Jocuri de culise înainte de Congresul PSD. Cine sunt favoriţi pentru cele trei funcţii de conducere. Ceartă între Suciu şi Teodorovici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă e la un pas de şefia PSD FOTO Inquam Photos Adriana Neagoe
Viorica Dăncilă e la un pas de şefia PSD FOTO Inquam Photos Adriana Neagoe

Premierul Viorica Dăncilă are prima şansă la şefia PSD, mai ales că va fi un singur tur de scrutin, deci Ecaterina Andronescu şi Şerban Nicolae nu se pot alia în turul doi. Marea dispută va fi la votul pentru funcţia de secretar general, unde candidează Mihai Fifor, Codrin Ştefănescu şi Gabriel Petrea. Pentru funcţia de preşedinte executiv lupta e tranşată: vicepremierul Daniel Suciu e deja câştigător, după o ceartă cu Eugen Teodorovici.

Viorica Dăncilă pleacă favorită pentru şefia partidului, însă competiţia nu va fi lipsită de emoţii, susţin surse din conducerea PSD pentru Adevărul. Dăncilă e avantajată de sistemul de vot într-un singur tur.  „Nu aş vrea ca o funcţie politică să facă obiectul înţelegerilor ulterioare. Nu am vorbit cu niciun coleg să le spun că trebuie să-l voteze pe unul sau pe celălalt. Va fi o competiţie deschisă“, a dat asigurări Dăncilă. Astfel, Ecaterina Andronescu şi Şerban Nicolae, doi dintre cei mai vechi membri PSD, nu vor putea să se alieze în turul doi împotriva premierului. Singura şansă pentru tabăra anti-Dăncilă ar fi o alianţă încă din startul Congresului. Ecaterina Andronescu şi Şerban Nicolae mizează pe sprijinul tacit venit din partea unor lideri cu greutate în partid, cum ar fi Paul Stănescu, Lia Olguţa Vasilescu şi Dumitru Buzatu. Cei trei au anunţat că îi vor lăsa pe delegaţii PSD să voteze după propria conştiinţă, decizia care se traduce printr-un vot împotriva premierului.

„Dragnea o teroriza pe Dăncilă“
Viorica Dăncilă are de partea sa şi avantajul guvernării. În cazul în care premierul pierde la Congres, PSD ar ajunge din nou în situaţia de a avea un lider în Kiseleff şi unul la Palatul Victoria, exact ca în epoca Dragnea. În plus, social-democraţii riscă să piardă Puterea în cazul în care Viorica Dăncilă demisionează din fruntea Guvernului, pe motiv că nu a fost aleasă preşedinte PSD. Cel mai vocal susţinător al premierului e Marian Oprişan: „Este o femeie cinstită, este o femeie care probabil şi cu siguranţă s-a eliberat de agreementul pe care îl avea cu fostul preşedinte al partidului, care după părerea mea o teroriza“. Întrebată, după CEX-ul PSD de vineri, dacă ar fi avut şanse la şefia PSD în cazul în care nu ar fi fost premier, Viorica Dăncilă a răspuns: „Cred că social-demcoraţii nu votează o funcţie sau alta, ci persoana în care au cea mai mult încredere. Cred că au tăria de a-i vota pe cei mai potriviţi“.

Funcţia de secretar general poate aduce orice rezultat. Porivit unor surse politice, Mihai Fifor s-a lăudat în partid că e favorit, mai ales după retragerea lui Marius Dunca, unul dintre apropiaţii premierului Dăncilă. Fifor a avut un parcurs oscilant în PSD: a fost lângă Dragnea, dar a semnat scrisoarea „puciştilor“. Apoi şi-a retras semnătura, ca să reintre în graţiile lui Dragnea. După ce fostul lider al PSD a ajuns la puşcărie, Fifor a virat către tabăra Dăncilă.

Codrin Ştefănescu, unul dintre oamenii care i-au rămas fideli lui Dragnea şi după încarcerare, a fost schimbat din funcţia de secretar general imediat după alegerile europarlamentare. La Congres, va încerca să-şi recupereze postul, mizând pe delegaţii care încă mai suspină după fostul preşedinte PSD. Totuşi, sistemul de alegeri într-un singur tur îl dezavantajează pe Codrin Ştefănescu. Potrivit unor surse politice, Dăncilă le-a transmis apropiaţilor că nu va putea lucra cu Codrin Ştefănescu, dacă acesta va fi ales secretar general. În faţa presei, Dăncilă a refuzat să comenteze. „Nu vreau să fac referire la niciun coleg. Ar putea influenţa votul de mâine şi ar fi incorect“, a spus Dăncilă.

Gabriel Petrea, liderul tineretului social-democrat, intrat în dizgraţia lui Liviu Dragnea încă din timpul Guvernului Tudose, se bucură şi el de sprijin în teritoriu, însă are şanse mici să se impună, susţin sursele citate.

Dispută între miniştri
Funcţia de preşedinte executiv a fost tranşată în CEX, deci votul la Congres va fi doar o formalitate. Iniţial, s-au înscris în cursă vicepremierul Daniel Suciu şi ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici. Suciu e „părintele“ Codului administrativ, prin care aleşii locali au primit pensii speciale, deci are o puternică susţinere la baza partidului. De partea cealaltă, Eugen Teodorovici, unul dintre apropiaţii premierului Dăncilă,  a jucat la risc: a propus în CEX ca ministrul care pierde la Congres să demisioneze şi din Guvern. Practic, dacă Suciu ar fi pierdut în faţa lui Eugen Teodorovici, ar fi trebuit să-şi dea demisia din funcţia de ministru al Dezvotării şi vicepremier. CEX-ul a respins propunerea lui Teodorovici, aşa că ministrul de Finanţe s-a retras din cursa pentru a doua funcţie în partid. De altfel, Teodorovici i-a repoşat lui Suciu că şi-a cumpărat voturi la Congres oferind pensii speciale, care vor îngreuna şi mai mult bugetul de stat, susţin surse politice pentru Adevărul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite