Kelemen Hunor: Proiectul UDMR privind autonomia se bazează pe modelul Tirolului de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, că Rezoluţia APCE privind minorităţile ar trebui să fie punctul de plecare pentru proiectul Legii autonomiei propus de Uniune, întrucât scoate în evidenţă exemplele pozitive pe care ţările europene trebuie să le urmeze, unul dintre ele fiind cel al Tirolului de Sud.

„Considerăm un foarte mare pas înainte raportul privitor la protecţia minorităţilor adoptat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), pentru că este vorba despre un document de mare importanţă, care formulează propuneri concrete în interesul protecţiei minorităţilor autohtone şi scoate în evidenţă exemple pozitive pe care ţările membre trebuie să le urmeze", a precizat Kelemen Hunor, într-un comunicat de presă, citat de Mediafax.

Liderul Uniunii a mai susţinut că un element fundamental al Rezoluţiei APCE adoptate marţi îl constituie "formularea dezideratului protecţiei colective a minorităţilor: "Textul documentului adoptat îndeamnă statele europene la întărirea autonomiei teritoriale şi, din acest punct de vedere, menţionează ca exemple de urmat modelul de autonomie din Tirolul de Sud, respectiv reţeaua de protecţie a minorităţii suedeze din Finlanda".

Kelemen Hunor a subliniat faptul că din exemplul Tirolului de Sud s-a inspirat şi UDMR atunci când a elaborat proiectul Legii autonomiei.

"Punctul de plecare al proiectului Legii autonomiei propus de UDMR este tocmai modelul din Tirolul de Sud. Întreţinem o relaţie strânsă cu Partidul Popular din Tirolul de Sud, care ne-a venit în ajutor în foarte multe situaţii. Cu prilejul vizitelor pe care le-am făcut în acea regiune a Italiei, am constatat că Tirolul de Sud este una dintre cele mai dezvoltate regiuni ale Italiei şi a dovedit faptul că autonomia teritorială nu este împotriva statului, nu este împotriva populaţiei majoritare", a arătat Kelemen Hunor.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat o Rezoluţie privind drepturile minorităţilor în Europa, în care se arată că autonomia teritorială poate contribui la protejarea drepturilor minorităţilor, aceasta fiind doar una dintre modalităţile prin care se pot asigura aceste drepturi.

Rezoluţia, adoptată marţi, stipulează faptul că protecţia drepturilor minorităţilor naţionale trebuie să rămână "o prioritate pe agenda politică" şi subliniază că beneficiile acestei protecţii nu se limitează la minorităţi, ci "vor aduce stabilitate, dezvoltare economică şi prosperitate pentru toţi".

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) recomandă statelor membre să ia în considerare "diferitele forme de protejare a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale în baza celor mai bune practici". Una dintre aceste forme poate fi autonomia teritorială, se mai arată în text. "În acest sens, Adunarea reaminteşte Rezoluţia 1334/2003 privind experienţele pozitive ale regiunilor autonome ca sursă de inspiraţie pentru rezolvarea conflictelor în Europa, care stipulează că stabilirea unei entităţi autonome poate fi privită ca parte a procesului de democratizare", scrie în text.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite