Jurnalistul Dan Andronic, audiat în Comisia de anchetă privind arhiva SIPA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Andronic
Dan Andronic

Comisia de anchetă privind arhiva SIPA l-a audiat miercuri pe jurnalistul Dan Andronic, de la ”Evenimentul Zilei”, ziar care a publicat în luna mai informaţii legate de faptul că documente din arhivă ar fi fost copiate în anul 2006.

Jurnalistul Dan Andronic a prezentat Comisiei de anchetă o sinteză a evenimentelor relatate şi în Evenimentul Zilei, în serialul „Noi suntem statul!”.

La întrebarea despre înfiinţarea şi desfiinţarea DGPA, Andronic a afirmat că DGPA funcţionează şi acum.

Preşedintele Comisiei de anchetă a arhivei SIPA, senatorul PSD Şerban Nicolae, a anunţat, pe 8 noiembrie, că intenţionează să îi invite la audieri pe jurnaliştii Dan Andronic, Mirel Curea şi Dan Tapalagă.

Jurnalistul Dan Andronic a afirmat, într-un articol evz.ro publicat pe 15 mai, că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu.

 Dan Andronic susţinea că a consultat mai multe documente şi a discutat cu mai multe persoane din sistem, prima comisie de inventariere fiind constituită în mandatul Monicăi Macovei, în martie 2006, fiind funcţională până la finalul anului. Comisia ar fi avut rolul de a pune în ordine arhiva pe criterii arhivistice, potrivit Mediafax. 

"Numai că acele criterii arhivistice au însemnat distrugerea sistemului de cartoteci folosit pentru arhivele de tipul celei a SIPA şi aplicarea unor crtiterii de inventariere care făceau orice căutare imposibilă. Ulterior, s-a constatat că această comisie nu şi-a îndeplinit integral atribuţiile pentru că după ce a pus-o în ordine a ignorat a doua obligaţie prevăzută în Hotărârea de Guvern 127/26.01.2006, care specifica în mod clar că aceste documente trebuie predate, după inventariere, către Arhivele Naţionale, instituţiile de siguranţă naţională, etc", scrie Andronic.

Drept urmare, în anul 2007, a apărut a doua comisie, din care făceau parte judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul Paul Dumitriu. Andronic susţine că poate spune "cu certitudine", pe baza documentelor consultate şi a declaraţiilor unor persoane din sistem, că unul dintre cei doi, Cristi Danileţ, ar fi fost implicat în distrugerea şi copierea arhivei. Jurnalistul scrie că cei doi magistraţi nu au întocmit procese verbale sau rapoarte privind arhiva SIPA, susţinând că s-ar fi ferit să lase vreo urmă.

Ulterior, susţine jurnalistul, s-ar fi constituit o altă comisie care ar fi avut rolul de a se ocupa de informaţiile clasificate, condusă de Dumitriu. Andronic indica un raport al fostului ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, potrivit căruia membrii comisiei ar fi ridicat documente pe care i le-au dat lui Macovei, precizând că nu sunt indicii că acestea ar fi fost restituite. "Un fost membru al comisiei ne-a declarat că, din ceea ce îşi aminteşte, în incinta arhivei se afla un xerox ultra performant la care s-au copiar mai multe doscumente, că existau ştersături în notele informative şi chiar adnotări făcute din mână, cel mai probabil de către judecătorul Cristi Danileţ", scria Andronic.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite