VIDEO Klaus Iohannis reia atacul asupra PSD: Majoritatea toxică au pus autorul OUG 13 la şefia Consiliului Legislativ. Nu ştiu de ce PNL nu a blocat votul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presidency.ro
FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a reluat atacul asupra PSD într-o conferinţă de presă care a avut loc miercuri seară, criticându-i pe social-democraţi pentru numirea lui Florin Iordache la şefia Consiliului Legislativ. Şeful Statului a mai vorbit despre scandalul dintre USR şi PNL, despre importanţa organizării alegerilor parlamentare, precum şi despre posibile restricţii în zonele în care numărul de infectări este mare.

Klaus Iohannis: Mâine va fi ultima zi în care se mai pot depune candidaturile pentru alegerile parlamentare. Aceasta înseamnă că intrăm în linie dreaptă pentru scrutinul care va avea loc pe 6 decembrie, dată care a fost stabilită deja de câteva luni.

Vreau să fie de la bun început clar pentru toată lumea, pentru că am observat că unii politicieni propagă cu insistenţă ideea că cineva ţine cu orice preţ la organizarea alegerilor, în ciuda situaţiei epidemiologice actuale, şi că acestea se pot amâna. Nimic mai fals! Alegerile parlamentare sunt esenţiale nu ca obiectiv în sine, ci pentru că reprezintă singura opţiune democratică validă, care să ne permită să avem un nou Legislativ reprezentativ şi legitimat prin votul cetăţenilor. Alegerile parlamentare nu trebuie amânate pentru ca un partid sau altul să se simtă mai bine pregătit şi cu mai multe şanse peste câteva luni.

 Alegerile trebuie să aibă loc la termen! Este absolut fundamental pentru modul în care vom gestiona la începutul anului viitor pandemia, dar şi pentru perioada post-pandemie, de reconstrucţie, să avem o nouă majoritate parlamentară solidă şi un Guvern susţinut de această majoritate în implementarea tuturor reformelor absolut necesare dezvoltării României.

Actuala majoritate pesedistă este una ilegitimă, care nu mai reflectă de o bună bucată de timp voinţa reală a românilor. Ce a făcut această majoritate toxică şi nereprezentativă din martie, de când ne confruntăm cu această epidemie? A pus umărul la rezolvarea acestei crize sanitare, aşa cum ar fi fost firesc? Nu, dimpotrivă! Actuala majoritate a întârziat şi chiar a blocat o serie de măsuri de combatere a pandemiei şi a adoptat legi populiste care ar putea arunca România în cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani. Şi pentru a vedea nivelul de toxicitate atins de această majoritate să ne uităm nu mai departe de ziua de ieri când celebrul autor al Ordonanţei 13, Florin Iordache, a fost votat în Parlamentul României în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ. 

După cum ne-a obişnuit în ultimii 30 de ani, PSD, în ciuda încercărilor disperate de a-şi cosmetiza imaginea, rămâne acelaşi partid nereformat şi toxic.

Pesediştii găsesc mereu o cale să îşi recompenseze servanţii care au slujit cu obedienţă interesele obscure de partid, oferindu-le funcţii plătite generos din banii publici. Totul pentru ai lor, nimic pentru cetăţeni. Sfidarea pesediştilor la adresa românilor este intolerabilă şi lucrurile nu mai pot continua aşa.

Trebuie să fim cu toţii oneşti faţă de cetăţeni şi să spunem lucrurilor pe nume, cu maximă transparenţă. Actuala situaţie epidemiologică este îngrijorătoare, dar  pandemia nu va lua sfârşit nici în ianuarie, nici în februarie sau martie anul viitor, aşa cum fals lasă să se înţeleagă cei care susţin amânarea alegerilor. Mecanismele democratice ale funcţionării unui stat nu trebuie blocate. Un lucru este cert - mandatul parlamentarilor se termină pe 20 decembrie. După această dată, dacă nu ar avea loc alegeri, parlamentarii nu mai pot vota decât legi simple, nu şi legi organice, care sunt extrem de importante. Vă daţi seama că ar fi catastrofal pentru România, într-o perioadă care se anunţă a fi foarte grea, să nu avem un Parlament funcţional. 

Tocmai pentru că ne aflăm într-o criză sanitară, tocmai pentru că traversăm o perioadă foarte dificilă din punct de vedere economic şi social, trebuie să facem tot posibilul ca România să nu rămână fără un Legislativ cu puteri depline. 

În urmă cu aproximativ o lună, s-a desfăşurat pentru prima dată în ţara noastră un scrutin electoral în condiţiile fără precedent provocate de pandemie. Mă refer, desigur, la alegerile locale. A fost o premieră nedorită de nimeni, un proces care a avut loc în condiţii de siguranţă sanitară sporite. Autorităţile au organizat foarte bine ziua votului, fiind luate toate măsurile pentru reducerea la minimum a pericolului de infectare cu noul coronavirus. Avem aşadar experienţa acestui scrutin, care ne permite să corectăm erorile inerente şi să îmbunătăţim organizarea votului pentru alegerile parlamentare. 

Procesul de votare nu presupune probleme majore, în schimb campania electorală care îl precede implică o atenţie sporită, multă prudenţă şi necesitatea respectării stricte a tuturor regulilor de desfăşurare. Au fost stabilite deja o serie de reglementări mai stricte pentru campania electorală, gândite tocmai pentru a limita semnificativ expunerea participanţilor riscului contaminării. 

Spre deosebire de anii trecuţi, astăzi avem marele avantaj că trăim într-o eră digitală, fapt care permite partidelor şi candidaţilor să îşi promoveze proiectele în mediul online, precum şi prin intermediul dumneavoastră, al presei scrise, radio şi TV. În mod firesc, sunt preferabile şi mult mai sigure pentru toţi evenimentele de campanie organizate în spaţiul virtual, decât cele clasice. Le recomand aşadar candidaţilor să se orienteze mai degrabă spre aceste canale alternative, în locul clasicelor metode din uşă în uşă. Este evident că nu mai poate fi vorba în acest an de mari adunări populare, de mitinguri de susţinere şi solicit autorităţilor responsabile să fie mult mai vigilente în a nu permite sub nicio formă încălcarea regulilor în vigoare. Orice abatere va trebui aspru şi rapid sancţionată.

Sunt convins că, dacă se respectă cu stricteţe toate normele sanitare prevăzute, vom putea avea o viaţă democratică activă, chiar şi în aceste condiţii cu totul speciale, generate de pandemie. 

Jurnalist: Având în vedere că ne îndreptăm spre 5.000 de cazuri pe zi, luaţi în calcul o carantinare a Capitalei?

Klaus Iohannis Această propunere trebuie să vină de la experţi, de la specialişti. Nu am auzit nicio propunere care vizează Capitala sau judeţe întregi. Am avut situaţii în care judeţe au fost carantinate, cu efecte bune. Nu-mi doresc să se ajungă la carantinarea Bucureştiului.

Aţi vorbit de numirea lui Florin Iordache. Am văzut azi că PNL şi USR se acuză reciproc în urma votului dat în Parlament pentru Florin Iordache. Azi liberalii susţineau că nu ar mai putea face alianţă cu un partid care l-a susţinut pe Florin Iordache. Cum vedeţi această dispută între cele două partide?

Cred că această alegere a făcut să fie lumea atât de supărată încât încearcă să caute vinovaţi în loc să caute soluţii. Ar fi ciudat dacă s-ar certa. În definitiv aici a câştigat majoritatea toxică pesedistă şi cred că între timp a devenit clar pentru toată lumea că nu se poate continua în acest fel.

Aţi spus, în legătură cu decizia carantinării Bucureştiului, că trebuie să vină de la experţi. Însă am văzut cu toţii în aceste zile bâlbâiala autorităţilro din Bucureşti. Nu doar la Bucureşti, ci şi la Iaşi. La începutul pandemiei v-aţi implicat direct în gestionarea crizei. De ce v-aţi derobat de răspundere şi de ce nu vă folosiţi de pârghiile legale aşa cum aţi făcut-o la începutul pandemiei?

Am rămas destul de decident. Dar este evident că unele autorităţi, cum s-a întâmplat în Bucureşti, s-au bâlbâit. E clar că autorităţile trebuie să-şi intre mai bine în rol, să fie mai bine organizate, să prevadă evenimentele, să le explice. Da, lucrurile sunt duse la nivelul autorităţilor locale pentur că acolo trebuie să se ia decizia pentru fiecare localitate. E mult mai eficient însă e mai puţin obişnuit pentru noi. La noi unele autorităţi mai au mult de învăţat şi vor învăţa, vom avea grijă.

Nu consideraţi că ar fi necesară revenirea la o asumare a deciziei la vârf? Autorităţile locale ezită să ia decizii.

Se vor învăţa.

Susţineţi necesitatea organizării alegerilor parlamentare de la ultimele alegeri. Veţi susţine în continuare necesitatea organizării alegerilor indiferent de numărul de cauze?

Indiferent nu e o expresie care mă caracterizează. Este important să organizăm alegerile parlamentare. Evident, în condiţii speciale de pandemie şi cu respectarea normelor impuse.

Întreg Guvernul, cu doar două excepţii candidează la alegerile parlamentare. V-aş întreba dacă nu consideraţi că activitatea guvernamentală va fi afectată având în vedere că miniştrii vor fi în campanie electorală

Este evident că pentru guvernanţi vine o perioadă mai dificilă. Şi guvernarea şi campania. Pe de altă parte mie mi se pare normal ca majoritatea membrilor unui guvern să fie parlamentarei. Altfel, ajungem foarte repede la un guvern de esenţă tehnică, care e posibilă, şi noi am avut un astfel de guvern, dar numai în situaţii speciale. 

Cum evaluaţi lipsa de comunicare a autorităţilor care gestionează pandemia?

Vă dau dreptate. Dar cu siguranţă vor învăţa pe parcurs şi autorităţile să fie mai deschise faţă de media. Pot să recomand cu căldură, tuturor autorităţilor, să se adreseze mai frecvent către presă.

În repetate rânduri aţi declarat că aţi apelat la toate măsurile legale de a bloca toate modificările PSD la legile Justiţiei. Ieri, membrii PNL au rămas în sală deşi nu aveau majoritate pentru votul de la Consiliul Legislativ. Consideraţi că ar fi trebuie să lipsească de la vot pentru a bloca numirea? Pare că liberalii au avut o şansă să blocheze numirea şi nu au făcut-o.

Ar fi fost o idee bună, nu ştiu de ce nu au făcut-o. Nu am discutat cu PNL despre această speţă. Voi pune această întrebare.

Spuneaţi că parlamentarii USR şi PNL ar trebui să se concentreze mai degrabă pe soluţii. Consideraţi că cele două partide ar trebui să se sincronizeze de acum înainte pentru a corecta această numire sau această temă ar trebui să rămână parlamentului următor?

Dacă există o soluţie constituţională, ea trebuie căutată şi încercată.

Ministrul Sănătăţii se deplasează aproape zilnic în ţară însă problemele sunt departe de a fi rezolvate. Unii medici au ajuns în situaţia de a alege între pacienţii pe care să-i trateze în secţiile ATI. Sunteţi mulţumit de activitatea lui?

Nu este treaba mea să evaluez activitatea miniştrilor. E treaba premierului. Pot să vă spun că ministrul Tătaru se străduieşte foarte tare.

Cătălin Drula, unul dintre liderii USR, a spus azi că premierul Ludovic Orban a picat testul onestităţii şi al loialităţii, după ce a acuzat USR că a votat cu Florin Iordache. Prin urmare, USR nu e dispus să facă parte dintr-un viitor guvern condus de actualul premier. Întrebarea: Domnule preşedinte, dacă USR va condiţiona intrarea la guvernare de numirea altui premier decât Ludovic Orban, ce veţi face: veţi nominaliza o altă persoana ca prim-ministru?

Nu comentez spusele unor politicieni, ştiţi foarte bine. Toată această poveste se încadreasă în poveştile de campanie.

Dar Ludovic Orban rămâne prima variantă pentru dvs?

Da.


Şeful statului a avut o conferinţă de presă şi luni seara, unde a vorbit despre creşterea numărului de cazuri de COVID-19 şi despre comunicarea defectuoasă a prefectului Capitalei Gheorghe Cojanu privind trecerea Bucureştiului în scenariul roşu, lucru care Iohannis l-a catalogat ca fiind inacceptabil.

Premierul Ludovic Orban a anunţat miercuri că Traian Berbeceanu este luat în calcul pentru a fi numit în funcţia de prefect al Capitalei.

Numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus este în creştere şi miercuri. Grupul de Comunicare Strategică a anunţat miercuri 4.848 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2 - cel mai mare bilanţ zilnic de la declanşarea pandemiei - numărul total al îmbolnăvirilor ajungând astfel la 1191.102. În ultimele 24 de ore a fost prelucrate 37.025 de teste. De asemenea, s-au înregistrat şi 69 de decese, bilanţul fiind de 6.065. În prezent, 766 de persoane sunt internate la Terapie Intensivă. Bucureştiul, care a trecut duminică de pragul de 3 în ceea ce priveşte incidenţa cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile raportate la mia de locuitori, înregistrează o creştere a acestui indicator, la 3.25.

Preşedintele Iohannis susţine de la începutul lunii august, în fiecare miercuri conferinţe de presă, în contextul pandemiei de coronavirus.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite