Jocuri de culise. Ce candidaţi pregătesc PSD şi PNL pentru primăriile din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu mai puţin de trei luni înainte de data alegerilor locale, PSD şi PNL au încă probleme cu identificarea candidaţilor potriviţi pentru Bucureşti. PNL este măcinat de luptele interne între vechii liberali şi foştii PDL-işti, în timp ce PSD nu ajunge la o înţelegere avatantajoasă cu partenerii săi. „Adevărul“ vă prezintă situaţia în fiecare sector în parte.

PSD deţine în acest moment o singură Primărie din cele şapte care acoperă Bucureştiul – cele şase Sectoare plus Primăria Capitalei.  Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, este singurul dintre cei trei edili PSD aleşi în Bucureşti care nu are probleme cu legea şi care are şanse mari să-şi reînnoiască mandatul. În rest, PSD nu este sigur de câştigarea niciunei alte Primării din Bucureşti cu potenţialii candidaţi pe care i-a testat până acum în sondaje. Acesta este şi unul din motivele pentru care PSD a întârziat atât de mult cu desemnarea candidaţilor la cele şase Sectoare, dar mai ales la Primăria Capitalei.

Un alt motiv este acela că nici celelalte partide nu şi-au validat candidaţii pentru a putea fi măsuraţi în contrast cu potenţialii candidaţi ai PSD. La Primăria Capitalei, singurul candidat desemnat este cel al PNL în persoana lui Ludovic Orban, care a fost nominalizat de curând în locul lui Cristian Buşoi. Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat de mai multe ori că principala variantă a PSD la Primăra Capitalei este senatoarea Gabriela Vrânceanu Firea şi că nu-i încurcă deloc schimbarea candidatului PNL. Cu toate astea, PSD îi testează în sondaje şi pe senatorul PSD Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanţe, şi pe copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

PSD mizează pe ALDE în fiefurile PNL

Negocierile cu ALDE sunt un alt motiv pentru care PSD nu şi-a desemnat candidaţii pentru Bucureşti. Dragnea şi Tăriceanu negociază de mai aproape o lună încheierea unei alianţe electorale la nivel de Bucureşti. Potrivit unor surse din PSD, Tăriceanu stă foarte bine în sondaje, fiind singurul care ar putea să rupă din electoratul PNL la Primăria Capitalei. Potrivit surselor citate, Dragnea i-a propus lui Tăriceanu să candideze pentru Primăria Capitalei, însă acesta a refuzat. Tăriceanu vrea ca ALDE să aibă candidaţi la două dintre cele şase Sectoare ale Bucureştiului, iar Dragnea este dispus să accepte această condiţie, potrivit unor surse din PSD.

 Cele două partide nu s-au înţeles deocamdată asupra celor două Sectoare pe care le va lua ALDE. PSD ar fi dispus să cedeze ALDE  Sectorul 4, Sectorul 2 sau Sectorul 1, sectoare în care PSD are şanse mai puţine să le câştige cu un candidat PSD. PSD se gândeşte că Sectorul 1 este unul liberal, iar un candidat girat de Tăriceanu, fost liberal, are mai multe şanse în faţa candidatului PNL decât un candidat susţinut de PSD.

UNPR, la primul test electoral

O altă problemă care a încurcat PSD în desemnarea candidaţilor a fost colaborarea  cu UNPR. Tăriceanu a respins din start cooptarea UNPR în alianţa electorală pentru Bucureşti, iar Liviu Dragnea nu mai dorea să se asocieze cu Gabriel Oprea. Demisia lui Oprea de zilele trecute le-a făcut misiunea mult mai uşoară. Pentru prima dată de la înfiinţare, UNPR va intra pe cont propriu în alegeri, ceea ce înseamnă că va fi adversarul electoral al PSD şi ALDE. UNPR le-ar putea crea probleme candidaţilor PSD-ALDE la Sectorul 2, unde actualul candidat Neculai Onţanu va candida pentru un nou mandate, şi la Sectorul 4, unde UNPR este interesat să-l susţină pe Cristian Piedone, care se bucură în continuare de o intenţie mare de vot, în ciuda tragediei de la Colectiv

„Nu batem la uşa nimănui, suntem o echipă puternică şi suntem pregătiţi deja de nişte luni să mergem singuri în aceste alegeri. E decizia lui Cristian Piedone daca va mai candida, sondajele îl arată că e într-o poziţie foarte bună, e până la urmă o decizie personal“, a declarat Valeriu Steriu, şeful de campamnie al UNPR şi propunerea lui Gabriel Oprea pentru a prelua şefia UNPR. Şi la Primăria Capitalei, unde vrea să-l convingă pe senatorul Ilie Năstase să candideze, UNPR ar putea să rupă din voturile PSD.

Pe lângă Sectorul 3, PSD va mai avea candidaţi la Sectorul 6, unde senatorul Gabriel Mutu îşi face intens campanie electorală, şi la Sectorul 5, unde PSD intenţionează să-l arunce în cursă pe deputatul PSD Daniel Florea după ce DNA a cerut arestarea lui Cristian Rizea, care intenţiona  s[-I urmeze lui Marian Vanghelie în fruntea  Primăriei.

Cum arată calculele politice ale liberalilor

Liberalii l-au desemnat pe Ludovic Orban candidat pentru Primăria Generală, iar candidaţii pe sectoare vor fi anunţaţi în următoarele zile. La fiecare sector au existat mai mulţi politicieni care şi-au manifestat intenţia de a intra în cursa electoral, unii provenind din vehiul PDL, alţii fiind pe filiera vechiului PNL. Dintre aceştia, doar şase vor fi norocoşi.

Bătălie strânsă pentru sectorul liberal

Cea mai disputată luptă pentru una dintre primăriile de sector e cea pentru desemnarea candidatului PNL la Sectorul 1. Motivul e simplu: Sectorul 1 este unitatea administrativă unde PNL are cele mai mari şanse de câştig, fiind un fief liberal. Deputaţii Diana Tuşa şi Alexandru Nazare se luptă pentru desemnare, însă locul eligibil i-ar fi fost propus şi europarlamentarului Cristian Buşoi, cel care s-a retras din cursa pentru Primăria Generală.  Alina Gorghiu explică propunerea făcută lui Buşoi: „I-am propus candidatura la unul din Sectoare. Mi-ar fi plăcut să-şi asume candidatura la Primăria Sectorului 1. Ar fi câştigat-o fără probleme“, a spus Alina Gorghiu într-un interviu pentru „Adevărul“. Odată cu refuzul lui Buşoi şi definitivarea ultimelor sondaje, Tuşa are cele mai mari şanse de a fi desemnată, aceasta având cinci procente în plus faţă de contracandidatul Nazare, potrivit unor surse politice. 35% din respondenţi s-au pronunţat pentru Tuşa, politician care a fost mereu apropiat de Sectorul 1 şi de liderii liberali din această unitate administrativă.

Sectorul 2, intens disputat de liberali

Cursa pentru Sectorul 2 este una din cele mai disputate. Deputatul Cristian Popescu a fost mult timp persoana indicată a fi candidatul PNL pentru această Primărie, însă în ultimele luni a început o campanie de promovare a unei apropiate a Ancăi Boagiu, preşedinte al Organizaţiei PNL Sector, Ioana Gela Lăzăroiu, consilier local. Potrivit datelor sondajului intern al PNL, Popescu e cel mai bine clasat, cu aproape 30% în intenţia de vot,  cu mult peste un alt pretendent, Adrian Neacşu, fost preşedinte al filialei PNL Sector 2.  Oricare ar fi candidatul PNL în Sectorul 2, misiunea liberalilor va fi foarte grea, actualul primar Neculai Onţanu având un spijin puternic din partea electoratului.

Primăria Sectorului 3, pierdută din start

Sectorul 3 este, potrivit ultimelor sondaje, o misiune imposibilă pentru un candidat al cărui nume nu este Robert Negoiţă, cel indicat drept favorit de aproape două treimi din respondenţii sondajelor.  Toţi candidaţii liberali pentru acest sector au rezultate slabe, fiind plasaţi sub 20% din preferinţe, fie că e cazul preşedintelui organizaţiei, Florin Alexe, Eugen Nicolăescu sau Cristian Tudorache. Decizia desemnării candidatului va fi una pur politică, date fiind cifrele sondajului şi faptului că niciun liberal nu doreşte să se arunce într-o luptă deja pierdută.

Dilemele de la Sectorul 4

O primărie pe care liberalii o pot ataca cu succes este cea a Sectorului 4, însă doar în cazul în care fostul edil Cristian Popescu Piedone nu se înscrie în cursă.  Trei candidaţi liberali au fost puşi  în analiza internă, preşedintele PNL Sector 4, Marius Rogin, fiul fostului lider PDL Silviu Prigoană, Honorius Prigoană, şi actualul primar interimar al Bucureştiului , Răzvan Sava. Ultimul dintre aceştia are şanse mari să fie desemnat după ce în ultimul timp a încercat să fie cât mai prezent în spaţiul public, fie „purtat” de copreşedinţii liberali în conferinţele de presă, fie printr-o campanie intensă de promovare 

Factorul Vanghelie influenţează alegerile la Sectorul 5

Deputatul Ovidiu Raeţchi va fi, cel mai probabil, candidatul liberal pentru Sectorul 5. Prezent în mediul online şi pe teren, Raeţchi  a fost de multe ori dat exemplu pentru modul pozitiv în care a încercat să-şi crească notorietatea. În ultimul sondaj intern al PNL, Raeţchi e cotat la 28% din preferinţele respondenţilor cu aproape cinci procecente faţă de Virgil Bălăceanu, al doilea contracandidat, propus din partea fostului PDL. Câştigarea Sectorului 5 depinde foarte mult de intrarea în cursă a primarului suspendat, Marian Vanghelie, cel care nu a exclus faptul că vrea să obţină un nou mandat şi care e în continuarea cel mai bine cotat politician în acest sector.

Schimbări pe ultima sută de metri la Sectorul 6

La Sectorul 6, deputatul Răzvan Mironescu a fost mult timp opţiunea principală a liberalilor, în condiţiile în care primar Rareş Mănescu nu candidează. Apropiat de actualul edil, Mironescu nu stă prea bine în sondaje, ceea ce a dus, potrivit unor surse politice, la reorientarea partidului spre încercarea atragerii spre PNL a independentului Ştefan Florescu, un apropiat al lui Vasile Blaga. Acesta din urmă are o notorietate puţin mai mare faţă de Mironescu şi o intenţie de vot care variază între 29% şi 50%, în funcţie de cine prezintă sondajul, în timp contracandidatul său strânge cu greu 20% din intenţiile de vot. „Aştept propunerile PNL. Deocamdată sunt independent şi independent voi fi şi în PNL. Ultimele sondaje sunt mult mai umflate la contracandidaţi. Depinde cine le face, cei de stânga sau cei de dreapta. Intenţia de vot pentru mine era, în septembrie, de 50% şi astăzi mă scot sub 30%, 29% mai exact “, a spus Florescu pentru „Adevărul“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite