Judecătorul CCR Tudorel Toader este reprezentantul României la Comisia de la Veneţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader, judecător CCR FOTO Adevărul
Tudorel Toader, judecător CCR FOTO Adevărul

Tudorel Toader, judecător la Curtea Constituţională şi decan al Facultăţii de Drept a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, a fost numit de Guvern reprezentantul României la Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept, cunoscută drept Comisia de la Veneţia.

Judecătorul constituţional Tudorel Toader a declarat vineri, pentru Mediafax, că prima reuniune plenară la care va participa va avea loc în perioada 10-12 iunie la Veneţia.

"După această plenară, voi şti mai multe şi voi putea spune mai multe amănunte privind poziţia mea. Oricum, din Comisia Europeană pentru Democraţie fac partea, în majoritate, membri sau reprezentanţi ai statelor membre UE care sunt judecători constituţionali, pentru că specificul activităţii comisiei constă în jurisdicţia justiţiei constituţionale", a declarat Tudorel Toader.

Acesta a precizat că îşi va păstra în continuare funcţiile de judecător la Curtea Constituţională şi de decan al Facultăţii de Drept de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, pentru că activitatea Comisiei Europene pentru Democraţie se desfăşoară în sesiuni plenare şi nu necesită o prezenţă permanentă.

"Nefiind o activitate permanentă, ci una care se desfăşoară în sesiuni plenare, care sunt cam patru pe an, îmi voi păstra poziţiile din ţară. În afara plenarelor, mai există misiuni în ţările care solicită experiza comisiei, dar în orice caz, activităţile de până în prezent vor continua în mod firesc", a adăugat Tudorel Toader.

Comisia Europeană pentru Democraţie prin Lege este organismul afiliat Consiliului Europei care se ocupă de probleme constituţionale. Rolul Comisiei este de a oferi consiliere statelor membre şi de a le ajuta pe cele care doresc să îşi alinieze structurile instituţionale şi legale cu standardele europene.

Comisia lucrează în trei domenii principale: instituţiile democratice şi drepturile fundamentale; justiţie constituţională; alegeri electorale, referendumuri şi partide politice.

Aceasta are 59 de state membre, 47 ale Uniunii Europene şi încă 12 din toată lumea: Algeria, Brazilia, Chile, Israel, Kazahstan, Coreea de Sud, Kîrgîzstan, Maroc, Mexic, Peru, Tunisia şi SUA.

Comisia se întruneşte la Veneţia, iar membrii trimişi de către ţări sunt numiţi pentru patru ani. Secretariatul permanent este în Strasbourg, Franţa, la sediul Consiliului Europei.

Curtea Constituţională a României colaborează de peste 15 ani cu structurile Comisiei Europene pentru Democraţie prin Lege.

Citeşte şi:

Comisia de revizuire a Constituţiei a început cu o nouă amânare

Parlamentarii PNL şi PSD din Comisia de revizuire a Constiuţiei au votat pentru respingerea propunerii senatorului PDL Alin Tişe de a relua de la zero proiectul de revizuire a Constituţiei. În consecinţă, PDL a anunţat că nu va participa la lucrările forului de specialitate condus de preşedintele PNL Crin Antonescu.

Constituţia USL, taxată de Comisia de la Veneţia

Comisia de la Veneţia a decis că proiectul de revizuire a Constituţiei, proiect asumat de USL, trebuie îmbunătăţit. Clarificarea competenţelor premierului şi preşedintelui este una dintre observaţiile forului european.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite