Kelemen pune gând rău acordurilor cu USL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kelemen Hunor, continuatorul liniei politice imprimate Uniunii de Marko Bela, a declarat că va interzice colaborările locale cu Opoziţia. După protocolul încheiat între Uniunea Social-Liberală şi UDMR în Bihor, Opoziţia a construit însă în alte trei judeţe „capete de pod“ pentru astfel de înţelegeri. 

Candidatul cu cele mai mari şanse să preia ştafeta de la Marko Bela, la Congresul UDMR ce se va desfăşura azi şi mâine, la Oradea, Kelemen Hunor, a declarat pentru „Adevărul" că, dacă va câştiga bătălia, va impune stoparea semnării unor protocoale similare în alte judeţe.

Citiţi şi:

PSD renunţă la protocoalele cu PRM ca să nu supere UDMR

„Există câteva colaborări punctuale în trei judeţe, care funcţionează din 2008 - Bihor, Satu Mare şi Sălaj. Nu vom semna alte înţelegeri judeţene. La nivel naţional, protocoalele judeţene nu au nicio influenţă asupra Coaliţiei", a dat asigurări Hunor, întrebat dacă va opri semnarea unor acorduri cu USL, în cazul în care va fi ales preşedintele UDMR.

Decizie nefericită

Peter Eckstein Kovacs, care îşi va disputa şi el şefia Uniunii, a precizat pentru „Adevărul" că decizia colegilor de la Bihor este una „nefericită", mai cu seamă că a fost luată în pragul Congresului. El a adăugat însă că viitorul preşedinte al UDMR, oricine ar fi el, va avea „misiunea dificilă de a respecta autonomia organizaţiilor, dar şi de a coagula o politică coerentă a UDMR".

Cel de-al treilea candidat la preşedinţia Uniunii, deputatul Olosz Gergely, a susţinut că gestul UDMR Bihor de a bate palma împotriva PDL este un act iresponsabil.

Preşedintele UDMR, Marko Bela, s-grăbit să dea asigurări că protocolul încheiat între UDMR şi USL în judeţul Bihor nu are niciun impact asupra colaborării cu partenerii de coaliţie la nivel naţional.

Vicele UDMR, Laszlo Borbely, a avut însă o poziţie mai nuanţată, afirmând că protocolul de la Bihor este „un mesaj foarte clar" către colegii din coaliţia guvernamentală, în sensul în care trebuie rezolvate anumite divergenţe care existau demult în unele judeţe.

Negocieri în teritoriu

Semnalele date de liderii UDMR vin pe fondul unor informaţii care vizează posibile alte negocieri între organizaţiile Uniunii şi Opoziţie. Unul dintre judeţele în care USL şi UDMR au negocieri destul de avansate privind un protocol de colaborare este Satu Mare, susţin surse social-democrate.

„Da, este posibil ca un astfel de protocol să se încheie", a declarat pentru „Adevărul" liderul PSD Satu Mare, deputatul Valer Marian. Aceleaşi surse afirmă că atât la Satu-Mare cât şi la Bihor primele demersuri cu privire la o colaborare consfinţită printr-un protocol între USL şi UDMR au venit din partea maghiarilor. 

Şi liderul PSD Sălaj, Tiberiu Marc, a admis posibilitatea ca un astfel de protocol între USL şi UDMR să se semneze şi în acest judeţ. „Până acum nu am avut discuţii în acest sens, dar cred că va fi o temă de abordat în zilele următoare", a precizat Tiberiu Marc.

Atât în Satu Mare cât şi în Sălaj, social-democraţii şi reprezentanţii Uniunii au o colaborare locală care durează de doi ani, astfel că încheierea unor protocoale între USL şi UDMR ar însemna, de fapt, că înţelegerea deja existentă se extinde şi pentru PNL. Situaţia pare a fi inversată în judeţul Maramureş, unde liberalii sunt cei care au stabilit un parteneriat cu UDMR. 

„Există o colaborare aici în judeţ între PNL şi UDMR. Dar rămâne de văzut dacă se va dori extinderea acestei colaborări la nivelul USL", a explicat liderul PSD Maramureş, Valer Marian. Vicepreşedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, a recunoscut că relaţia cu PDL în Bihor, Satu Mare şi Mureş n-a funcţionat niciodată „ca lumea".

„N-am spus că n-am ştiut de problemele de la Oradea, am spus că această coaliţie (n.r. între UDMR şi USL ) din 2008 există la nivel local, nu e niciun fel de noutate sau surpriză. În Mureş - nu ştiu când a funcţionat această coaliţie", a arătat Laszlo Borbely.

"Există câteva colaborări punctuale în trei judeţe, care funcţionează din 2008 - Bihor, Satu Mare şi Sălaj. Nu vom semna alte înţelegeri judeţene. "
Kelemen Hunor
candidat la şefia UDMR

Pactul Coaliţiei, amânat după Congresul UDMR

Liderul UDMR Marko Bela a declarat ieri că, cel mai probabil, săptămâna viitoare va fi semnat protocolul de colaborare cu PDL şi UNPR, în condiţiile în care discuţiile dintre partenerii de guvernare pe această temă au fost demarate de mai bine de o lună.

Documentul ar urma să includă priorităţile până în 2012, principala revendicare a UDMR fiind adoptarea în regim de urgenţă a statutului minorităţilor, care zace în Parlament de pe vremea Cabinetului Năstase, atunci când democrat-liberalii erau adversari înverşunaţi ai iniţiativei ce presupune sporirea autonomiei locale.

O altă cerinţă a UDMR care ar urma să fie inclusă în document se referă la promovarea legii regiunilor de dezvoltare. Potrivit liderului senatorilor UDMR, Fekete Szabo Andras Levente, protocolul cuprinde şi o serie de măsuri cu tentă electorală, în perspectiva alegerilor din 2012: creşterea pensiilor, reducerea TVA undeva sub 10% pentru produsele alimentare de bază şi reducerea CAS cu câteva puncte procentuale până la sfârşitul acestui an.

Aplicarea Legii educaţiei şi revizuirea Constituţiei sunt alte obiective ale Coaliţiei, conform liderului senatorilor UDMR. Asta în pofida faptului că, pe principiile de bază ale modificării legii fundamentale, nu există un acord între părţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite