Kelemen Hunor: Decizia CCR arată că România nu este un stat model pentru drepturile minorităţilor naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul UDMR Kelemen Hunor comentează decizia CCR cu privire la înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic.
Liderul UDMR Kelemen Hunor comentează decizia CCR cu privire la înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic.

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a susţinut că decizia CCR de a declara neconstituţional proiectul de lege referitor la înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic la Târgu Mureş reprezintă „un mesaj extrem, extrem de dur în 2018 din partea CCR” şi transmite comunităţii maghiare că nu are dreptul la o şcoală. Acesta a mai adăugat că România nu este un stat model în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor naţionale.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a reacţionat dur în urma deciziei CCR de a declara neconstituţional proiectul de lege referitor la înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic la Târgu Mureş. Acesta a declarat luni că hotărârea Curţii Constituţionale dovedeşte că România nu este un stat model în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor, transmiţând comunităţii maghiare că nu are dreptul la o şcoală.

"Comunitatea aşteaptă aplicarea drepturilor consfinţite prin Constituţie, dacă nu se poate prin autoritatea locală şi s-a demonstrat că nu se poate, de la Guvern, de la Parlament. Este un mesaj extrem, extrem de dur în 2018 din partea Curţii Constituţionale, instituţie fundamentală a unui stat de drept către o minoritate, către comunitatea maghiară, către elevi, către copii, către părinţi, care spune că nu aveţi dreptul să aveţi o şcoală. Nici Parlamentul, nici autorităţile locale nu au reuşit să înfiinţeze o astfel de şcoală. În rest, sunt poveşti de adormit copii. Eu respect decizia CCR de fiecare dată, când îmi place şi când nu-mi place, dar nu pot să accept aceste argumente şi modul în care au fost prezentate de preşedintele Curţii Constituţionale", a afirmat luni Kelemen Hunor, la Parlament.

Preşedintele UDMR a mai precizat că PNL şi PMP şi-au arătat încă o dată „adevărata faţă”, urmând a discuta cu părinţii şi cu Biserica Catolică pentru a găsi o rezolvare a acestei probleme.

"Vom discuta cu părinţii şi cu Biserica Catolică, vom lua o decizie, dar acum nu ştiu care. Oricum trebuie să căutăm o ieşire din această situaţie fiindcă nu o să lăsăm comunitatea fără şcoală. Mă întreb şi eu: ce mai rămâne pentru această comunitate dacă nici autoritatea locală, nici Guvernul, nici Parlamentul nu sunt în stare, nu pot şi CCR respinge şi această variantă, să înfiinţeze o şcoală? Ce rămâne de făcut?", a încheiat Kelemen Hunor.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite