Joi seara vom avea un guvern valid. Cu un premier care ori e „visător“, ori ne ia de proşti…

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îmi doresc ca această presupunere să nu se îndeplinească. După o perioadă lungă de timp, în care am urmărit lumea politică, aceasta este impresia de acum, izvorâtă din declaraţiile viitorului premier, Florin Cîţu. Din păcate, România este într-o situaţie cum nu se poate mai proastă, pentru a-şi permite experimente de tip „Dăncilă”.

Planul de a avea alegeri anticipate, pe care l-am criticat de la început, se întoarce ca un bumerang în capul românilor.

Cum s-a ajuns la desemnarea lui Florin Cîţu pentru funcţia de premier

Să ne amintim că propunerea Florin Cîţu premier a venit în momentul în care preşedintele şi PNL îşi doreau cu ardoare alegeri anticipate, şi aveau nevoie ca un al doilea premier desemnat să pice în parlament. Aşa l-au ales pe dl Cîţu, după criteriul că este o persoană cel puţin indezirabilă pentru PSD, ca să nu spun detestată de liderii PSD. A funcţionat şi criteriul că dl Cîţu este o persoană docilă, după modelul Dăncilă şi nu râvneşte la puterea absolută. Dar şi Grindeanu şi, mai ales Dăncilă, ne-au arătat ce insemna „docilă” până te vezi la butoane, cu toată puterea în vârful pixului. Puterea îţi ia minţile, şi nu mai asculţi de nimeni. Te crezi persoană providenţială, de care depinde soarta poporului, ai încredere doar în propria raţiune, iei măsuri dictate doar de propria voinţă, chiar în contrast cu opiniile celorlalţi miniştri. PSD şi-a dat jos pe propriul guvern cu moţiune de cenzură. Doamne fereşte să mai ajungem odată în aceeaşi situaţie!

La comunicare, Orban este mult peste Florin Cîţu

Dacă a excelat la ceva, Ludovic Orban a excelat la comunicare. Înţelegi imediat ce vrea să spună, în cuvinte puţine, strict necesare. Nu acelaşi lucru se poate spune despre Florin Cîţu. După ce-l asculţi cinci minute, te întrebi ce-a vrut să spună. Ori în săptămânile de groază pe care le va traversa România, numai de bâjbâială în comunicarea premierului nu avem nevoie. În plus, Florin Cîţu nu are autoritatea şi experienţa lui Orban. Cîţu n-a avut niciodată funcţii de conducere în administraţia publică, are experienţă doar în managementul firmelor private, ceea ce nu se potriveşte deloc, chiar deloc, cu managementul unui guvern sau al unei ţări. Mai ales cu a guverna o ţară ca România. Premierul României are nevoie să cunoască foarte bine multe domenii importante ale ţării, educaţia, sănătatea, transporturile, agricultura, cercetarea, etc. Ca premier, poţi spune în guvern: aşa hotărăsc eu, şi basta. Doamne fereşte de o astfel de atitudine, în domenii de care habar nu ai!

Declaraţii ale dlui Florin Cîţu

Sunt primul care doresc să mă înşel în aprecierile anterioare. Dar judec după cele declarate de dl Florin Cîţu în diferite momente ale carierei sale politice.

Florin Cîţu este autorul bugetului României. Veniturile bugetare au fost prevăzute cu 10% mai mari decât cele din 2019. Când oricum au fost maxim umflate, dacă s-a ajuns la un deficit bugetar de 4,6%. Adică, dl Cîţu a procedat ca PSD: a „umflat umflarea din 2019”, în materie de venituri bugetare. Pe ce s-o fi bazat? Că e suficient să vină domnia sa la finanţe, şi taxele şi impozitele vor curge fluviu spre buget? Fără informatizarea ANAF, fără conformare voluntară din partea contribuabililor? Dl Cîţu şi toţi miniştrii trebuiau să elimine ordonatorii de credite care toacă banii statului şi taie frunze la câini. Nu s-a întâmplat aşa.

Iată o declaraţie a dlui Cîţu care îţi taie respiraţia:

Personal, cred că pensiile ar fi trebuit mărite încă de la începutul acestui an, nu de la 1 septembrie. Banii pentru creşterea pensiilor sunt în buget, aplicarea Legii pensiilor ţine de Ministerul Muncii.”

Nici în mărirea de la 1 septembrie nu crede nimeni dintre cei care, specialişti sau nespecialişti, trăiesc cu picioarele pe pământ. Nu cu capul în nori, visători, prizonierii lui „wishful thinking”. Banii sunt în buget, spune premierul. Îmi amintesc episodul în care premierul Emil Boc căuta disperat în buget cele 3,5 miliarde de euro cu care Tăriceanu a privatizat BCR. Nu erau şi pace! Or fi fost trecuţi în buget banii de pensii majorate, dar cu condiţia să se realizeze şi veniturile bugetare. Ori aceasta este „boală” permanentă a finanţelor româneşti. Promiţi marea cu sarea, să păcăleşti alegătorii, după care constaţi că nu intră banii scontaţi la buget. Aşa ne furăm căciula de 30 de ani.

Altă declaraţie a viitorului premier:

Sectorul privat trebuie să fie principalul obiectiv în România, nu învăţământul, nu sănătatea. Trebuie să muncim mai mult. România nu-şi permite azi să stea o lună acasă, plătit, în condiţiile în care suntem aproape cea mai săracă ţară din Europa. Un sector privat puternic aduce competiţie în sectorul de stat.”

Are dreptate în privinţa faptului că trebuie să muncim mai mult, şi să avem un sector privat puternic. Dar sectorul acesta privat trebuie să şi producă prin taxele şi impozitele plătite resursele necesare pentru educaţie şi sănătate, sectoare extrem de importante pentru societate. Aşa cum arată educaţia azi, aşa va arăta societatea mâine, spune o vorbă înţeleaptă.

Dl Cîţu trebuia să-şi propună la debut de mandat ca ministru al finanţelor două lucruri:

  • Reducerea drastică a cheltuielilor de funcţionare a statului, prin eliminarea ordonatorilor de credite nenecesari;
  • Schimbarea din temelii a modului de funcţionare a ANAF.

N-a făcut nici una nici alta. Măcar să fi început realizarea acestor două obiective. Nimic.

România este pândită de o criză economică mondială provocată de coronavirus, posibil mai gravă, comparativ cu precedente crize. Este preţul plătit pentru globalizare. Când se blochează economia unei ţări foarte mari şi puternice, se blochează toată planeta. Nu şi România. Dl Cîţu ne va salva de criză economică globală. Cel puţin pe facebook.

Aşa cum am mai spus, trebuie să ştiţi că AVEM şi resursele şi instrumentele pentru a reduce la minim efectul economic al coronavirus pentru economia noastră. Asta pentru că am fost precauţi şi pentru că suntem mult mai pregătiţi decât socialiştii care au destabilizat economia în ultimii ani”. Suntem pregătiţi să folosim TOATE instrumentele de politică fiscală pentru a atentua impactul economic al coronavirus (de ex. nu vor exista întârzieri la plata facturilor, la rambursarea TVA etc).

Obiectivul este clar: menţinerea creşterii economice sustenabile pe temen mediu.

În acelaşi timp, pentru că suntem mai pregătiţi şi avem experienţă pieţelor financiare, ne-am asigurat (în ciuda strigătelor isterice venite de la PSD şi promovate de fiţuicile de partid) că nu vom avea probleme pe partea de finanţare a necesarului pentru 2020.

Încrederea în guvern şi în politicile promovate de acest guvern este mare şi nu vom înşela aşteptările.

Suntem mai pregătiţi şi mai buni decât orice alt guvern şi ne vom asigura că România nu vă avea de suferit chiar DACĂ economia globală s-ar putea să fie afectată de pe urma epidemiei de coronovirus.”

Suntem mai pregătiţi şi mai buni decât orice alt guvern”, spune dl Cîţu. Decât orice alt guvern din lume? Nu m-aş mira să gândească aşa.

„Nu vom avea probleme pe partea de finanţare a necesarului pentru 2020.” Aşa să fie? S-a trezit conştiinţa în toţi marii contribuabili şi îşi vor plăti taxele şi impozitele când vrea dl Cîţu? Ar fi o minune, şi în minuni eu unul nu cred.

Cu aceste declaraţii Florin Cîţu se dovedeşte cel puţin visător. Dacă nu chiar inconştient. Aşa zicea şi Darius Vâlcov. Şi a ajuns să dea OUG 114 din disperare. Un rău şi mai mare.

Iată ce scria Florin Cîţu în ianuarie 2019:

Măsuri pe care guvernarea liberală condusă de PNL trebuie să le adopte în primele 24 de ore:

1. Demiterea conducerilor tuturor instituţiilor de stat care prin puterea statutului lor ar fi trebuit să nu acţioneze politic în economie - de ex. ASF, ANAF, CC, CC, CNSP etc.

2. Îngheţarea tuturor programelor de subvenţii (de la buget) şi ajutor de stat până la finalizarea unei analize care să arate dacă banii cheltuiţi de la buget au randament pozitiv în economie.

3. Reducerea taxelor pe forţa de muncă - forţa de muncă este suprataxată în guvernările PSD şi PSD +ALDE. Taxarea echitabilă a factorilor de producţie.

4. Introducerea principiului 85/15 = angajaţii din sectorul bugetar nu pot să reprezinte mai mult de 15% din totalul angajaţilor din economie!!!”

Au trecut nu 24 de ore, ci trei luni, şi n-am văzut nimic din toate acestea. Atunci, când e consecvent dl Cîţu, când uită ce a declarat cu un an, sau cu câteva zile în urmă?

În concluzie

Criza în care va fi aruncată România în câteva zile nu poate fi gestionată de un guvern condus de premierul Cîţu. Dl Orban era mult mai nimerit. Cu dl Cîţu nici nu ştii cine ia deciziile: preşedintele Iohannis, dl Orban, PNL, parlamentul. Iar ţara are nevoie de decizii luate în decurs de ore, nu de răfuieli între Iohannis, Cîţu, Orban.

Dorinţa preşedintelui Iohannis de a avea alegeri anticipate, însuşită la un moment dat şi de PNL, a dus la cele mai negre profeţii pe care le-am făcut în ultimele două luni. Numai de criza provocată coronavirus nu aveam nevoie. România se află cu pantalonii în vine în faţa unei crize teribile, despre care nu ştie nimeni cum şi când se va termina.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite