Joc strâns în PNL pentru desemnarea prezidenţiabilului. Cum s-au împărţit taberele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis şi Crin Antonescu, rivali în competiţia internă a PNL pentru desemnarea prezidenţiabilului
Klaus Iohannis şi Crin Antonescu, rivali în competiţia internă a PNL pentru desemnarea prezidenţiabilului

În urma Congresului PNL la care formaţiunea a validat o competiţie internă între Klaus Iohannis şi Crin Antonescu, liberalii s-au împărţit în trei tabere: cea care îl susţine pe Klaus Iohannis, cea care îl susţine pe Crin Antonescu, formată mai ales din oamenii săi loiali, dar şi cea a liberalilor imparţiali, care ar putea decide, în cele din urmă, rezultatul competiţiei interne.

Înainte de Congresul PNL, tabăra care l-a susţinut pe Klaus Iohannis era condusă de liderul PNL Alba, Teodor Atanasiu, dar şi de şeful de la Ilfov, Marian Petrache. Spre deosebire de cei doi, Ludovic Orban a preferat , în cele din urmă, să ducă o campanie în partid pe cont propriu şi a avut succes, pentru că a obţinut cele mai multe voturi. "Votul pentru funcţia de vicepreşedinte nu este, însă, o oglindă a ceea ce se întâmplă acum în PNL", au precizat surse din partid pentru "Adevărul".

"Explicaţia e simplă: la Congres, s-a mers mult pe interese personale, pe orgolii. Taberele nu erau grupate în formula Iohannis versus Antonescu, ci fiecare spera să iasă în faţă. Nici acum nu sunt atât de bine conturate", a precizat aceeaşi sursă.

La Congres,  de pildă, Atanasiu, Petrache şi Dan Motreanu şi-au exprimat sprijinul pentru Iohannis, la fel ca şi liderul de la Bistriţa, Stelian Dolha. Cu toate acestea, sprijinul acordat de Petrache lui Iohannis este pus sub semnul îndoielii, în condiţiile în care liderul PNL Ilfov este, de asemenea, apropiat al lui Crin Antonescu şi a coordonat campania pentru alegerile europarlamentare, la propunerea lui Antonescu.

Cei mai mulţi susţinători ai proaspătului preşedinte PNL  se află, la momentul actual, concentraţi în zona Ardealului şi sunt controlaţi de Atanasiu. În schimb, zona Moldovei se conturează a fi în sprijinul lui Crin Antonescu. Printre liberalii moldoveni fideli lui Antonescu se numără Nini Săpunaru, dar şi Cristian Adomniţei. În acelaşi timp, Oltenia este dominată de apropriaţii fostului preşedinte de partid (Gigel Ştirbu, Rareş Mănescu).

Cei 31 de vicepreşedinţi urmează să decidă, în forul Delegaţiei Permanente, metoda prin care se va desemna prezidenţiabilul, însă nu singuri. Alături de ei vor vota şi parlamentari, europarlamentari, precum şi lideri locali.

Formal, Delegaţia trebuie să valideze rezultatele unor sondaje comandate de partid săptămâna asta, a precizat vicepreşedintele PNL Ludovic Orban. În urma sondajelor care vor lua în calcul atât cota de încredere a fiecărui candidat, cât şi intenţia de vot, se va stabili reprezentantul PNL în cursa pentru prezidenţiale.

PDL l-ar accepta şi pe Crin

Un alt factor care va influenţa, indirect, decizia liberalilor este şi disponibilitatea PDL de a-l accepta pe Antonescu drept posibil candidat al dreptei unificate. Preşedintele PDL Vasile Blaga s-a arătat dispus, luni, să introducă numele lui Antonescu în cercetările sociologice.

Citeşte şi:

Iohannis trezeşte, din greşeală, candidatul din Antonescu

REVENIRE Klaus Iohannis a fost înscăunat preşedinte PNL, la Congresul de sâmbătă, dar nu a reuşit să-şi adjudece şi poziţia de prezidenţiabil, pentru care se va lupta, în Delegaţia Permanentă, cu omul care l-a adus în partid: Crin Antonescu

Vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban: Cazanciuc să plece de la Justiţie! A urmat indicaţiile baronului Duicu

Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, luni, că liberalii doresc demisia ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, în urma informaţiilor privitoare la implicarea sa în cazul Duicu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite