Jocuri de culise: pe cine vrea Cîţu în conducerea partidului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Florin Cîţu, candidat la şefia Partidului Naţional Liberal. FOTO: Arhivă
Premierul Florin Cîţu, candidat la şefia Partidului Naţional Liberal. FOTO: Arhivă

Liderii din echipa Cîţu şi-au negociat deja o parte dintre funcţiile de top în partid, printre noii prim-vicepreşedinţi urmând să fie Gheorghe Flutur şi Virgil Popescu.

Echipa Cîţu a gândit împărţirea celor patru funcţii de prim-vicepreşedinte în funcţie de zonele geografice, pentru ca echipa de la centru să reprezinte toate regiunile, urmând a exista în acest fel un echilibru, susţin surse politice din conducerea PNL.

Singurul lider care nu are emoţii în ceea ce priveşte postul de prim-vicepreşedinte este Gheorghe Flutur, preşedinte al CJ Suceava şi al organizaţiei judeţene a PNL. Cunoscut ca un greu al PNL, Flutur a fost de la început în echipa Cîţu, iar filiala sa fost prima care a anunţat că delegaţii de la Congres îl vor vota pe premier. Experienţa şi poziţia sa în partid i-au permis lui Flutur să-l taxeze pe premier când a fost nemulţumit, reproşându-i că nu se consultă suficient cu echipa care îl susţine, în timp ce alţi lideri s-au ferit să ridice problema în spatele uşilor închise.

Favoritul pentru funcţia de prim-vicepreşedinte pentru Oltenia este ministrul Energiei, Virgil Popescu. Demnitarul conduce una dintre cele mai puternice organizaţii din Oltenia, PNL Mehedinţi, dar în acelaşi timp are o relaţie bună cu Palatul Cotroceni. Nu în ultimul rând, este printre puţinii liberali cu conexiuni externe, fiind om de legătură în relaţia cu Statele Unite ale Americii.

Pentru poziţia de prim-vicepreşedinte pe zona Muntenia şi Dobrogea favoritul este Iulian Dumitrescu, şeful PNL Prahova. Dumitrescu a şi anunţat că ţinteşte reînnoirea mandatului său în această funcţie, el fiind ales şi în 2017. Organizaţia pe care o conduce are al treilea cel mai mare număr de delegaţi la Congres. Surse politice au precizat pentru „Adevărul” că este aşteptată intrarea în cursa pentru această funcţie şi a lui Dan Motreanu, preşedintele PNL Giurgiu, încă neutru în lupta internă.

Rareş Bogdan îşi face loc

Pentru funcţia de prim-vicepreşedinte pentru Transilvania, doi liberali se luptă pentru a fi susţinuţi la Congres pentru această poziţie. Favoritul este eurodeputatul Rareş Bogdan, care şi în prezent ocupă funcţia de prim-vicepreşedinte al formaţiunii. Rareş Bogdan a fost unul dintre cei mai vocali susţinători ai lui Florin Cîţu şi ar putea să fie sprijinit pentru revalidarea în funcţia de prim-vicepreşedinte de organizaţia PNL Cluj, adică a doua cea mai puternică filială din ţară. Cooptarea eurodeputatului în echipă are loc în primul rând pentru că este unul dintre principalii comunicatori ai partidului, spre deosebire de ceilalţi colegi care au şanse la o funcţie similară. În al doilea rând, premierul vrea să-şi asigure liniştea în partid, pentru că ostilitatea lui Rareş Bogdan i-ar crea probleme mai ales în spaţiul public.

Al doilea pretendent este Lucian Bode, ministrul de Interne. Lider al PNL Sălaj, Lucian Bode este unul dintre vechii politicieni ai partidului, care are o relaţie bună cu numeroase filiale din Transilvania şi nu doar. Ministrul de Interne cunoaşte bine şi situaţia din partid şi este unul dintre liderii care s-au ocupat tradiţional de negocierile cu UDMR, din perioada în care Uniunea şi liberalii erau în opoziţie. 

Turcan, lăsată pe dinafară

Unul dintre politicienii importanţi ai PNL, Raluca Turcan, ar urma să nu mai prindă o funcţie de prim-vicepreşedinte. Turcan este la şefia uneia dintre cele mai performante organizaţii şi a fost printre primii care l-au sprijinit pe Florin Cîţu pentru şefia PNL, însă aceste lucruri nu au mai contat în negocierile din prezent. Cel mai probabil, ministrul Muncii va primi una dintre funcţiile de vicepreşedinte.

Iohannis, replică pentru Orban pe tema „statului paralel“

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a venit cu o replică pentru Ludovic Orban, cel care vorbise de intervenţia unor „forţe exterioare” în cursa internă pentru şefia PNL. „Eu nu am astfel de semnale şi pot să vă spun că pun astfel de declaraţii pe seama ascuţirii luptei de tip campanie electorală, dacă aveam semnale că există aşa ceva, aş fi intervenit de mult. O competiţie politică întotdeauna îi face pe cei implicaţi să caute explicaţii senzaţionale şi cam aşa putem să interpretăm. Mai mult nu e”, a declarat şeful statului. Referitor la lupta pentru şefia PNL, Iohannis a transmis că o priveşte „ca pe o campanie politică, cu anumite accente mai stridente”. „În esenţă, aşa se desfăşoară o campanie electorală, cu acuzaţii la adresa competitorilor. Trebuie să privim lucrurile destul de relaxat şi natural. Guvernarea nu a suferit din motiv de campanie PNL. Se vede că ţara merge bine, economia creşte, pandemia este ţinută sub control. Dar, evident, cei care sunt în campanie au exact comportamentul de politician în campanie electorală”, a completat preşedintele.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite