Ungaria reacţionează în urma scandalului iscat în jurul declaraţiilor extremiştilor de la Jobbik

Ungaria reacţionează în urma scandalului iscat în jurul declaraţiilor extremiştilor de la Jobbik

Jobbik nu este implicat în activitatea Guvernului de la Budapesta. FOTO: reuters

Potrivit Ministerululi ungar de Externe, Jobbik e un partid de opoziţie care nu este implicat în activitatea Guvernului de la Budapesta şi care nu împărtăşeşte responsabilităţile acestuia. Reacţia oficialilor de la Budapesta vine ca urmare a solicitării făcute de diplomaţia română, după mai multe afirmaţii tendenţioase pe care liderii partidului extremist le-au făcut, sâmbătă, în Harghita.

Ştiri pe aceeaşi temă

Guvernul ungar este angajat faţă de principiile fundamentale şi obiectivele parteneriatului strategic ungaro-român, subliniază ministerul ungar.

Partidul Jobbik va apăra drepturile şi interesele maghiarilor din Transilvania, asumându-şi responsabilitatea unui eventual conflict cu România, a declarat sâmbătă Vona Gabor, liderul acestui partid, la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal, organizată la Borzont, în judeţul Harghita.

Ministerul român de Externe a condamnat afirmaţiile lui Vona, argumentând că această afirmaţie "contravine flagrant spiritului şi realităţilor europene contemporane, principiilor de drept internaţional, Tratatului politic de bază, precum şi Parteneriatului Strategic bilateral".
 
Jobbik: Poziţia Ministerului român de Externe, o „provocare deliberată“
 
Jobbik a calificat, la rândul său, poziţia Ministerului român de Externe drept o „provocare deliberată“, vizând să intimideze comunitatea etnicilor maghiari din România.
 
Un oficial de rang înalt din cadrul acestei formaţiuni radicale naţionaliste, Istvan Szavay, a declarat că Jobbik a spus în mod clar, în mai multe rânduri, că oferă prioritate intereselor etnici maghiari în relaţiile cu ţările vecine.
El a adăugat că nu au existat manifestaţii antimaghiare în tabăra organizată de un grup al tineretul maghiar din Transilvania, EMI.
 

 
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările