerţ, s-a început construirea unui fond de investiţii. Cred că săptămâna viitoare, când o să avem o videoconferinţă, vom face noi paşi. Nu m-aş aventura să spun în ce interval ar urma să fie finalizate. 

Cine se face responsabil că în aceste zile au crescut cazurile de Covid-19 şi dacă vă asumaţi organizarea alegerilor? 

Din păcate evoluţia pandemiei e de observat nu doar la noi, ci în întreaga Europă. Ar fi o scuză ieftină să căutăm mai mulţi politicieni vinovaţi. Rezultatele sunt cele pe care le vedem. Nu am ajuns încă într-o situaţie critică la Terapie Intensivă. E clar că în acest moment trebuie să luăm măsuri mai hotărâte. Să vedem în ce fel de societate vrem să trăim: una panicardă sau una care respectă regulile , dar îşi duce viaţa democratică mai departe. E obligatorie realizarea unor alegeri libere, iar acest lucru se întâmplă pe 6 decembrie. 

E pregătit sistemul de educaţie pentru învăţământul exclusiv online?

Trebuie să evităm ştiri panicarde. Trebuie să menţinem şcoala în funcţiune atât cât se poate. Faţă de lunile martie, aprilie, mai, s-au făcut progrese.

Comunicarea deficitară a instituţiilor e cauzată şi de pregătira îndoielnică a celor din poziţii cheie, care au avut diplome false sau au lipsit?

Cu siguranţă e şi aici o legătură. Trebuie să fim fair. Aceste necorelări nu au apărut ieri sau alatăieri, ci în ultimii 30 de ani. Cunosc aceste probleme, ele trebuie eliminate. După scurt timp a revenit şi INSP. Sunt multe chestiuni care vin din ultimele decenii li trebuie corectate. 

V-au comunicat cei de la INSP indicatorul pentru ce procent din populaţie se cunoaşte rata infectării? 

Prima fază. E un virus nou. Nu se cunosc încă toate datele, nu se cunosc toate statisticile. Informaţia devine astfel din ce în ce mai bogată. Nu au nici ei toate datele, cum nu are nimeni toate datele. 

Camera Deputaţilor a adoptat o lege care prevede un stimulent pentru personalul din învăţământ. 

Când va ajunge, îl vom parcurge cu atenţie. 

Expiră starea de alertă în câteva zile. va fi prelungită pentru 30 de zile sau până la finalul anului?

Trebuie să fie prelungită. Cred că va fi cu o lună de zile. 

Aţi vorbit despre praguri alarmanet şi măsuri mai ferme. Aveţi un instrument puternic: declararea stării de alertă. Aţi spus că nu vă doriţi acest instrument. de ce consideraţi că nu e necesară starea de urgenţă, în condiţiile în care sunt ţări care au revenit la starea de urgenţă?

Comparaţie cu alte ţări e complicată. Ceea ce declară alte state din zona noastră e mai degrabă cu starea de alertă. Starea de alertă permite instituirea tuturor restricţiilor necesare. Exact din acest motiv s-a creat o lege specială pentru această stare de alertă. Nu e nevoie de stare de urgenţă. Dacă, Doamne fereşte, ajungem să nu mai fie posibile măsuri din starea de alertă, atunci e de evaluat dacă se introduce local, regional sau naţional starea de urgenţă. Când va exista socilitarea, o voi analiza cu toată seriozitatea.

BEC a comunicat rezultatele finale ale localelor la două săptămâni după acestea. Nimeni de la BEC sau AEP nu a dat explicaţii despre întârziere. Aţi primit vreo explicaţie privind întârzierea?

Am primit rezultatele când au apărut ele. Nu am primit şi nu am solicitat astfel de informaţii. 

Am observat că refuzaţi categoric amânarea alegerilor. estimaţi că în martie vor fi tot mii de cazuri?

Am întrebat pe mai mulţi experţi, medici, specialişti. Nimeni nu mi-a spus dacă vor fi mai puţine cazuri în martie. Mult mai bine e să ne bazăm pe noi, să păstrăm distanţa şi să ne ocupăm de igienă. Iarna lucrurile sunt mai complicate. Intrăm în plin sezon de gripă. Din cauza vremii reci mai mulţi oameni vor avea viroze.  Nimeni dintre experţi nu mi-a spus că în martie va fi mai bine pentru alegeri decât în decembrie. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite