Juncker: Nu văd niciun motiv pentru care unele Guverne refuză aderarea României la Schengen. Port dialog cu premierul Olandei /Dăncilă: Vrem tratament egal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă şi Jean Cluade Juncker
Viorica Dăncilă şi Jean Cluade Juncker

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă alături de premierul Viorica Dăncilă, că susţine aderarea României la spaţiul Schengen şi ridicarea raportului MCV. „Port în permanenţă un dialog cu Olanda. Premierul olandez ştie că România a îndeplinit criteriile tehnice“, a spus Juncker. Olanda este principalul opozant al aderării României la Schengen, invocând respectarea statului de drept.

„Alerg dintr-o conferinţă de presă în alta.Toată dimineaţă mi-am pus următoarea întreabre: ce o să mai spun la următoarea conferinţă de presă? Suntem trataţi ca nişte prinţi la Bucureşti, totul este organizat, ceea ce e de bun-augur pentru continuarea evenimentelor. Sunt foarte interesat de ce se întâmplă în România. Din punct de vedere tehnic, nu e nicio dificultate în relaţia dintre Guvern şi Comisia Europeană. Aş avrea ca România să intre în spaţiul Schengen. Nu văd niciun motiv pentru care unele Guverne refuză aderarea României la Schengen. Rămân fidel promisiunii de a ridica MCV, cu condiţia să se facă toate efoturile din partea Guvernului. Până la finalul mandatului meu, aş vrea să văd România în Schegen şi cu MCV-ul ridicat. Aş vrea să înceteze problemele şi litigiile din România. În momentul în care prezidezi UE ar trebui să pui între paranteze problemele interne. Doamna premier mi-a confirmat că nu va fi umbrită preşedinţia Consiliului UE de alte probleme interne. Viorica, am încredere în tine că vei face ce trebuie ca Europa să poată progresa!“, a spus preşedintele Comisei Europene, Jean-Claude Juncker.  

Jurnalist: Cât de pericoloase sunt mesajele antieuropene apărute în spaţiul public din România?

Viorica Dăncilă: Mesajele antieuropene nu-şi găsesc răspuns în rândul populaţiei dacă instituţiile europene dau răspunsuri adecvate problemelor cu care ne confruntăm. Vrem să dăm răspunsuri cât mai apropiate de cetăţeni, astfel încât să arătăm că singurul drum este cel pro-european. De asta am ales coeziunea ca şi valoare comună europeană, să avem acelaşi tratament pentru toate ţările UE şi pentru toţi cetăţenii europeni. Pentru a nu creşte extremismul, trebuie să ne mobilizăm şi să dăm răspunsuri adecvate. 

V-aţi antepronunţat când aţi spus că România nu e pregătitiă să preia şefia UE? Cum veţi convinge Olanda să accepte România în spaţiul Schengen?

Jean-Claude Juncker: Nu fac declaraţii despre alte declaraţii pe care le-am dat altă dată într-un alt cotidian. După discuţiile cu doamna premier, sunt liniştit. Am încredere că problemele interne nu se vor raporta la nivel european. Cât despre Schegen, am spus încă din România trebuie să fie în spaţiul Schegen. Port în permanenţă un dialog cu Olanda. Premierul olandez ştie că România a îndeplinit criteriile tehnice. 

***

Întrebat despre ordonanţa de amnistie şi graţiere, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, vineri, la Cotroceni, că UE nu va face compromisuri pe chestiuni esenţiale, cum ar fi respectarea statului de drept. Preşedintele Klaus Iohannis a completat: „Pentru mine, statul de drept nu este negociabil. Nu am de gând să fac rabat de la aceste valori şi principii“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite