Kelemen, despre propunerea lui Ciucă premier: În ultimii 50-60 ani niciun militar nu a condus un Guvern. Poate să apară o moţiune de cenzură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor FOTO Facebook UDMR
Kelemen Hunor FOTO Facebook UDMR

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat în uma consultărilor cu Iohannis că este o problemă „pe palier politic” în ceea ce priveşte propunerea lui Nicolae Ciucă premier. Potrivit liderului „nu este usual”, în ultimii ani, ca un Guvern să fie condus de un militar, iar în cazul unui Guvern minoritar, prima mare încercare a unui astfel de Guvern ar fi în primăvară, amintind că „cei care nu sunt în Guvern depun moţiune de cenzură”.

„Am luat act de propunere PNL. Ciucă este un militar excepţional, care a muncit şi poate e singurul militar care a lucrat şi a fost în teatrele de război, a condus trupe în teatrele de război şi respect pentru orice militar, din acest punct de vedere, sigur, lucrurile sunt simple şi clare. Pe palierul politic e o problemă şi acest lucru trebuie spus, mie îmi place să spun lucrurilor pe nume, nu este foarte uzual, în ultima perioadă, 50-60 de ani, în ţările democratice, niciun militar, fost militar, în retragere, nu a condus Guvernul. De aceea avem o oarecare reţinere, dar înţelegem propunerea PNL şi dorinţa de a căuta o soluţie rapidă, poate nu pe termen foarte lung, suntem deschişi la dialog, să vedem şi punctul de vedere al premierului interimar. În cazul în care preşedintele îl va desemna pe Ciucă probabil că vom discuta şi cu el, dacă va dori acest lucru şi vom vedea care sunt priorităţile şi cum doreşte să conducă un Guvern”, a declarat Kelemen Hunor, cu privire la propunerea PNL pentru formarea unui nou Guvern. 

„Nu avem probleme cu el, nu prea sunt Guverne conduse de militari, fie şi în retragere. Vom avea o discuţie cu colegii noştri, vom lua o decizie azi şi probabil că mandatul va fi să ne aşezăm la masă. Important este să avem un vot în Parlament şi un Guvern cu drepturi depline. (...) Pot accepta în acest moment o astfel de soluţie, in principiu nu sunt de acord să conducă Guvernul un militar”, a mai susţinut Kelemen”, a mai completat Kelemen. 

Liderul UDMR a punctat că în cazul în care vom avea un Guvern minoritar „la un momnet dat poate să apară o moţiune de cenzură. Cei care nu sunt în Guvern depun şi atunci vom vedea ce se va întâmpla. În acest moment avem nevoie de un Guvern cu drepturi depline, prima mare încercare, dacă trece acest Guvern, va fi primăvara anului viitor”. 

Cîţu susţine că Ciucă premier într-un guvern minoritar PNL-UDMR  „e soluţia pentru a debloca criza”. Premierul a refuzat să spună daca a fost cerinţa lui Iohannis. Şeful Guvernului demis a subliniat că nu e nicio schimbare „bruscă” a partidului, ci este o soluţie pentru deblocarea crizei politice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite