Kelemen Hunor: Este o perioadă cu multe atacuri la adresa simbolurilor comunităţii maghiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. FOTO Eduard Enea
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. FOTO Eduard Enea

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marţi, la Cluj-Napoca, la prima aniversare a Zilei Limbii Maghiare în România, că decizia de a adopta în Parlament o lege în acest sens a fost un gest important, adăugând că acum ”este o perioadă cu multe alte iniţiative şi multe atacuri la adresa simbolurilor şi identităţii lingvistice şi culturale a comunităţii maghiare”, potrivit News.ro.

„Anul trecut, în Parlamentul României, a fost adoptată o lege prin care în data de 13 noiembrie se sărbătoreşte Ziua Limbii Maghiare şi a fost un gest important, mai ales că este o perioadă cu multe alte iniţiative şi multe atacuri la adresa simbolurilor şi identităţii lingvistice şi culturale a comunităţii maghiare. A fost un gest foarte pozitiv”, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, marţi, la Cluj-Napoca, unde a fost sărbătorită Ziua Limbii Maghiare, potrivit News.ro

În timpul evenimentului, UDMR a oferit Asociaţiei Maghiarilor Ceangăi din Moldova un premiu care constă într-un ajutor financiar pentru proiectele acesteia, dar şi o diplomă de recunoaştere a serviciului adus comunităţii maghiare. „Sărbătorim pentru prima dată această zi şi am decis să premiem o asociaţie din zona Moldovei. Ei sunt cei care acum mai bine de 20 de ani au asigurat învăţământul în limba maternă pentru copii, prima dată în afara şcolii şi apoi în şcoală, în comunităţile maghiare din Moldova. Mai mult de 2000 de copii au învăţat în limba maghiară şi astfel vrem să le mulţumim pentru această activitate extrem de importantă pentru păstrarea identităţii ceangăilor din Moldova”, a mai spus Kelemen Hunor, potrivit aceleiaşi surse. 

Propunerea legislativă a UDMR cu privire la declararea zilei de 13 noiembrie drept Ziua Limbii Maghiare a fost adoptată în Senat în data de 16 iunie 2015. În expunerea de motive, reprezentanţii Uniunii au susţinut că iniţiativa este un prilej pentru a promova ”valorile care animă minoritatea maghiară, tradiţiile şi obiceiurile ungureşti”. Proiectul legislativ a fost adoptat în Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, la data de 13 octombrie 2015.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite