Jocuri de culise în PNL: mize mici într-o luptă mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban încearcă să ţină aproape cât mai mulţi liberali, deşi Florin Cîţu vrea să-i convingă să vină alături de el  FOTO Mediafax
Ludovic Orban încearcă să ţină aproape cât mai mulţi liberali, deşi Florin Cîţu vrea să-i convingă să vină alături de el  FOTO Mediafax

Aflat într-o situaţie dificilă de după demiterea Guvernului, Florin Cîţu şi apropiaţii acestuia încearcă izolarea lui Ludovic Orban, iar în cazul plecării acestuia din partid, împiedicarea părăsirii PNL a unui număr mare de aleşi. Potrivit informaţiilor „Adevărul”, ţinta finală este ca Orban să nu aibă un număr suficient de oameni astfel încât să-şi poate face grupuri parlamentare.

Strategia politică a noului preşedintelui şi a apropiaţilor săi este confuză în aceste zile. Deşi ar trebui să încerce unificarea taberelor din partid, disputele tind să escaladeze. Florin Cîţu şi Dan Vîlceanu, secretarul general al PNL, au vrut, iniţial, să convoace Biroul Naţional Politic luni, pentru a exista un vot pe tema validării şefului partidului ca propunere de premier. Surse liberale au precizat că un alt punct pe ordinea de zi urma să fie sancţionarea lui Ludovic Orban. Conducerea liberală a renunţat la şedinţa BPN, aşadar şi la sancţionarea lui Orban.

Problematică rămâne şi ocolirea procedurii statutare de stabilire a propunerii de premier la consultări, în condiţiile în care ar fi trebui să existe şi o consultare a BPN, dar şi a celor din Consiliul Naţional. Însă prevederile statutare tind să fie ignorate în ultima perioadă. 

Potrivit informaţiilor „Adevărul”, conducerea PNL a încercat să profite în ultimele zile de tergiversarea consultărilor pentru a convinge o parte din aleşii din tabăra Orban să vină alături de echipa Cîţu. De altfel, decizia lui Iohannis de a lăsa timp până la consultări a fost şi această direcţie, susţin surse PNL din echipa Cîţu. Liberalii din jurul premierului încearcă să-l împiedice pe Orban să rupă partidul şi să ia un număr de aleşi suficient de mare încât să-şi poate face grupuri parlamentare. Pentru formarea unui grup parlamentar la Senat sunt necesari şapte senatori, iar la Cameră zece deputaţi. În ultima scrisoare deschisă de susţinere a lui Orban, 41 de parlamentari au fost alături de şeful PNL.

Echipa Cîţu a încercat să discute cu cât mai mulţi dintre „disidenţi” şi să le ceară revină. De altfel, din estimările noii conduceri, Orban va pierde aproape jumătate din senatori, dar şi o bună parte din deputaţi, dacă pleacă din partid. Unii dintre aleşi au luat distanţă de Orban la scurt timp după Congres, cum a fost şi cazul senatorului Virgil Guran, care nu a mai semnat scrisoarea de susţinere a lui Orban. 

Cu toate acestea, potrivit surselor „Adevărul” din tabăra Orban, nucleul dur din jurul fostului şef al PNL este format din 14 deputaţi şi patru senatori. Ceea ce înseamnă că în eventualitatea unei plecări în masă din partid, Orban ar avea şanse să-şi facă grup cel puţin la Camera Deputaţilor. De altfel, şi Pro România, în perioada de glorie a partidului, adică 2019-2020, a avut grup doar la Camera Deputaţilor, la fel cum s-a întâmplat şi cu alte formaţiuni care nu mai sunt acum în legislativ, PMP şi ALDE. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite