Independenţa justiţiei, o pacoste pentru demnitari. Cum au încercat liderii europeni să influenţeze instanţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imixtiunea politicului în justiţie, un subiect cunoscut şi de preşedintele Franţei FOTO Reuters
Imixtiunea politicului în justiţie, un subiect cunoscut şi de preşedintele Franţei FOTO Reuters

Independenţa sistemului judiciar din România a stârnit dezbateri aprinse, în contextul condamnărilor cu răsunet din ultimii ani. Cu toate acestea, există încă voci care scuză imixtiunea politicului în justiţie şi arată cu degetul către curtea vecinilor europeni, care s-au mai confruntat cu astfel de intervenţii.  Cea mai recentă pledoarie în acest sens îi aparţine consilierului onorific al premierului Victor Ponta, Gyorgy Frunda.

Recent, Inspecţia Judiciară a CSM a stabilit că premierul Victor Ponta a afectat independenţa justiţiei prin declaraţiile făcute la condamnarea lui Adrian Năstase. Ulterior, consilierul premierului, Gyorgy Frunda, a declarat pentru Radio France Internationale că liderul Executivului „are dreptul să critice justiţia, tot aşa cum au dreptul acesta Viktor Orban, preşedintele Hollande sau fostul preşedinte Chirac”.

Pe de altă parte, Frunda a omis să precizeze reacţiile generate de comentariile liderilor europeni invocaţi, dar şi contextul în care au fost făcute respectivele declaraţii.

Hollande şi afacerea Trierweiler

În 2012, pe vremea când candida pentru Preşedinţia Franţei, Hollande  susţinea adoptarea unei legi care prevedea desfiinţarea Curţii Supreme din Franţa, instanţă care se ocupă de infracţiunile săvârşite de miniştri în exerciţiul funcţiei. Pentru faptul că şi-a exprimat public susţinerea faţă de respectivul proiect de lege, Hollande a fost criticat de marile publicaţii franceze, dar şi de adversarii apropiaţi predecesorului său, Nicolas Sarkozy.

Odată ajuns în funcţie, actualul preşedinte francez a stârnit indignarea opiniei publice în momentul în care a trimis, în cursul unei proces, o scrisoare către magistraţi. Hollande era, pe de altă parte, indirect implicat în poveste.

Partenera sa, Valerie Trierweiler, îi  acţionase în judecată pe autorii lucrării “La Frondeuse” (Rebela) pentru calomnie şi a cerut despăgubiri în valoare de 85.000 de euro. Ulterior, Hollande însuşi le-a trimis judecătorilor o scrisoare în care comenta una dintre dezvăluirile autorilor şi o caracteriza drept o minciună. Un lucru similar l-a făcut şi ministrul de Interne Manuel Valls, care le-a scris de asemenea judecătorilor şi a subliniat că toate comentariile autorilor erau scoase din context.

Criticat pentru că ar fi influenţat derularea procesului, Hollande s-a apărat şi a declarat că scrisoarea reprezenta o “mărturie” şi nu se dorea a fi o presiune la adresa judecătorilor,  subliniind că nu a dorit să afecteze independenţa justiţiei.

 Condamnarea lui Chirac

Unul dintre momentele istorice ale democraţiei franceze a fost condamnarea fostului preşedinte Jacques Chirac la doi ani de închisoare  cu suspendare pentru deturnarea de fonduri publice.

La aflarea sentinţei, însă, apropiaţii lui Chirac s-au abţinut de la declaraţii belicoase. În timp ce avocatul său şi-a exprimat speranţa că verdictul nu va “afecta sentimentele pe care francezii le nutresc, pe bună dreptate, faţă de Chirac”, fiica sa adoptivă s-a mărginit să declare că “sistemul judiciar a fost foarte dur, dar este unul corect şi independent”.

Viktor Orban, în vizorul Uniunii Europene

Premierul ungar Viktor Orban, al cărui nume s-a numărat printre cele invocate de Frunda,  a avut mai multe ciocniri cu instituţiile europene pentru că ar fi afectat independenţa justiţiei.

Reforma sistemului judiciar,  pe care Orban a fost acuzat că a susţinut-o, a inclus noi reguli de numire a magistraţilor şi pensionarea acestora la vârsta de 62 de ani, în loc de 70 de ani. Motivul sugerat de adversarii lui Orban ar fi fost unul ascuns: premierul ungar a vrut să grăbească numirea în funcţie a unor magistraţi apropiaţi lui.

De asemenea, o altă iniţiativă sprijinită de Viktor Orban  a fost instituirea Biroul Naţional Judiciar, autoritate criticată de Comisia de la Veneţia pentru că are prea multe prerogative. Mai mult, preşedintele autorităţii respective este unul dintre apropiaţii lui Orban.

Pentru intervenţiile sale, Viktor Orban a fost criticat acerb de reprezentanţii Comisiei Europene, care l-au acuzat de încălcarea principiilor democratice. Totodată, liderii europeni au luat în considerare sancţionarea Ungariei prin suspendarea dreptului de vot în cadrul Consiliului European.

Citeşte şi:

UPDATE Năstase l-a reclamat pe Băsescu la CSM: „Preşedintele României a afectat independenţa justiţiei“

Fostul premier Adrian Năstase a publicat, pe blogul personal, o sesizare adresată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în care susţine că preşedintele Traian Băsescu a afectat independenţa justiţiei prin declaraţiile făcute înainte de pronunţarea sentinţei în dosarul „Zambaccian”. Oficiali ai CSM au declarat că petiţia a fost înregistrată, urmând să fie transmisă Inspecţiei Judiciare.

Ponta: Sunt liniştit că Justiţia este independentă şi că nu poate fi influenţată

Premierul Victor Ponta a declarat joi, întrebat despre afirmaţiile Liviei Stanciu, preşedintele ÎCCJ, că este liniştit că Justiţia este independentă şi că nu poate fi influenţată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite