Iohannis: Nu e cazul să discutăm despre amânarea alegerilor. Mergeţi şi puneţi ştampila pe candidaţii care aduc schimbarea în bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presidency.ro
FOTO presidency.ro

Preşedintele României Klaus Iohannis va susţine miercuri o conferinţă de presă de la ora18.00 la Palatul Cotroceni. Şeful Statului ar putea vorbi despre situaţia pandemiei în contextul în care România a atins un nou record al numărului de persoane infectate cu COVID-19 în ultimele 24 de ore, dar şi despre situaţia şcolilor după ce acestea s-au redeschis.

Klaus Iohannis: avem o nouă cifră record cu infectări cu Sars Cov 2. Pandemia e departe de a se încheia. Eliminarea treptată a multor restricţii şi apropierea sezonului rece, favorabil apariţiei virozelor respiratorii creează un context sensibil. Sub nicio formă nu ne putem permite ca sistemul sanitar să gestioneze o dublă epidemie de gripă şi coronavirus. Trebuie să fim prudenţi şi responsabili. Aceleaşi măsuri care ne feresc de Covid 19 ne pot feri şi de virisul gripal. 

Au reînceput şcolile, în mare parte cu prezenţa fizică a elevilor. fac un apel la directorii unităţilor să se adreseze fără rezevre atât autorităţilor locale, cât şi inspectoratelor judeţene. Mă refer, de exemplu, la suplimentarea cu personal, acces la resurse tehnologice. În sprijinul şcolilor am promulgat azi legea prin care se deblochează posturile didactice auxiliare şi pentru asistenţi sau medici în unităţile de învăţământ. Cer primarilor să soluţioneze problemele. 

Am cerut Guvenrului ca la finalul primelor două săptămâni să facă o evaluare completă a sistemului de învăţământ. 

Aş vrea să fac câteva menţiuni despre alegerile locale. Pe 27 septembrie mergem la urne pe cei care conduc autorităţile locale. Votul nostru decide cum se vor schimba localităţile în care trăim. Mergeţi şi puneţi ştampila pe candidaţii care aduc schimbarea în bine. Nu-i lăsaţi pe alţii să decidă în locul vostru. 

Practicile toxice cu subiecte inventate trebuie să rămână de domeniul trecutului. Arătaţi oamenilor ce puteţi face pentru ei. Lupta politică e o luptă politică pentru comunităţi. 

Reporter: În MAI se plătesc in continuare poliţe după imaginile apărute in presa in care sefii poliţiei negociau cu clanurile interlope. Comisarul Radu Gavriş a fost detaşat fără stirea lui la Harghita şi acum ministerul de interne pregăteşte, pe ascuns, desfiinţarea seriviului omoruri. Sunteţi la curent cu răfuielile politice in MAI? Cum vedeţi desfiinţarea Serviciului Omoruri, structura de elită a MAI?

Despre desfiinţarea unui serviciu din minister nu am informaţii. O să verific. 

Dar un mesaj pentru Vela şi Despescu aveţi?

Evident! Să se implice total pentru cetăţeni.

Specialiştii susţin că ne putem aştepta la o creştere în următoarele săptămâni. Ne putem aştepta la o prezenţă mică la vot. Se impune amânarea alegerilor?

În acest moment nu e cazul să discutăm despre amânarea alegerilor. Lucrurile vor fi bine organizate. Rămâne vitală abordarea fiecăruia în parte.

Mai e respectat dreptul la educaţie acum, în pandemie? 

Nu toate autorităţile s-au implicat 100% pentru probleme. 

Consideraţi că se impun noi restricţii? 

Măsurile de relaxare s-au luat atunci când experţii au spus că se poate lua o măsură sau alta. România a acţioanat cu precauţie. Precauţia nu trebuie să fie doar de la autorităţi. Noi restricţii nu sunt acum prevăzute. 

Începutul anului şcolar a fost un succes sau un total eşec?

Eu consider că a fost un succes, în condiţiile de pandemie. Dacă ţinem cont de situaţiile per ansamblu, începutul acestui an şcolar a fost unul bun. 

Preşedinta Comisiei Europene s-a referit la otrăvirea lui Navalnîi. Cum vedeţi declaraţia referitoare la Nord Stream 2 şi România e de acord cu apelul Ursulei ca în Consiliu, măcar în chestiuni legate de drepturile omului, voturile să fie din majoritate calificată?

Chestiuniea votului e discutată prin tratate. E extrem de dificil să modificăm tratatele. 

În Registrul electoral s-au înscris puţini români din diaspora pentru votul la urne şi pentru cel prin corespondenţă. ce mesaj le transmiteţi românilor şi cum va fi rezolvată problema secţiilor? 

Când am promovat votul prin corespoondenţă ne-am gândit că ar fi bine ca românii să voteze şi dacă nu ajung la secţia de votare. Nu ne-am gâdnit la pendemie. Procedura de vot e utilă. Fac apel la diasporă să se înscrie pentru votul prin corespondenţă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite